Vrouw en 4 kindjes van dak auto geplukt in jungle bij doortocht razende cycloon

**Cycloon Oswald geselt momenteel met volle kracht het schiereiland Cape York in het tropische noordoosten van Australië. Een gezin met vier jonge kinderen (minder dan 12 jaar) geraakte tijdens een 4x4-trip door de jungle van de regenwouden gevangen door de razendsnelle wassende rivieren die herschapen werden in kolkende watermassa’s. Nadat het door het natuurgeweld gevangen gezin de nacht in de jeep had doorgebracht, besloot de vader van het gezin te voet hulp te gaan zoeken. De moedige man moest in het wilde weer twee rivieren doorkruisen en pas na 35 km lopen, bereikte hij een boerderij. Daar kon hij de hulpdiensten alarmeren en die plukten met een helikopter zijn vrouw en kinderen van het dak van hun jeep die al half in het water was weggezakt.
**
Lees meer bron: Het Laatste Nieuws

Doden en vermisten door overstromingen Australië (NOS.Journaal)

Meer over cycloon Oswald in Queensland

Dramatische redding tiener die zich halfuur vastklampte aan boom in kolkende rivier
**Een groot deel van de Australische oostkust wordt al dagenlang geteisterd door stortregens die grootschalige overstromingen hebben veroorzaakt. In de stad Rockhampton is een 14-jarige jongen op dramatische wijze gered nadat hij zich een halfuur had vastgeklampt aan een boom in een kolkende rivier. De video onderaan toont de heldhaftige en levensgevaarlijke redding van de tiener die volgens de politie maar heel nipt aan de dood ontsnapte. Ook de reddingswerker zette zijn eigen leven op het spel om dat van de jongen te redden. De overvloedige regenval is afkomstig van de zware uitlopers van de tropische cycloon Oswald. Duizenden huizen zijn al onder water gelopen en zelfs grootstad Brisbane, twee jaren geleden getroffen door dodelijke overstromingen, houdt de adem in.

Lees verder bron Het Laatste Nieuws.be

Video **Teen rescued from Rockhampton floodwaters:

https://www.youtube.com/watch?v=m-Z3cCoa9Ps

Current Warnings: Queensland

Huilende baby in zak uit wegspoelende auto in helikopter gehesen**Na de extreme hitte de extreme overstromingen. Het weer lijkt helemaal gek geworden Down Under. De oostkust in de Australische deelstad Queensland kreunt onder grootschalige overstromingen. Zoals wel vaker gaan die gelukkig ook gepaard met heldhaftige reddingen. Nadat we vorige week al brachten hoe een tiener uit een kolkende rivier werd gered (zie lees ook hiernaast), was er een nieuwe straffe reddingsoperatie. In een rivier nabij Biloela in Central Queensland waren twee vrouwen met een baby van 14 maanden gestrand met hun auto temidden van een snel wassende rivier die hen dreigde weg te spoelen. De reddingswerkers hadden de grootste moeite om de baby in de helikopter te hijsen. Dat gebeurde uiteindelijk in een rubberen zak. Het huilende jongetje bleef ongedeerd en dankzij de camera op de helm van de moedige redder zijn er ontwapenende beelden van de hele operatie (zie onderstaande video). Voor dit gestrande drietal liep alles goed af, maar elders zijn er al minstens twee doden en evenveel vermisten geteld. Zeker 1.200 huizen zijn overstroomd en het ergste moet nog komen. Vooral in de kuststad Bundaberg, waar tientallen mensen zich hebben verschanst op het dak van hun overstroomde huis.

Lees verder bron Het Laatste Nieuws

Video: **Rescuers winch toddler to safety amid food deluge
<div class=“lazyYT” data-youtube-id=“d4oudsZAr9A” data-width=“480” data-height=“270” data-parameters=“feature=oembed&wmode=opaque”></div>