Nieuwsoverzicht: Overstromingen in Australië

Overstromingen na orkaan Tasha in Australië

                [http://content.nos.nl/data/image/m/2010/12/26/207650.jpg

»](http://content.nos.nl/data/image/xxl/2010/12/26/207650.jpg) **
Een jongen wordt uit een boom gered** NOS
Toegevoegd: zondag 26 dec 2010, 14:38

De naweeen van orkaan Tasha veroorzaken zware regens en overstromingen in delen van Australie. In Queensland, het noordoosten van Australie, staan straten in dorpen en stadjes blank.
Op sommige plekken viel de afgelopen 24 uur meer dan 100 milimeter regen.
In verschillende plaatsen zijn reddingswerkers uitgerukt om mensen in het nauw te redden. De autoriteiten in Queensland zeggen dat hun waarschuwingen steeds vaker in de wind worden geslagen.
Verwacht wordt dat er de komende dagen nog meer regen valt in het noordoosten van Australië.

Bron NOS

http://weblogs.nos.nl/sydney/files/2011/01/queensland_floods3_4641.gif

Waar zijn de huilende mensen?

Waar zijn de huilende mensen?

28-12-2010 13:14

http://weblogs.nos.nl/sydney/files/2010/12/overstroming1-300x199.jpg

Australië lijdt onder de ergste overstromingen in decennia. Toch levert uren tv kijken niet één negatieve reactie op van de slachtoffers. Hoe kan dat?

De overstromingen die Australië op dit moment treffen zijn de ergste in vijftig jaar. De afgelopen weken viel de regen al met bakken tegelijk uit de lucht. Toen de hemel zich met kerst opnieuw opende kon de verzadigde bodem al dat vocht dan ook niet meer verwerken. In de staat Queensland zijn inmiddels hele dorpen van de buitenwereld afgesloten. Het water staat er soms tot aan de plafonds en bewoners worden met helicopters van de daken gehaald. De schade wordt voorlopig geschat op 450 miljoen euro. En dan moet het cycloonseizoen nog echt beginnen.
Volgens een aloude journalistieke wet wordt de relevantie van nieuws bepaald door het aantal doden gedeeld door het aantal kilometers. Misschien is dat een verklaring voor het feit dat de overstromingen het nieuws in ons land amper halen. Australië is tenslotte aan de andere kant van de wereld en dankzij de goede organisatie van de hulpdiensten is er niet meer dan een handjevol slachtoffers te betreuren.
Toch is dat maar een deel van het verhaal. Veel Australiërs lijken de problemen luchthartig en met humor tegemoet te treden. Daardoor ontstaat al snel een beeld dat het allemaal wel meevalt. Zo toonde de televisie een meneer in zijn woonkamer, die tot zijn middel in het water waadde. Hij liep naar de drankkast en maakte een grapje: dankzij het water kunnen we de glazen ook eens goed spoelen.
Een andere meneer, wiens huis voor de vierde maal in korte tijd was ondergelopen, bleek ook weinig onder de indruk van de situatie. Over dit soort kleine dingen maken we ons geen zorgen, vertelde hij met de schoonmaakspullen in de hand. Anderen klagen misschien, maar zo zijn wij niet.
Meestal zijn de Australische media er als de kippen bij om drama om te buigen tot DRAMA. Het feit dat ook de sensatiekranten geen huilende mensen aan het woord laten, geeft aan dat die blijkbaar erg moeilijk te vinden zijn. Mensen lijken hun verlies te accepteren en zetten vervolgens de schouders er onder om de schade te herstellen. Waar komt dat vandaan?
Zelf denk ik dat de meneer die zijn huis en haard dreigt te verliezen en daarover op tv een grapje maakt, doorschiet met zijn stiff upper lip, een stijve bovenlip die Down Under blijkbaar wordt omgebogen tot een lachje. Is humor de Australische manier om in het openbaar met tegenslag om te gaan? Optimisme de remedie, die de bewoners zich hebben aangeleerd als wapen tegen de vele tegenslagen die dit harde continent kan opwerpen? Wie het weet mag het zeggen.
Bron:NOS Weblog Sydney

