Algemene kampeer tips

Tips

*Drogen en luchten
Bij thuiskomst de tent goed laten drogen en luchten. Wanneer de tent nat wordt opgeborgen gaat het tentdoek verweren. Dit geldt ook voor het tentdoek van de vouwwagen.

*Schoon maken
De caravan, camper en kampeerauto 1 maal per jaar aan de buitenkant schoon maken is belangrijk voor de levensduur. Hiervoor zijn verschillende schoonmaakmiddelen die bij de caravandealer en kampeerwinkel te koop zijn.

*Elektrische apparaten
Koop alleen elektrische apparaten zoals koffiezet apparaat en waterkoker van 500 WATT, en een electrisch kacheltje op 2 standen van 500 en 1000 WATT en niet meer aan vermogen anders slaan de stoppen door.

Wanneer u op de camping electriciteit wilt gebruiken informeer dan eerst over hoeveel ampère u kunt beschikken. Bij 4 ampère heeft u 4 x 230 volt = 920 Watt, dus bij meer ampère hebt u een hoger Watt verbruik ter beschikking. Vermenigvuldig het getal van de ampère met 230 en u krijgt het totaal gebruik in Watt.

Electra verbruik in de caravan, camper of kampeerauto.
koelkast ca. 125 Watt
verlichting ca. 40 Watt
t.v. ca. 40 Watt
boiler ca. 300 Watt

**Wat elektra voor in de tent betreft **zijn er kabels met een stekkerdoos te koop (bij kampeerwinkels) waar ook een zekering bij zit, speciaal voor tenters. Niet goedkoop maar wel heel handig. Denk maar aan het opladen van je mobiele telefoon en het opladen van de batterijen voor de digitale camera. Een koelbox wel of niet op elektra is niet direct nodig maar wil je een koel biertje, water of een ander koel gerecht is het wel een luxe om dat zo te kunnen pakken. Dit geldt ook voor een elektrisch kacheltje die geschikt moet zijn om in een tent te gebruiken.

Uiteraard zit er een stekker (eurostekker) aan de kabel die je dan in de electrische connectie op de camping kan steken. Koop ook een verloopstukje met een gewone stekker. De meeste campings hebben een euro-connectie maar er zijn nog campings met een gewone connectie. Kijk ook bij het kopen van een verloopstukje of hij geschikt is voor een bepaald land waar je naar toe gaat (b.v. Frankrijk). Staat op de verloop-stekkers.

*Gas
Gebruik in de winter propaan en geen butaan als gas.

*Vochtvreters
Als je de caravan of kampeerauto in de stalling zet kun je een bakje met vochtvreter korrels in de caravan of kampeerauto zetten.

*Luchten
Bij gebruik van de caravan, camper of kampeerauto de kussens een of meerdere keren luchten.

*Disselslot en/of wielklem
Gebruik een goed disselslot of wielklem met een VIP/TNO goedkeuring. De meeste verzekeraars vereisen dit.

*Watervaste houten planken
Watervaste houten planken van ca. 40 à 50 cm lengte en ca. 1 cm dik voor onder één van de wielen om scheef staan op oneffen terrein te voorkomen.
Watervaste houten plankjes van ca. 15 bij 15 cm en ca. 1 cm dik en –zijn alleen nodig als er geen ‘schoentjes’ onder de poten zitten. Dit voorkomt het wegzakken van de poten.

*ICE
Een ambulancemedewerker heeft opgemerkt dat heel dikwijls bij een ongeluk de slachtoffers een GSM bij zich hebben, maar het urgentiepersoneel weet vaak niet welke persoon te contacteren (een contactpersoon in geval van nood bellen) uit deze grote lijst met telefoonnummers. Hij stelt voor dat iedereen in zijn GSM een adres creëert onder de naam “ICE” (=In Case of Emergency). Onder deze naam sla je het telefoonnummer op van de persoon die moet worden gecontacteerd in geval van nood. “ICE” is ondertussen al internationaal erkend als afkorting. Vanaf dan weten de politie, het ambulance personeel, de dokter, enz… wie ze moeten contacteren. Indien je verschillende nummers wilt opslaan, maak dan gebruik van de namen ICE 1, ICE 2, ICE 3 enz. Het is gemakkelijk te realiseren, kost niets en kan zeker een verschil maken als het snel moet gaan.
Dit geldt ook voor de tenters.

*Navigatiesysteem
Een Navigatiesysteem is altijd wel handig maar zeker voor het rijden met een caravan. Het gebruik van routekaarten is dan niet overbodig en kan juist heel handig zijn want je wilt graag weten waar je bent.

*Alleengaande kampeerder
Stelt u zich tegenover een alleen gaande kampeerder op zoals tegenover medekampeerders die niet alleen zijn. Bedenk dat ook u een keer alleen komt te staan. Dan wel of niet meer gaan kamperen is een keuze, maar om er mee door te gaan is moed voor nodig.
Zie het artikel in het Reiscafé; De alleengaande kampeerder.

*Harde koffer
Ga je met een tent kamperen neem dan een harde koffer om je kleding en papieren in te doen en plaats hem in het gedeelte met vast grondzeil (dit is meestal het slaapgedeelte).

