Ultieme survival op het Burning Man Festival

Ultieme survival op het Burning Man Festival

Wat is Burning Man
Zie je het al voor je? Eens per jaar wordt er in the-middle-of-nowhere brandend hete woestijn van Nevada voor een week uit het niets een futuristische stad opgetrokken, Black Rock City (ook wel de ‘playa’ genoemd), met mystieke lichtshows, bizarre tentoonstellingen, creatief aangeklede wagens en andere vervoersmiddelen, duizenden mensen die zich op hun eigen manier hebben uitgedost, zelfexpressie, ultieme survival en de Man; een gigantische wicker man die ver boven alles uitsteekt en aan het einde van het festival in brand wordt gestoken. Na een week aan spectaculaire evenementen pakken de deelnemers weer in, en is er uiteindelijk na het opruimen geen spoor meer van Black Rock City te bespeuren.

links: De Man, rechts: Kunstwerk op Burning Man

Burning Man Festival is geen festival zoals anderen. Als je lekker een weekje wilt achterover hangen en genieten van goede muziek en andere theatrale optredens, onder het genot van een hapje en drankje dat je even ergens bij een kraampje koopt, dan zit je op het verkeerde adres. Deelnemen aan het Burning Man Festival draait letterlijk om participeren; 48.000 deelnemers creëren de stad, de interactie, de kunst, de optredens en uiteindelijk de Burning Man experience. Participatie ligt aan de kern van het Burning Man festival, en er zijn veel manieren om te participeren.

“Burning Man wordt door deelnemers omschreven als een experimentele samenleving, radicale zelfuiting en radicale zelfvoorziening. Burning Man focust zich niet op een bepaald onderwerp of gebeurtenis zoals bijvoorbeeld muziek of kunst. De achterliggende gedachte is dat men gedurende Burning Man tijdelijk een gemeenschap opbouwt waar iedereen die zich de toegangsprijs kan veroorloven welkom is, ongeacht ras of afkomst, en waar iedereen zichzelf kan uiten in waar hij of zij het beste in is.” – Wikipedia

links: Deelnemers van Burning Man, rechts: Nachtelijke sferen op de Playa

Wat houdt het in?
Burning Man Festival is een ervaring die al gauw door iedere deelnemer als onvergetelijk wordt omschreven. Een week lang zorgen deelnemers voor prachtige kunstwerken, spectaculaire optredens, exotisch voedsel, en aan het eind, op zaterdag, wordt dit allemaal afgesloten door het branden van de Man; een torenhoge wicker man die ieder jaar thematisch wordt uitgedost.

Het draait allemaal om participeren en je eigen toevoeging aan het festival geven. Ben je bouwkundig ingesteld? Dan help jij met het opzetten van je kamp, of help je een artiest met het opstellen van zijn kunstwerk. Ben je een kei in de keuken? Dan zorg jij voor de maaltijden van je kamp, of schenk je voedsel aan andere deelnemers. Ben je een yoga expert? Dan verzorg je yoga sessies voor deelnemers die daarin geïnteresseerd zijn. Vuurspuwer? Kondig je show aan en maak er een mooi optreden van. Alles kan, niets is te gek, zolang je maar meedoet.

links: Groepsoptreden van de Lamp Lighters, rechts: Meedoen in het kunstwerk

Het Burning Man Festival wordt niet voor niets gelabeld als ultieme survival. Je trotseert immers in de woestijn zandstormen en hete temperaturen van wel 46 graden Celsius, en je blijft maar zweten in een klimaat waarin je binnen enkele minuten uitgedroogd kan zijn. Het zal niet de eerste keer zijn dat een deelnemer toch maar heroverweegt om dat biertje of een andere alcoholische versnapering die ze hebben meegenomen te laten liggen.

Meenemen lees je? Juist. Je moet jezelf en je groep van genoeg water en voedsel voorzien voor een hele week, want op het terrein is NIETS te koop, met uitzondering van ijs. Een uitzondering is de Café, waar je espresso’s en beperkt andere drankjes kan kopen. Wil dat zeggen dat je compleet op jezelf bent aangewezen? Deels. Black Rock City kent namelijk wel een ruilsysteem, en vrijgevigheid is hier niet vreemd. Participeren betekent ook het delen of het koken van voedsel voor anderen.