Australische zondvloed leidt tot krokodilleninvasie

Foto: Molly Ebersold
http://dieren.blog.nl/files/2010/12/250px-SaltwaterCrocodileMaximo-150x150.jpg**

Alarm**
De inwoners in het noordoosten van Australië hebben maandag een bijzondere waarschuwing gekregen. Door de hevige regenval en de hiermee gepaard gaande overstromingen wordt alarm geslagen voor krokodillen. De inwoners van Ingham, een stad in het uiterste noorden van Queensland, wordt bijvoorbeeld geadviseerd om uit te kijken voor deze roofdieren. De krokodillen zijn uit de kreken kunnen ontsnappen door het hogere waterpeil. “De mensen staan op de uitkijk”, aldus burgemeester Andrew Lancini. Volgens hem werden er ook in 2009 al verschillende exemplaren in de buurt van huizen gesignaleerd. In het gebied viel er de afgelopen 24 uur 190 millimeter regen, ongekende hoeveelheden voor het normaal zo gortdroge noorden van Australië.
Zoet- en zoutwaterkrokodillen
De Australische waterwegen vormen het woongebied van twee krokodillensoorten, de relatief kleine en ongevaarlijke zoetwaterkrokodil (Crocodylus johnsoni, freshie in de Australische volksmond) en de immense, potentieel gevaarlijke zoutwaterkrokodil (Crocodylus porosus, salty). Zoutwaterkrokodillen (die ruim zes meter lang kunnen worden) vallen zo nu en dan wel eens mensen aan en zijn moeiteloos bij machte om zelfs de meeste forse man met huid en haar te verslinden. De zoutwaterkrokodil balanceerde een paar decennia geleden nog op de rand van extinctie, maar is door een serie effectieve beschermingsmaatregelen anno 2010 weer helemaal terug van weggeweest.

Bron:Dierenblog

WEER SLAAT OP HOL.
Jojoweer

Ook de Bulgaren en de Australiërs kampen met jojoweer. In het Bulgaarse Veliko Tarnovo, waar het officieel winter is, was het twee dagen geleden 20 graden. Begin deze maand was het in hoofdstad Sofia zelfs 23 graden en in het westen van het land was kerstavond net een zomeravond met een warme onweersstorm. Maar ondertussen is stevig winterweer op komst in Bulgarije.

In Australië valt evenmin peil te trekken op het weer. Voor de laatste dag van het jaar wordt in Melbourne 36 graden voorspeld, terwijl het gisteren 7 graden was. Extreme regenval geselt ondertussen de Australische oostkust terwijl hitte en bosbranden het westen van het land te beurt vallen. In het oostelijke Queensland heeft de tropische cycloon Tasha enorme schade aangericht en New South Wales kampt met overstromingen. In Tasmanië, waar het zomer is, zijn er sneeuwstormen.

Bron: de Morgen

Al duizend geëvacueerden Queensland

Al duizend geëvacueerden Queensland

                [http://content.nos.nl/data/image/m/2010/12/29/208191.jpg](http://content.nos.nl/data/image/xxl/2010/12/29/208191.jpg)

» Een kreek in Queensland stroomt over in de straat ernaast mgjefferies / Flickr / Creative Commons / by-nc-sa
Toegevoegd: woensdag 29 dec 2010, 09:21

Door zware regenval in het oosten van Australië zijn inmiddels ruim duizend mensen geëvacueerd. Sommigen van hen moesten met een helikopter van het dak van hun huis gered worden. Vooral de staat Queensland is zwaar getroffen door de vele regen.
De Australische regering heeft het stadje Theodore en twee andere steden tot rampgebied verklaard. De 300 bewoners van Theodore moesten hun huizen uit, omdat alle gebouwen, op het lokale politiebureau na, overstroomd zijn.
Afgelopen week raasde een orkaan over het gebied. Dit leidde tot de zwaarste wateroverlast in vijftig jaar. Op sommige plekken viel in één etmaal meer dan 100 milimeter regen.
Afgesneden

