Werelderfgoed: Great Barrier Reef

http://www.dag.nl/upload_mm/6/5/2/1992432350_1999999595_barr_440x293.jpg



**Werelderfgoed: **
Great Barrier Reef

16-08-2008 | Door: Pieter Jansen
Op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan 878 culturele en natuurlijke erfgoederen, of beter gezegd: de mooiste plaatsen ter wereld. Iedere zaterdag lees je hier alles over een van de erfgoederen uit de lijst. Vandaag het duikgebied bij uitstek: het Great Barrier Reef.

http://www.dag.nl/web/contentViewCounter?contentid=94258

Het zijn natuurgebieden onder water, koraalriffen. Het Great Barrier Reef langs de Noord-Oostkust van Australië is het grootste ter wereld. Al sinds 1981 staat het rif op de lijst, maar dat heeft niet kunnen voorkomen dat het sinds dat jaar eigenlijk alleen maar slechter gaat met het rif. Het koraal is extreem gevoelig voor opwarming van de aarde, en toen de oceaantemperatuur steeg in 1998, 2002 en 2006 had dat ernstige ‘koraalbleek’ tot gevolg. Het koraal verliest daarbij zijn kleur en is duidelijk ziek. Ook hebben de koralen erg veel te lijden onder het gebruik van pesticiden en kunstmest door boeren. Via regenwater en rivieren komen de giftige stoffen direct in aanraking met het rif. Het probleem is daarbij dat koraal slechts heel langzaam groeit, maar zo’n 1 tot 3 centimeter per jaar.
Gigantisch

Het Great Barrier Reef is gigantisch: meer dan 400 soorten koraal, 1500 soorten vis en 4000 soorten weekdieren leven er. Het gebied strekt zich meer dan 2600 kilometer uit en in die strook liggen meer dan 900 eilanden. Het is zo groot dat het vanuit de ruimte kan worden herkend. CNN noemde het rif een van de zeven natuurwonderen van de wereld. Het koraal heeft zonlicht nodig, en is daarom nooit dieper dan 150 meter in zee te vinden. Het kan doorgroeien tot aan het zeeniveau, maar nooit erboven.
Glazen bodem

Voor toeristen is het een populaire bestemming, vooral voor duikers. Vanuit bijna alle plaatsjes langs de hele kust van de provincie Queensland vertrekken boten richting het rif. Overigens zijn er wel strenge regels verbonden aan het duiken in het rif om het zo goed mogelijk te bewaren, en er moet ‘duikgeld’ worden betaald. Van dat geld wordt onderzoek gedaan naar het rif. Kun of wil je niet duiken, dan kun je ook een rondvaart langs het rif doen in een speciale boot met glazen bodem.

(Bron: http://www.dag.nl/ )