Het huis van de zoete lekkernijen
**De Thaise Dessert Museum in Samut Songkhram kronieken de geschiedenis van de traditionele Thaise Khanom **
[ul]
[li]Gepubliceerd op: 26/09/2010 om 12:00 AM[/li][li]Krant sectie: Brunch[/li][/ul]
Terwijl dolen rond de populaire Amphawa Drijvende markt in Samut Songkhram , bent u zeker om te komen in een verscheidenheid van heerlijke Thaise desserts. En als je nieuwsgierigheid gaat verder dan voldoen aan uw zoete tand, moet je kijken niet verder dan de Thaise Dessert Museum grenzend aan de avond weekend markt . Museum manager Vichitar Sae- tiaw legde uit dat het werd gebouwd door de Thaise Confectie Industrie Maatschappij ( TCIC ) in september 2008 met een initiële investering van 2,2 miljoen baht van het Bureau van Kleine en Middelgrote Ondernemingen Promotion. Ms Vichitar zei dat het doel van het museum is om te exposeren en kroniek van de geschiedenis van de traditionele Thaise desserts.
FOTO’S : SUPAWADEE CHAROENPATPIMPA
Replica’s van meer dan 100 soorten traditionele snoepjes zijn op elkaar, en ze zien er zo echt je kunt worden verontschuldigd voor het kwijlen .
"De replica’s zijn gemaakt van hars , gemaakt door bekwame volgelingen van National Artist Chakrabhand Posayakrit , "zei mevrouw Vichitar , wijzend op de grote aandacht voor detail in de vormen, kleuren en texturen.
Het Thaise woord voor het dessert is , verondersteld te zijn afgeleid van de woorden khao (rijst) en de NOM (zoet) . Veel Thaise desserts zijn nog gemaakt van rijst, meel en suiker.
Het museum is lief geschiedenis les gaat terug naar de Sukhothai periode, ongeveer 700 jaar geleden.
Een van de oudste desserts op het display , Khanom Tom , die nog steeds zien we vandaag , is gemaakt door bakken geraspte kokos met suiker, te verpakken in een zetmeelrijke beslag en dan gestoomd is . Na het koken is het bestrooid met zout , geraspte kokos .
Er wordt gezegd dat het gouden tijdperk van de Thaise snoepjes begon tijdens het bewind van Koning Narai van Ayutthaya in de 17e eeuw, toen het land begon hofmakerij betrekkingen met Europese landen. Gedurende die tijd een nieuwe manier van koken Thaise desserts werd ingeleid door Maria Guyomar de Pinha , een vrouw van Portugese afkomst , die beter bekend is, door haar Thaise naam van Thao Thong Kib Ma.
Zij was gehuwd met Constantijn Phaulkon ( zijn Thaise naam was Chao Phraya Wichayen ) een Griekse avonturier die werd de eerste raadgever van koning Narai .
Maria Guyomar werd de belangrijkste paleis koken voor desserts. Ze mengde de eidooiers en de kristalsuiker in de lokale snoepjes en creëerde diverse traktaties met geelachtige kleuren die leek op goud ( string ), zoals thong yib , thong yod en FOI string.
Voor het grootste deel van het museum toont desserts op basis van de manier waarop ze het verleden is geserveerd. Bijvoorbeeld , Khanom mo kaeng , een pudding gemaakt van palm- suiker, eieren, kokosmelk en meel , is in de klei pot rubriek , maar vandaag is het veel meer kans om te worden gekookt in een roestvrij stalen lade.
Er zijn Khanom in grote glazen potten , als men zou kunnen zien 30 of zo de afgelopen jaren , zoals Khanom Dok Jok , Khao TU en Thua Guan .
Een van de hoogtepunten van het museum worden de monsters van desserts die werden genoemd in een klassiek gedicht gecomponeerd door koning Rama II , die ook werd geboren in Amphawa .
"Sommige van de desserts zijn moeilijk te vinden vandaag, zoals maskod en latiang , "zei mevrouw Vichitar . Ter afsluiting van het bezoek , heeft het museum een gedeelte waar bezoekers kunnen ontspannen door zittend op een houten boot , om hen een gevoel van het leven van een verkoper in een drijvende markt.
De Thaise Nagerechten Museum zeer onlangs gevierd twee jaar van uitvoering en verhuisde de faciliteit van de eerste verdieping naar de tweede verdieping van het Anake Prasong Building, in Amphawa Gemeente Office.
De nieuwe ruimte is 280 vierkante meter, en heeft een aantal nieuwe functies, zoals een boot waar de noedels worden verkocht en een andere het aanbieden van koffie.
De uitbreiding werd gesteund door de regering Housing Bank.
Het museum organiseert activiteiten , zoals onderwijs in de keuken van desserts voor de groepsreizen als verzoeken worden gedaan op voorhand , en is dankbaar om oude items behorend bij de traditionele Thaise desserts zoals recepten of koken hulpmiddelen te accepteren.
Momenteel is de Thaise Dessert Museum is geopend op vrijdag dertien-tot-negentien en in het weekend en op feestdagen van 10u tot 7pm en er is geen entree .
In de toekomst , aldus mevrouw Vichitar , er zijn plannen om het museum open elke dag van de week en te verkopen , zodat het kan op zichzelf staan , zonder de noodzaak voor donaties .
HOE ER TE KOMEN
Vanuit Bangkok , te Rama II Road (ook wel Thon Buri -Pak Tho of snelweg No35 ) naar Samut Songkhram en sla linksaf snelweg No325 in Amphawa wijk. De afstand is ongeveer 70 kilometer. Parkeren is mogelijk bij de ingang van de markt of in Wat Amphawa . De Thaise Dessert museum is in het kantoorgebouw van Amphawa gemeente , naast de pont pier. Voor meer informatie, bel 03-475-1359.