Enkele dorpen zijn van de buitenwereld afgesneden. De schade van de extreme wateroverlast wordt geschat op zo’n 800 miljoen euro. Veel zonnebloem- en katoenvelden zijn geruïneerd.
Bron:NOS

https://www.youtube.com/watch?v=[ame=“http://www.youtube.com/watch?v=viGXwVtdyqo&feature=player_embedded”]YouTube - Australian floods force mass evacuations in Queensland[/ame]

Australië kreunt onder de watersnood

              [http://www.ad.nl/static/FOTO/pe/3/5/9/album_large_287169.jpg](http://www.ad.nl/ad/nl/2835/planet-watch/photoalbum/detail/559953/73702/1/Australie-kreunt-onder-de-watersnood.dhtml)
                                    De Australische staat Queensland is getroffen door de  zwaarste overstromingen in 50 jaar. Premier Julia Gillard reisde af naar  het rampgebied om te spreken met getroffenen en met hulpverleners. Het  gebied dat onder water staat, is groter dan Frankrijk en Duitsland bij  elkaar. Tweehonderdduizend mensen hebben hun huis moeten verlaten.  Vandaag zal het niet meer regenen maar het waterpeil in de rivieren  stijgt nog steeds.

Bron: AD

Australië vergroot financiële steun aan slachtoffers watersnood

http://www.nrc.nl/wp-content/uploads/2010/12/vloedgolf1-586x338.jpg

De straten in de stad Bundaberg in Australië zijn door hevige onderstromingen ondergelopen. Foto Reuters/Daniel Munoz)

			  				 										 						 						De Australische overheid keert aan elke door de watersnood in  Queensland getroffen volwassene 7500 euro uit. Premier Julia Gillard  bezocht vandaag het ondergelopen gebied dat groter is dan Frankrijk en  Duitsland samen. De totale schade van de [overstroming](http://www.nrc.nl/nieuws/2010/12/29/duizend-geevacueerden-in-queensland/) loopt in de miljarden.

Het uitgestrekte gebied in het noordoosten van Australië kampt al dagen met zware overstromingen. Zo’n tweehonderdduizend mensen in 22 plaatsen worden door de watersnood getroffen. Behalve de 7500 euro per volwassene belooft Gillard voor elk kind 300 euro.
Queensland zelf heeft een noodfonds geopend van 750.000 euro. Gillard heeft toegezegd dit in elk geval te verdubbelen. Sommige ondergelopen stadjes blijven mogelijk nog meer dan een week onder water staan.

BronNRC

Australië kreunt onder de watersnood

              [http://www.ad.nl/static/FOTO/pe/7/9/13/album_large_287173.jpg](http://www.ad.nl/ad/nl/2835/planet-watch/photoalbum/detail/559953/73701/2/Australie-kreunt-onder-de-watersnood.dhtml)

**Doden door overstromingen Australië
**Door de enorme overstromingen in het noordoosten van Australië zijn zeker vier mensen om het leven gekomen. De overstromingen zijn ontstaan na een tropische storm en heel veel regen. Het gebied dat onder water staat is zo groot als Duitsland en Frankrijk samen.

              22  steden staan onder water en maar liefst 200.000 mensen zijn gevlucht.  Een vrouw kwam om het leven toen ze met de auto een ondergelopen weg  over probeerde te steken. Door een grote golf werd ze uit haar auto  gespoeld. Ook anderen werden weggesleurd. Reddingsdiensten zochten bij  de rivieren met boten en een helikopter en konden wel drie volwassenen  en vijf kinderen redden.

Het zijn de ergste overstromingen in vijftig jaar en ze zijn waarschijnlijk nog lang niet voorbij. Het regenseizoen is nog maar net begonnen en er wordt de komende dagen nog veel meer regen verwacht.

Bron: NOS Jeugdjournaal

Regentijd ‘redt’ Nederlanders in Australië

** RIJSWIJK - Nederlandse toeristen zijn voor zover nu bekend maar mondjesmaat getroffen door de enorme overstromingen in de Australische deelstaat Queensland. **

http://media.nu.nl/m/m1fzuhkatqrz_345.jpg

Overstromingen Australië

      Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldde maandag dat er zich  nog geen Nederlanders hebben gemeld voor hulp van de ambassade of  consulaten vanwege het overvloedige water. 

