Vijf miljoen dollar voor de monarchvlinder

Mexico President Calderon trekt zich lot toeristentrekker aan
Vijf miljoen dollar voor de monarchvlinder

http://www.debeurs.nl/beeld/w178/2007/200711/20071128/vijfmiljoen.jpg

Gepubliceerd: woensdag 28 november 2007 22:14
Update: woensdag 28 november 2007 22:42

De oranje-zwarte monarchvlinders vliegen elk jaar van Noord-Amerika naar Mexico. Maar door illegale kap in hun speciale overwinterplaats wordt hun voortbestaan bedreigd.

Het is ieder jaar weer een schitterend gezicht: eind oktober verzamelen miljoenen monarchvlinders uit Canada en de Verenigde Staten zich in grote groepen, om samen de winter te ontvluchten.

Ze vliegen naar Mexico, naar de dennenbomen in de deelstaat Michoaca. De bomen daar glinsteren dan werkelijk van de vlindervleugels, en de lucht is er gevuld met kleurige wolken die van de ene boom opstijgen en op de andere weer neerstrijken. Wetenschappers geloven dat de monarchvlinders al tienduizend jaar dezelfde route afleggen.

Duizenden insectenliefhebbers komen ieder jaar naar Mexico om dat prachtige schouwspel te zien. Maar in het voorjaar is het weer voorbij. Dan aanvaarden de vlinders de thuisreis en vliegen ze weer noordwaarts, in kilometerslange kleurige linten, over duizenden kilometers.

De bossen waarin zich dit wonderlijke schouwspel afspeelt, heten al heel lang officieel het Monarch Butterfly Biosphere Reserve, maar echt beschermd worden deze vijfhonderd vierkante kilometer bos niet. De illegale kap rukt op, en daarmee wordt het voortbestaan van deze unieke vlinder ernstig bedreigd.

Onder druk van internationale organisaties en de inwoners van Michoaca (dat het voor een groot deel van dit vlindertoerisme moet hebben), heeft de Mexicaanse president Felipe Calderon, die overigens uit dezelfde deelstaat afkomstig is, vijf miljoen dollar ter beschikking gesteld om het kappen van bomen tegen te gaan.

Daarnaast krijgen de boswachters een betere uitrusting en opleiding, en zal het Monarch Butterfly Biosphere Reserve beter worden opengelegd voor toeristen. In een toespraak benadrukte Calderon dat ‘het mogelijk is om het milieu te beschermen en tegelijkertijd ontwikkeling te stimuleren’.

Geen enkel ander insect maakt jaarlijks een dergelijke inspannende reis, en dat ene bos in Mexico is de enige plaats waar deze vlinders elkaar treffen. Deskundigen spreken dan ook van het ‘Mekka van de insectenwereld’. Iedere boom die straks blijft staan, draagt zijn steentje bij aan het behoud van een uniek natuurverschijnsel.

Bron: depers.nl

wil het zelf ook wel eens met eigen ogen aanschouwen…welk gedeelte van het jaar moet je in Michoacan dan zijn?

Vanaf eind oktober tot maart ongeveer zijn de vlinders daar te vinden. Dus nu prima tijd om te gaan. Ga er zelf over 1 of 2 weken weer naar toe.

op een morgen zag ik eens een groep van hen in een verlaten boom in Queretaro…op reis naar het noorden (of was het het zuiden?)…werkelijk indrukwekkend, ook al was het waarschijnlijk maar een relatief kleine groep