Toerisme naar Phuket stijgt met 87 procent

Een groei van het toerisme met 87 procent, vergeleken met 2005. Daar mag het vakantie-eiland Phuket dit jaar op rekenen, als 4,7 miljoen toeristen het met een bezoek vereren. Bijna driekwart van hen komt uit het buitenland. Dat bewijst het herwonnen vertrouwen van de bezoekers in de veiligheidsmaatregelen die Thailand na de tsunami van 26 december 2004 heeft getroffen. De toeristen brengen gezamenlijk ruim 1,2 miljard euro in het laatje, een groei van 120 procent. 82 procent van de inkomsten komt uit de zakken van buitenlandse gasten. Het komend jaar verwacht Phuket 5,2 miljoen gasten die in totaal 1,5 miljard euro uitgeven.

Het aantal buitenlandse gasten dat Thailand via de luchthaven van Bangkok binnenkomt, is de eerste 10 maanden van dit jaar gestegen met bijna 16 procent. In totaal gaat het om 7,92 miljoen toeristen, voornamelijk afkomstig uit (in volgorde van omvang) Japan, China, Zuid-Korea, Groot Brittannië, de VS en Singapore. Vanuit de Britse markt meldden zich tot en met oktober ruim 540.000 gasten, een groei van bijna 8 procent. De Russische markt groeit met 108 procent het hardst. In genoemde periode bezochten bijna 100.000 Russen Thailand.

Thailand blijkt steeds populairder bij toeristen uit het Midden-Oosten. Zij voelen zich in Azië meer welkom dan in de VS. Het aantal Arabische gasten nam toe met 86,5 procent. De Tourism Authority of Thailand (TAT) verwacht dit jaar 13,5 miljoen buitenlandse gasten en het komend jaar 14,8 miljoen.

Het toerisme naar Thailand heeft zich, zeker in de zuidelijke kustprovincies, helemaal hersteld van de tsunami, de stijgende olieprijzen en de politieke onrust in het zuiden. De Association of Thai Travel Agents (ATTA) verwacht dit jaar tussen 13 en 13,8 miljoen buitenlandse gasten. Die brengen bij elkaar 10 miljard euro aan buitenlandse deviezen in het laatje. Vorig jaar daalde het aantal toeristen nog naar iets meer dan 11,5 miljoen toeristen.

Zeker in de provincies aan de Andaman Zee en op Phuket is sprake van een explosieve groei van het toerisme. De twee- en driesterren hotels zijn nu, aan het begin van het hoogseizoen, 70 tot 80 procent bezet. De hotels met vier sterren spreken van een bezetting van 100 procent, terwijl de vijfsterren hotels voor 90 procent zijn gevuld. De ATTA signaleert nog enkele problemen op de nieuwe luchthaven Suvarnabhumi, zoals de congestie in de aankomsthal en de niet-toereikende parkeergelegenheid voor toeristenbussen.

*Bron: Thais Verkeersbureau / www.thaisverkeersbureau.nl *