Ook reisorganisaties meldden dat er niet heel veel problemen zijn bij de toeristen ‘down under’.

 Vanwege de regentijd adviseren meerdere reisbureaus toeristen om het noorden van Australië in deze tijd te mijden. 

''Het is bekend dat het in de gebieden rond Queensland in dit jaargetijde flink kan plenzen", aldus een woordvoerder van reisorganisatie Masters of Down Under in Amsterdam. ''Vorig jaar waren er daar ook al overstromingen. Wij sturen daardoor al minder mensen naar de regio."

Problemen

Volgens de zegsman is het aantal omboekingen vanwege het overvloedige water daarom beperkt. ''Er zijn wel wat mensen die lichtelijk in de problemen zijn gekomen. Maar die problemen zijn tot nu toe niet onoplosbaar gebleken", vervolgt hij.
''Dat was bijvoorbeeld wel anders bij de aardbeving in Nieuw-Zeeland." In september liep de stad Christchurch in het zuiden van Nieuw-Zeeland door een beving van 7,1 op de schaal van Richter zware schade op.
''Daar waren destijds hotels gesloten. Dan wordt het moeilijker toeristen een alternatief te bieden."

Boekingen

Ook bij Barron Travel in 's-Hertogenbosch merken ze nog niet heel veel van de waterproblematiek in Noordoost-Australië. ''Wij hebben geen boekingen voor dat gebied in deze tijd", aldus een woordvoerster van het bedrijf.
Bij Askja Reizen is er in enkele gevallen wel handelend opgetreden. ''We hebben wel een aantal omboekingen moeten verwerken van mensen die in het gebied zitten of die daarheen zouden gaan", aldus een zegsman van het bedrijf.
''Maar zonder al te veel moeite hebben we een oplossing voor onze klanten weten te vinden."

Bron: NU.nl

Australië wacht op hoogste waterpeil

                                                                   03-01-2011 18:58                                         
                                                                                                                                                    [http://www.refdag.nl/polopoly_fs/02513132_1_525501%21image/225959984.jpg_gen/derivatives/landscape_804/225959984.jpg](http://www.refdag.nl/polopoly_fs/02513132_1_525501%21image/225959984.jpg_gen/derivatives/landscape_804/225959984.jpg)                                                 
                                      [Rockhampton](http://www.refdag.nl/polopoly_fs/02513132_1_525501%21image/225959984.jpg_gen/derivatives/landscape_804/225959984.jpg)             
                          
                 
                  CANBERRA (ANP) – De overstromingen in het  noordoosten van Australië hebben al aan zeker tien mensen het leven  gekost. Het waterpeil is ruim negen meter gestegen en zal de komende  dagen nog ongeveer een halve meter stijgen, aldus de autoriteiten  maandag.
 
                                                                                                                   Het  laatste lichaam dat vooralsnog werd aangetroffen is van een man die bij  de plaats Aramac in de noordoostelijke staat Queensland is verdronken  toen hij met zijn auto een overstroomde weg probeerde over te steken.  Een andere inzittende wist te ontkomen aan het wassende water.