Op het Burning Man Festival gelden regels om de veiligheid, integriteit en de ervaring van dit evenement te waarborgen. Zo zijn auto’s en andere gemotoriseerde voertuigen niet toegestaan tijdens de festivalweek, met uitzondering van bizar aangeklede paradewagens, ook wel Mutant vehicles genoemd, en geldt er een snelheidslimiet van 5 mph (8 km per uur), onder voorbehoud dat je geen stofwolken veroorzaakt. Deelnemers worden sterk aangeraden een fiets mee te nemen om rond te komen op de playa. De rest van de regels zijn soepel; mensen zijn vrij zichzelf te uiten met wat ze maar willen, zoals door het dragen van kleding die anders ongepast zou worden gevonden. Tevens geldt het principe dat deelnemers bij vertrek het terrein weer schoon achter dienen te laten.

links: Fiets als transport op de Playa, rechts: Een Mutant Vehicle

Prullenbakken zijn tevens niet op het terrein te vinden. Dit betekent dat je volledig op jezelf en je groep bent aangewezen om alles wat je van thuis meeneemt, weer mee terugneemt of recyclet; elk snoeppapiertje, plastic omhulsel, zelfs het schilletje van een zonnebloempit. Het enige wat Burning Man Festival voorziet zijn portable toiletten. Denk op voorhand dus goed na wat je meeneemt, en hoe je het meeneemt.

Geschiedenis (wikipedia)
Burning Man begon in 1986 als een vreugdevuur ter viering van de zonnewende, georganiseerd door Larry Harvey, Jerry James en een paar vrienden. Zij verbrandden op Baker Beach in San Francisco een 2.7 meter hoge houten man. Het evenement sloeg aan en werd tot 1989 jaarlijks herhaald.

In 1990 kwamen Kevin Evans en John Law met een ander, soortgelijk evenement georganiseerd in de Black Rock Desert. Rond dezelfde tijd werd het verbranden van een Wicker Man op het strand van San Francisco verboden. Daarom werd besloten het verbranden van de Wicker Man te verplaatsen naar de woestijn. Dit trok een groot aantal toeschouwers. Michael Mikel, een van de bezoekers, realiseerde zich dat de meeste mensen die hier kwamen niet bekend waren met het ruige terrein en de gevaren van de woestijn, en nam de taak op zich mensen te behoeden voor ongelukken. Hij richtte hiervoor de Black Rock Rangers op. Daarmee werd de basis gelegd voor Black Rock City en het huidige Burning Man.

In 1991 werd het eerste legale Burning Man-evenement gehouden met toestemming van de BLM (Bureau of Land Management). Elk jaar groeide het aantal deelnemers en werd meer en meer de nadruk gelegd op het creëren van een tijdelijke gemeenschap rondom het verbranden van de Wicker Man.

1997 betekende een keerpunt in de geschiedenis van Burning Man. Het evenement trok jaarlijks nu zoveel bezoekers, dat er gevaarlijke situaties begonnen te ontstaan. Om het evenement veiliger te maken werd allereerst het autoverkeer op het terrein aan banden gelegd. In de jaren erop kwamen er nog wat kleine regels en beperkingen bij om het evenement in goede banen te leiden, zonder daarbij teveel de vrijheid waar Burning Man om draait weg te nemen.

links: Het branden van de Man, rechts: Bovenaanzicht van de Playa

Burning Man Festival 2011
Het Burning Man Festival wordt jaarlijks in de week voor Labor Day en het Labor Day weekend gehouden. In 2011 betekent dit van maandag 29 augustus tot maandag, 5 september, waarop zaterdag de Man wordt verbrandt. Het thema voor dit jaar is Rites of Passage. Burning Man 2011 is alweer uitverkocht, maar volgend jaar is er voor geïnteresseerden volop kans om een ticket voor dit onvergetelijk festival te bemachtigen.

Heb jij Burning Man Festival al eens meegemaakt? Heb je plannen om dit festival ooit te bezoeken? Laat het dan hieronder weten!

**Links bij dit artikel: **

.

Ik wil zooooooooo ontzettend graag dit festival meemaken! Ongeacht of vrienden meegaan of niet, ik meld me wel vooraf aan bij een kamp of groep waar ik mee kan helpen :smiley:

dit lijkt me echt heel erg gaaf!! alleen hoe kom ik aan een groep :slight_smile: ??

(hint hint!)

Ik wil nog heel graag een keer gaan. Ik heb met een aantal mensen opgetrokken die fanatieke Burning Man bezoekers zijn tijdens de afterparties van RoboDock in 2008. Hele mooie verhalen gehoord.

Overigens was RoboDock zo’n beetje de Burning Man van Nederland, jammer de subsidies zijn geschrapt en Amsterdam het festival uit z’n onderkomen heeft getrapt. :frowning: