Update: de "Jerusalem hug"

De Omhelzing van Jeruzalem -The Jerusalem Hug-

Op zondag 21 juni as. omhelzen ca. 2000 mensen de Oude Stad van Jeruzalem. Hand in hand omringen zij de stadsmuren om de eenheid van Jeruzalem tot uitdrukking te brengen. Bewoners, Israëliërs en Palestijnen, alsmede vredesactivisten uit de gehele wereld staan zij aan zij in hun wens naar vrede en in hun liefde voor Jeruzalem. De Oude Stad als geheel is een heiligdom en dient een vrij toegankelijk gebied te zijn in een onverdeeld Jeruzalem, als hoofdstad van zowel Palestina als Israël.

Reeds voor het 3e jaar wordt deze ‘Jerusalem Hug’ tot stand gebracht. Naast Palestijnen en Israëliërs heeft de organisatie een internationaal karakter, met daarbij een belangrijke Nederlandse inbreng. Kunstenaar Rob Schrama nodigde in 2006 en 2007 Palestijnse en Israëlische vredesactivisten naar Amsterdam om concrete initiatieven uit te werken, teneinde deze in Jeruzalem te realiseren. De ‘Jerusalem Hug’ is hiervan het resultaat. Het evenement wordt elk jaar grootser opgezet. De intentie is om de activiteiten te laten uitgroeien tot een allesomvattende vredesapotheose in 2012, waar Palestijnen en Israëliërs voor altijd in vrede worden verenigd.

Donderdagochtend 18 maart vertrekt de Nederlandse delegatie naar Jeruzalem, om de laatste hand aan de voorbereidingen te leggen. Rob Schrama loopt dan met zijn gitaar zingend door te straten van de Oude Stad. Als een soort rattenvanger van Hamelen lokt hij de inwoners mee om deel te nemen aan de ‘Jerusalem Hug’. De ‘Engel van Amsterdam’, Jeannette Albers, die te voet de afstand van Amsterdam naar Jeruzalem heeft afgelegd, deelt flyers uit aan bewoners en toeristen.

Zondag 21 juni verzamelen de deelnemers zich aan het eind van de middag bij de Damascuspoort aan de Arabische kant en bij de Jaffapoort aan de Israëlische kant van de stad. Hand in hand gaan zij op weg, begeleid door drummers, naar het hoogste punt rond de stadsmuur, het Tzahalplein, waar iedereen samenkomt in een groots drum- en dansfestijn.

Palestijnse kinderen delen flesjes water uit, afkomstig uit bronnen van Jericho op de Westbank. In de Jerusalem Hug is er vrij drinkwater voor iedereen, en zo zal het overal in de wereld -en in het bijzonder in het Heilige Land- moeten zijn.

Onder het ritme van de drums wordt het water ingestraald met de liefde van ons hart en gedeeld met elkaar, hetgeen wordt uitgedrukt met stikkers van hartjes die op de flesjes worden geplakt. Het drumconcert verbindt zich live met concerten op 30 andere locaties wereldwijd, waarbij het levende water wordt geëerd en in harmonie wordt gebracht met het ritme van de hartslag van de mens.

Meer inlichtingen:
Rob Schrama: Stichting Jerusalem Hug, tel. 0031-646608660, [EMAIL=“mail@jerusalemhug.org”]mail@jerusalemhug.org; www.jerusalemhug.org