De plaats Rockhampton in Queensland is inmiddels van de buitenwereld afgesloten door de overstromingen die een gebied ongeveer ter grootte van Frankrijk en Duitsland samen onder water hebben gezet.
Het leger zette alles op alles om de stad van voedsel en medische hulpmiddelen te voorzien, voordat de laatste toegangsweg tot de stad overstroomd raakte. Het leger vloog de voorraden met militaire transporttoestellen naar de stad Mackay. Van daaruit reden trucks over de laatste berijdbare weg naar het inmiddels geïsoleerde stadje.
De Australische overheid zal de van de buitenwereld afgesloten gebieden van voedsel en water blijven voorzien, zei premier Anna Bligh van Queensland op televisie.
Het vliegveld bij Rockhampton was voor passagierstoestellen al afgesloten, omdat de landingsbaan blank stond. Alleen enkele helikopters konden er nog terecht. Door de stad loopt de rivier de Fitzroy, waarvan het waterpeil nog steeds stijgt en die naar verwachting woensdag tot 9,4 meter zal zijn gestegen.
In Queensland staan meer dan twintig steden blank of deels onder water. In totaal zijn 200.000 mensen getroffen door de overstromingen in het gebied. Maar ook dieren zijn op zoek gegaan naar droge plekken. De autoriteiten waarschuwen voor giftige slangen en andere dieren die zich mogelijk ophouden in huizen, die deels droog gebleven zijn.
De Australische premier Julia Gillard heeft gezegd dat getroffen burgers en ondernemingen schadevergoedingen krijgen. Boeren en ondernemers zouden op maximaal 25.000 Australische dollars (ruim 19.000 euro) kunnen rekenen voor schoonmaakkosten. Volgens Australische media gaat het in totaal om honderden miljoenen Australische dollars. „We moeten regionaal Queensland opnieuw gaan opbouwen en dat is precies wat we gaan doen”, aldus Gillard.
In het stadje Enerald met ruim negenduizend inwoners zijn de opruimwerkzaamheden inmiddels begonnen. Hele huisraden zijn verloren gegaan en die liggen nu letterlijk op straat. „Voor kerst hadden we massa’s auto’s die langs kwamen rijden om naar de kerstversieringen te kijken. Nu komen er massa’s auto’s voorbij die naar de verwoestingen komen kijken”, aldus een inwoonster van Emerald, dat bekend staat om de uitbundige kerstdecoraties in delen van het stadje.
De centrale overheid heeft 13 ton aan schoonmaakspullen laten aanrukken maar dat is vooralsnog niet genoeg.

Bron: Reformatorisch Dagblad

Hoogste waterstand in Rockhampton
Hoogste waterstand in Rockhampton

http://www.nrc.nl/wp-content/uploads/2011/01/DGM27_AUSTRALIA-FLOODS-_0105_11.403-586x250.jpg

Australiërs drinken beer in een pub in Depot Hill in Rockhampton, Queensland. Foto Reuters / Daniel Munoz

Buitenland
In de Australische stad Rockhampton is vannacht het hoogste waterpeil van 9,4 meter bereikt. Het water heeft meer dan 40 steden bereikt en legt niet alleen de industrie grotendeels plat, maar vormt ook een bedreiging voor het Great Barrier Reef.
Een gebied ter grootte van Duitsland en Frankrijk is getroffen door de ernstigste overstromingen (kaart) in vijftig jaar. Volgens de Australische autoriteiten zijn zo’n 200.000 mensen direct getroffen. Meer dan 22 steden zijn afgesloten van de buitenwereld.
Great Barrier Reef bedreigd
Ook het Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld, wordt nu bedreigd, omdat tonnen aan modder en vuil door het afvalwater meegevoerd worden naar de zee. Afval en pesticiden vormen volgens onderzoekers een gevaarlijke cocktail voor het rif.
Kolenindustrie ligt plat
Queensland is ‘s werelds grootste exporteur van steenkool. Door de overstromingen staan veel kolenmijnen onder water en moest 75 procent van de mijnen noodgedwongen sluiten. Als gevolg hiervan dreigt de staalprijs de komende tijd flink te stijgen. Dit heeft een “enorme impact” op de internationale markten en de productie van staal, aldus Anna Bligh, premier van Queensland gisteren op de lokale televisie.
Cycloon
Eind december raasde de cycloon Tasha over Queensland. Het tropische noorden van Australië wordt elk jaar getroffen door het regenseizoen. Ook wordt het gebied geteisterd door orkanen.
De weersvoorspellingen zijn niet gunstig. De problemen zullen naar verwachting nog weken aanhouden. Zie hier een fotoserie van de Brisbane Times.

