Tips sollicitatiebrief voor buitenlandse stage

Tips sollicitatiebrief voor buitenlandse stage

Als jij stage wilt lopen in het buitenland zul je eerst gaan solliciteren. Dit zal vaak op afstand gebeuren. Een sollicitatiebrief is een belangrijk onderdeel van je sollicitatie om je motivatie toe te lichten. Elk land kent andere eisen en gewoonten voor het opstellen van een sollicitatiebrief. In sommige landen is het gewenst dat je een sollicitatiebrief in de moedertaal van dat land schrijft en in sommige landen is het gewenst om een sollicitatiebrief in het Engels te schrijven. Wereldwijzer zet een aantal tips op een rijtje voor het opstellen van een sollicitatiebrief voor een buitenlandse stage.

Taal
Het is per land verschillend in welke taal jij je sollicitatiebrief dient te schrijven. Wanneer jij de moedertaal van het betreffende land beheerst is het natuurlijk goed om jouw brief in die taal te schrijven. Als je de moedertaal niet beheerst kun je je brief in het Engels schrijven. In een groot (internationaal) bedrijf zullen waarschijnlijk altijd mensen werken die de Engelse taal beheersen.

Cultuurverschillen
Niet elk land heeft dezelfde gewoonten omtrent de sollicitatiebrief. Het is belangrijk om bij het opstellen van een sollicitatiebrief rekening te houden met cultuurverschillen tussen Nederland en het land waar jij stage wilt lopen. Zo is het in Frankrijk belangrijk dat de sollicitatiebrief kort is en in Duitsland dat de brief formeel taalgebruik bevat. Meer tips over de (cultuur) verschillen per land kun je vinden op de site van Expertise in Labour Mobility (ELM).

Indeling brief
Het is belangrijk dat je sollicitatiebrief een toevoeging is op je CV. Het is het beste om je sollicitatiebrief niet te lang te maken (niet langer dan een A4). Een veelvoorkomende indeling ziet er als volgt uit:

  • Inleiding (waarom schrijf je de brief en wat persoonlijke informatie)
  • Kern (waar ben jij naar op zoek, wat verwacht jij van de stage en waarom ben jij geschikt voor de stage)
  • Afsluiting

Oriënteer je eerst goed in de eisen die een land stelt aan een sollicitatiebrief. Bovengenoemde indeling zal niet bij elk land passen. Voor verschillende indelingen kun je kijken op websites zoals:www.labourmobility.com/working-abroad/, www.sollicitatieinfo.nl/Engelseinfo/, en www.tuxx.nl/sollicitatiebrieven/engels/. Neem de tijd voor het schrijven van je brief. Gebruik dus geen standaard brieven van Internet maar richt de brief specifiek op het bedrijf waar jij in geïnteresseerd bent. Check goed op spelfouten voordat je de brief verstuurd.

Voor meer tips kun je natuurlijk ook contact opnemen met jouw onderwijsinstelling of een bemiddelingsbureau voor stage buitenland. Naast je sollicitatiebrief is je CV ook erg belangrijk, kijk daarvoor ook eens in ‘Tips bij opstellen van een CV voor buitenlandse stage’.

Heb jij nog andere tips voor het opstellen van een sollicitatiebrief voor een buitenlandse stage? Plaats hieronder jouw tip!

Succes met het opstellen van je brief!

.

Inmiddels heb ik mijn stage in Engeland er al weer een tijdje opzitten. Maar het schrijven van een goede sollicitatiebrief was wel een lastig onderdeel, zelfs na een Cambridge cursus Engels. Voor de structuur van een sollicitatiebrief had ik hier wel wat aan. Daarnaast kon ik veel van het cursus lesmateriaal gebruiken. Gelukkig is het allemaal goed gekomen.

Veel succes allemaal