Zwartelijst vliegmaatschappijen EU

Afrikaanse vliegmaatschappijen domineren ‘zwarte lijst’ EU

22-03-2006
BRUSSEL - De lijst met vliegmaatschappijen die niet welkom zijn in de EU, bestaat voornamelijk uit bedrijven afkomstig uit vijf Afrikaanse landen. Op de vandaag gepresenteerde lijst staan 93 maatschappijen uit de hele wereld. Ruim tachtig daarvan komen uit Equatoriaal Guinea, Liberia, Sierra Leone, Swaziland en de Democratische Republiek Congo. De Europese Unie legt een ban op elke maatschappij die een vliegvergunning in een van de deze vijf landen heeft verkregen.

Op de zwarte lijst staan verder onder meer de namen van Air Koryo (Noord-Korea), Silverback Cargo (Rwanda) en Phuket Airlines (Thailand).

De lijst met 93 ‘verboden’ maatschappijen heeft de EU tot A-lijst gedoopt. Er is ook een B-lijst, waarop enkele maatschappijen staan die alleen met een bepaald type vliegtuig niet in de EU welkom zijn. Die beperking geldt bijvoorbeeld voor een Boeing 747-200 van Air Bangladesh en een vijftal vliegtuigen van het Libische Buraq Air.

De Europese lijst met vliegverboden treedt met onmiddellijke ingang in werking. Alle lidstaten van de EU zijn verplicht de vliegverboden over te nemen.

“Zwarte Lijsten” zijn niet nieuw! Ze bestaan al lang, alleen waren ze niet openbaar. (Behalve de UK, die publiceert de lijst al heel lang)
“Zwarte Lijsten” betreft maatschappijen die zich structureel niet aan de regels houden. Het heeft niets te maken met crashes of incidenten.

Alle vervoerders uit Congo, Equatoriaal-Guinea, Liberia, Sierra Leone en Swaziland mogen niet meer landen binnen de EU. De Commissie plaatste de meeste maatschappijen op de lijst, omdat het toezicht in het land waar ze vandaan komen tekort schiet.

Klik op de onderstaande link om de zwartelijst van vliegmaatschappijen te zien

http://europa.eu.int/comm/transport/air/safety/doc/flywell/2006_03_22_flywell_list_en.pdf