Bron NRC

**Overstromingen bedreigen Great Barrier Reef **
De enorme overstromingen die Queensland in het noordoosten van Australië treffen, breiden zich nog uit. Ook het Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld, wordt nu bedreigd. Reden zijn het vuil en de pesticiden die door het afvalwater meegevoerd worden en verspreid worden in de zee.
Volgens universiteitswetenschappers gaat het om een gevaarlijke ‘cocktail’ voor het fragiele evenwicht van het unieke ecosysteem. Het Great Barrier Reef is Unesco-werelderfgoed en is een belangrijke toeristische attractie in Australië.
De overstromingen breiden zich intussen nog uit. Het aantal gemeenten dat rechtstreeks wordt getroffen, is gestegen van 22 naar 40. Volgens het Australische Meteorologische Bureau zal het niveau van de rivier Fitzroy die door de zwaar getroffen stad Rockhampton loopt, woensdag stijgen naar een piek van 9,4 meter.
Op korte termijn zal het niveau van de rivier ook niet veel dalen. Daar komt nog bij dat er in het zuiden van Queensland woensdag risico is op hevige onweders, waardoor het water weer bruusk kan stijgen.
De overstromingen treffen meer dan 200.000 mensen en strekken zich uit over een gebied dat zo groot is als Frankrijk en Duitsland samen.

Bron: Het Nieuwsblad

Slangen en krokodillen gaan schuilen in Australische huizen

De Australische deelstaat Queensland kampt nog altijd met waterellende. de overstromingen zorgen niet alleen voor veel schade, maar leiden ook tot ongewenste gasten. Slangen en krokodillen zoeken drogere oorden op en gaan schuilen in huizen.
[ul]

http://www.standaard.be/Assets/Images_Upload/2011/01/04/965087-01-08.jpg.h380.jpg.568.jpg

http://www.standaard.be/Assets/Images_Upload/2011/01/04/965188-01-08.jpg.h380.jpg.568.jpg

http://www.standaard.be/Assets/Images_Upload/2011/01/04/965108-01-08.jpg.h380.jpg.568.jpg

http://www.standaard.be/Assets/Images_Upload/2011/01/04/DGM05_AUSTRALIA-FLO_0104_11.jpg.h380.jpg.568.jpg

http://www.standaard.be/Assets/Images_Upload/2011/01/04/02514465.jpg.h380.jpg.568.jpg

[/ul]Slangen en krokodillen gaan schuilen in Australische huizen

AFP
[ul]
[li]‘Ik was bij mijn vrouw in de achtertuin en zij vertelde dat doordat het water steeds verder richting het huis komt, de slangen ook een veilig onderkomen zoeken en het land opkruipen. Ze kruipen in de huizen’, aldus correspondent Robert Portier aan vrt vanuit Queensland.[/li][/ul]‘De meeste slangen hier zijn ongevaarlijk, maar er zitten ook giftige bij. De slangenvangers kloppen overuren. En dan is er natuurlijk nog het krokodillenalam’, vertelt Portier.
Het einde van de ellende is nog niet in zicht in Australië. Het waterpeil blijft stijgen. Twintig steden in Queensland zijn afgesloten van de buitenwereld. Het Australische leger bevoorraadt het gebied vanuit de lucht.

Bron: De Standaard

PvdA wil hulp naar Australië sturen

Nederland moet de Australische deelstaat Queensland helpen, vindt de PvdA. Een groot gebied is overstroomd doordat het hard heeft geregend.
Meer dan 20 steden staan blank en 200.000 mensen zijn getroffen. Het hoogste waterpeil moet nog komen. Kamerlid Timmermans stelt voor om deskundigen op het gebied van watermanagement te sturen.
De Nederlandse experts kunnen helpen met de gevolgen van de huidige wateroverlast, maar ook bij het voorkomen van problemen in de toekomst.
© RTL Nieuws.nl

***‘Waterbeheer in Australië goed geregeld’ ***
DELFT - Het waterbeheer in Australië is goed geregeld. Onder meer een uitgebreid waarschuwingssysteem heeft het aantal slachtoffers beperkt gehouden bij de uitzonderlijke overstromingen in de Australische deelstaat Queensland. Dat zei hoogleraar hydrologie Huub Savenije van de TU Delft dinsdag.

