Welke eilanden kies je als je voor de eerste keer naar Indonesië gaat?

Welke eilanden kies je als je voor de eerste keer naar Indonesië gaat?

Indonesië bestaat uit meer dan 17.000 eilanden, waarvan er ongeveer 6.000 bewoond zijn. Dat is een heleboel! En dat betekent dat je keuzes moet maken als je voor de eerste keer naar Indonesië gaat.

De meest populaire eilanden om naartoe te reizen zijn Sumatra, Java en Bali. Daarnaast trekken ook de eilanden Lombok, Sulawesi en Flores een flink aantal bezoekers. Hoe bepaal je nou welke eilanden je gaat opnemen in je reis, en welke je overslaat? Een moeilijke keuze, maar hopelijk kunnen wij je met deze info wat op weg helpen. Als reisspecialisten van Indonesië online kennen we het land door en door en hebben we alle hoeken van Indonesië bereisd.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat elk eiland een verschillend karakter heeft. Geen twee eilanden zijn gelijk en het karakter van een eiland kan je aanspreken of juist niet. Islamitisch of hindoeïstisch? Vooral cultureel, of is er juist veel natuur? We zetten de populairste eilanden voor je op een rijtje.

Sumatra – jungle, apen en Batak-cultuur
Sumatra staat vooral bekend om zijn uitgestrekte jungle, waar orang-oetans in het wild voorkomen. Hou je van natuur en schrikken eenvoudige omstandigheden je niet af, dan is Sumatra een goede keus. Je kunt in de jungle op zoek naar apen, olifanten wassen in een rivier, varen op het vulkanische Tobameer en kennismaken met de Batak, die in typische zadelhuizen wonen.

Java – Nederlandse roots en vulkanen
Java is het eiland waar de Nederlandse invloeden het meest zichtbaar zijn. Oude bewoners spreken nog wat woordjes Nederlands in en Yogyakarta zie je koloniale overblijfselen. Ook vind je hier de beroemde Borobudurtempel en kun je vulkanen beklimmen voor een magnifiek uitzicht bij zonsopkomst. Java is een islamitisch eiland, wat je merkt aan de moskeeën met oproep tot gebed en de vrouwen die veelal een hoofddoek dragen.

Bali – rijstvelden, Boeddha’s en levendige stranden
Bali is misschien wel het bekendste eiland van Indonesië. Zo groot als de provincie Noord-Brabant, maar je zou alleen hier al twee weken kunnen vullen. Het hart van het eiland bestaat uit knalgroene rijstvelden en kunstenaarsdorpen en overal spot je tempels en offermandjes. Bali is hindoeïstisch en heeft hierdoor een hele andere sfeer dan Java, met meer kleurige godenbeelden en offerandes. Natuurlijk vind je op Bali ook mooie zandstranden, van goudgele in het zuiden tot zwarte lavastranden in het noorden.

Lombok – authentiek eiland op steenworp van Bali
Lombok lijkt op Bali, maar dan zonder de toeristen. Ook hier vind je rijstvelden en authentieke dorpen, plus prachtige stranden. Vooral de Gili-eilanden voor de kust zijn bounty-achtige pareltjes. Actievelingen kunnen op Lombok de 3.700+ meter hoge Rinjani-vulkaan beklimmen of slapen in een typisch Sasak-dorp.

Sulawesi – zadelhuizen, rituelen en bonte onderwaterwereld
Sulawesi is interessant als je eerder in Indonesië bent geweest, of kennis wilt maken met het meer ongerepte deel van het land. In het hart van Sulawesi ligt de thuisbasis van de Tana Toraja’s, een trotse bevolking die leeft in zadelhuizen en bijzondere begrafenisceremoniën houdt. Ook vind je op Sulawesi spookdiertjes in de dichte jungle en het eiland Bunaken, een waar duikersparadijs vol koralen en schildpadden.

Flores – off the beaten trek in het oosten van de archipel
De toeristenstroom naar Flores is nog klein en het eiland is daardoor nauwelijks ontwikkeld en erg authentiek. Een groot aantal vulkanen domineert het landschap en heeft het eiland in verschillende etnische groepen verdeeld. Veel van deze groepen leven nog op de traditionele manier. Je kunt hier slapen in een lokale homestay en de gekleurde meren van de Kelimutu-vulkaan bewonderen.

**Hoe lang heb je de tijd?
**
Nu je wat meer weet over het karakter van de verschillende eilanden, is het belangrijk de volgende vraag te stellen: hoeveel tijd heb je beschikbaar voor het maken van je Indonesië-reis? Dit zal voornamelijk bepalen hoeveel eilanden je kunt bezoeken.

Twee weken
Heb je twee weken de tijd? Dan kun je een combi van Bali & Lombok overwegen, als je rustig aan wilt doen en niet teveel kilometers wilt maken. Of **Java & Bali **als je wel houdt van avontuur en iets minder geeft om strand.

Drie weken
In drie weken kun je Java, Bali en Lombok combineren als je rustig de tijd wil nemen. Of Sumatra, Java en Bali als je graag de jungle en orang-oetans op Sumatra wilt zien.

**Van het gebaande pad
**
Wil jij het liever anders doen en hou je ervan om plaatsen te bezoeken die wat verder van het gebaande pad liggen? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een drieweekse combi van Sulawesi & Lombok. Of start op Bali en ga eilandhoppen in de oostelijke archipel, naar Lombok, Flores en Komodo (beroemd vanwege de Komodo-varanen).

Bovenstaande combinaties zijn de meest populaire voor reizen van twee en drie weken. Kijk op onze rondreispagina voor een overzicht van al onze Indonesië-rondreizen.

Hoe reis je door Indonesië?
**
Met al die mogelijkheden is het fijn om hulp te krijgen van specialisten die het land zelf goed kennen. De reisspecialisten van
Indonesië online** helpen je graag met het samenstellen van jouw ideale reis. Indonesië online is onderdeel van Riksja Travel, een reisorganisatie die bouwstenen aanbiedt die je zelf naar hartenlust kunt combineren. Je slaapt altijd kleinschalig en sfeervol, reist afwisselend met de bus, trein, boot of een privétransfer en maakt excursies waarmee je het land en haar bewoners echt leert kennen.

**Welkom in de wereld van Riksja Travel
**
Wil je meer weten over reizen met Riksja Travel? Bekijk dan eens dit filmpje.

<div class=“lazyYT” data-youtube-id=“eZVBJn7Mudg” data-width=“480” data-height=“270” data-parameters=“feature=oembed&wmode=opaque”></div>

**Neem contact op met de reisspecialisten van Indonesië *online


Vragen? Reisplannen? Ideeën nodig voor je volgende reis? Je kunt contact met onze Indonesië-reisspecialisten opnemen die werken op het kantoor in Leiden.

Mailen: [EMAIL=“info@indonesieonline.nl”]info@indonesieonline.nl
Bellen: +31 (0) 071 891 03 28 tussen 9-17.30 uur

Bel ons ook op je gemak in het weekend: zaterdag (en in januari t/m maart ook zondag) tussen 10-17 uur.**
www.indonesieonline.nl

**

De ultieme bucketlist in Indonesië: de mooiste bekende en onbekende plekjes!
Indonesië telt zo’n 17.500 eilanden en strekt zich over zo’n 5.350 kilometer uit. Dat is ongeveer even ver als van Nederland tot de grens met Pakistan, Mongolië of Ethiopië! Dus waar begin je? Deze bucket list kan je helpen. Kijk wat je gaaf lijkt en in welke regio je de meeste travel wishes uit kan laten komen.

Bucketlist Indonesie