*De 3 PPP’s
Pillen, Poen en Paspoort
Die mag je nooit vergeten waar je ook naar toe gaat. Ik heb de 3 PPP’s niet van mijzelf maar hoorde deze tip van een medepassagier.

*Handwasje
Voor niet te vuile was (zoals kinderonderbroeken) is een sopje, gemaakt met shampoo die je toch altijd bij je hebt, heel handig. De was wordt schoon en ruikt lekker.

***Vetvlekken? **
Inwrijven met een beetje shampoo en daarna uitwassen in een sopje met shampoo.

*Water doorlatende mat
Een water doorlatende mat voor je tent, caravan, camper en kampeerauto is heel handig. Het houdt het meeste vuil buiten je kampeermiddel.

*Medisch dossier
Voor reizigers (dat zijn kampeerders ook) is er de Care Plus Medikeeper en is een USB-stick met een programma waarop je alles over je gezondheid, medicijnen en over je eventuele allergieën kunt zetten. Mocht je tijdens de vakantie onverwacht in een ziekenhuis terecht komen dan is dat voor jezelf en de zorgverleners heel handig. De Medikeeper is klein en weegt maar een paar gram, je kunt hem aan de sleutelbos hangen. Te koop bij buitensportzaken.

Meer informatie: www.careplus.nl

*Voedsel-allergie in de vakantie
Je zou maar last hebben van voedsel-allergie. In het buitenland wordt het moeilijk om de ingrediënten op produkten in de supermarkt in een vreemde taal te lezen. Er bestaat een woordenlijst in 30 talen met voedsel-ingrediënten en is te downloaden als pdf-fils.
Zie een bericht hierover in het Kamperen Reiscafé.

*Winterstalling
Heerlijk gekampeerd en dan de caravan, camper of kampeerauto naar de winterstalling of thuis onder de carport. Het is wel aan te raden uw kostbaar kampeermiddel goed schoon te maken, zowel van binnen als van buiten voordat het kampeermiddel voor een lange tijd wordt weggezet. Binnen door bewoning en aan de buitenkant door al het vast gezet vuil kan er schade ontstaan. Dus wordt het na een heerlijke vakantie poetsen.

*Schoonmaak tip
Vliegen zijn moeilijk te verwijderen van auto’s, caravans, campers en kampeerauto’s.
Maar met een panty over een spons gaat het stukken beter!

*** Camper staanplaatsen**
In heel Europa zijn speciale camper plaatsen voor de kampeerauto en camper. Je kunt er voor één of meerdere nachten staan tegen een lage prijs en zijn heel geschikt als je op doorreis bent. Meestal kun je er vuil water lozen en vers water tanken. Voor deze speciale camper plaatsen zijn gidsen te koop en ook te vinden op internet onder ‘camper plaatsen in Europa’ in de zoekmachine van Google.

*** Is kamperen wel wat voor mij?**
Alles is te huur zelfs tenten met de bij behorende benodigdheden.

Tent for Rent
Enkhuizen
06-15490406

*** De tekenverwijderaar**
Teken zijn er het hele jaar, maar worden actief omstreeks maart (afhankelijk van een zachte of strenge winter) en blijven dat tot circa oktober/november.

de teken veilig verwijderen
Het is zaak de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Binnen 24 uur is de kans op het afscheiden van vloeistof door de teek, en daarmee besmetting, minimaal. Bij het verwijderen liever geen pincet gebruiken omdat dan de kans aanwezig is dat de teek wordt leeggedrukt in de bijtwond of dat er kaakdelen van de teek in de huid achterblijven. Een andere afrader is het verdoven van de teek met alcohol of het branden met bijvoorbeeld een sigaret. Deze methoden kunnen de teek namelijk extra activeren met als gevolg dat de teek juist meer vloeistof zou kunnen afscheiden. De Tickner is speciaal ontwikkeld om de teek goed te verwijderen. Na verwijdering is het raadzaam het wondje te ontsmetten met alcohol en de datum van de beet te registreren. Dit in verband met eventueel later optredende medische klachten.

De Tickner (inclusief 50 vriesdoses en een duidelijke gebruiksaanwijzing in vier talen) verkrijgbaar bij apotheek, de betere drogist en de buitensportzaak. Consumenten kunnen voor informatie bellen met de klantenservice van Tropenzorg (telefoon: 036 - 5334711) of kijken op www.careplus.nl

Heb je een goede en bruikbare tip? Stuur dan een berichtje in het berichten-blok hieronder.

Kamperen Reisforum
KvK 17205614

Campingcheques.

Op Marktplaats zien we dat er regelmatig Campingcheques worden aangeboden. Wij zijn wel geïnteresseerd omdat we straks weer een week of zes gaan rondreizen.
We willen ze zelf op gaan halen, maar we vragen ons toch af wat voor eventuele risico’s hieraan verbonden zijn.
Heeft iemand tips of hier ervaring mee?
Marina.

Als je de campingcheques koopt kijk dan eerst of ze nog geldig zijn en voor welk land.

Truus