[ul]
[/ul]

Volgens hem behoort Australië tot de wereldtop als het aankomt op watermanagement, net als Nederland. Het land kampt voornamelijk met watertekorten, maar ziet ook vaak laaggelegen gebieden overstromen. „Dat water trekt na verloop van tijd ook weer weg, omdat het land boven de zeespiegel ligt”, aldus Savenije. Door het waarschuwingssysteem kan zowel het vee als de bevolking meestal op tijd worden geëvacueerd, hoewel er vaak wel veel materiële schade is.
„Het is een keuze tussen dure dijken bouwen of rekening houden met overstromingen. De Australiërs hebben in hun waterbeheer duidelijk voor het laatste gekozen”, aldus Savenije. In bepaalde gebieden wordt bij woningbouw al rekening gehouden met hoog water. „Je ziet bijvoorbeeld dat het huis pas op de eerste verdieping begint.”
Omdat dit hoogwater zo uitzonderlijk is, denkt Savenije wel dat er een roep om dijken zal klinken in het land. „Daar kan Nederland bijvoorbeeld een rol in spelen.” Ook zouden de twee landen kennis kunnen uitwisselen over de gevolgen van de zeespiegelstijging.
Bron De Telegraaf

bedankt voor je overzicht en foto’s. wat een spannende tijd. En het duurt nog wel even hoorde ik op radio 1…

Ik ga volgende week maandag richrting australie, gelukkig heb ik mijn ticket kunnen veranderen van cairns naar Adelaide… het is nog wel de bedoeling dat ik naar cairns ga… Alleen weet ik niet hoelang deze overstroming gaan duren. Ik ga namelijk een reis van adelaide naar cairns maken… Langs de kust als het mogelijk is… ik hoop dat alles een beetje bereikbaar is… maarja hopelijk heeft iemand nog andere plannen om je te vermaken in het mooie down under

Opnieuw zware regen op komst in Australië

07/01/11, 09u39

http://www.demorgen.be/static/FOTO/pe/7/2/1/media_xl_4002091.jpg?20110107093900

In verschillende steden in het noordoosten van Australië zijn ze vandaag begonnen met de schoonmaak na de zware overstromingen die de regio de afgelopen weken teisterden. Er is echter opnieuw regen aangekondigd, waardoor de schoonmaakactie in sommige gebieden mogelijk geen al te lang leven is beschoren.
Inwoners getuigen over de vernietigende kracht van de overstromingen, en vergelijken ze met de doortocht van een cycloon “die alles heeft weggevaagd”. “Er is overal modder, bomen zijn omgevallen en alle elektrische toestellen verdwenen”, aldus de eigenaar van een pub in Condamine, ten westen van Brisbane. Ook in Emerald, dat voor tachtig procent onder water liep, is het alle hens aan dek en worden ‘en masse’ vuilniszakken buitengezet.
**
Immense schade**
In Rockhampton, een stad aan de kust met 75.000 inwoners, moet de bevolking daarentegen nog minstens een week wachten alvorens te mogen terugkeren. Het waterpeil zakt er maar traag en er worden opnieuw zware regenbuien verwacht.

De watermassa besloeg afgelopen week op het meest kritieke moment een oppervlakte zo groot als Frankrijk en Duitsland samen. Duizenden inwoners moesten hun huizen verlaten en de autoriteiten van Queensland ramen de schade die de overstromingen hebben veroorzaakt op ongeveer 150 miljoen dollar, omgerekend zo’n 115,4 miljoen euro. (afp/dea)
[ul]

http://www.demorgen.be/static/FOTO/pe/6/16/11/media_xl_4002071.jpg?20110107093718

http://www.demorgen.be/static/FOTO/pe/6/1/0/media_xl_4002090.jpg?20110107093711

© reuters

http://www.demorgen.be/static/FOTO/pe/5/15/10/media_xl_4002070.jpg?20110107093659

© reuters

http://www.demorgen.be/static/FOTO/pe/5/0/14/media_xl_4002089.jpg?20110107093653

[/ul]

Bron: De Morgen