Wanneer je solliciteert naar een stage in het buitenland is je presentatie natuurlijk het belangrijkste. Op afstand kan je dit natuurlijk alleen maar via een CV en mooie motivatiebrief doen. Belangrijk dus dat deze informatie een goede en juiste indruk achterlaat van jou zodat je verder gaat in het proces op een unieke stagekans in het buitenland.
Nu heb je natuurlijk voor elk land andere ‘regels’ en gewoontes. Voor een stage in Amerika schrijf je een andere sollicitatie dan wanneer je gaat voor een stage in Australië. Toch zijn er altijd een aantal basis regels die wij je deze week aan de hand van deze blog laten zien.
Vooraf moet je er bij stilstaan dat er vaak niet langer dan 15 seconden naar je CV wordt gekeken. Heel handig dus om de belangrijke informatie als eerste te beschrijven. Helemaal wanneer je solliciteert op een stageplek bij een bekende, grote, internationale organisatie. Hier zul je niet de enige in de rij zijn en moet je dus snel, maar wel extra, opvallen.
Pas daarnaast je CV ook aan op de functie waarnaar je solliciteert. Wil je een creatieve of grafische stage lopen dan is een sprekende CV van belang, wanneer dit een financiële stage betreft is de juiste informatie op een nette manier de beste weg om jezelf te presenteren.
De motivatiebrief moet in grote lijnen een toevoeging zijn op je CV. Het moet iets persoonlijker zijn dan je CV, die trouwens het beste 1 kantje is en als het niet anders kan 2.
Cover Letter
Een motivatiebrief moet een korte toevoeging (rond een half A4tje) zijn op je CV.
Het is belangrijk dat er goed wordt verteld wie jij bent, waar je naar opzoek bent en wat je verwacht van de stage.
[ul]
[li]Het eerste gedeelte: persoonlijke informatie. Wie ben jij en wat kan jij?[/li][li]Het tweede gedeelte: Waar ben je naar op zoek en wat verwacht je van een stage? Wat is de reden voor een stage in het buitenland en wat wil je leren?[/li][li]Het derde gedeelte: Wat kan het stagebedrijf van jou verwachten?[/li][li]*Het laatste gedeelte: een nette afsluiting *[/li][/ul]**CV **
In je CV is het natuurlijk van belang om eerst je persoonle gegevens te vermelden. En daarna komt iets dat veel studenten vergeten, het doel van je stage.
Leg 2 a 3 korte zinnen uit wat je wil doen. Dit is iets dat de meeste bedrijven in het buitenland als eerste willen zien. Past dit niet, of kunnen ze het niet vinden op je CV, dan gaan de meeste bedrijven verder naar de volgende. Je doel is dan ook meteen je kans.
Na je doel, of in Engels Objective, vertel je de opleidingen die je hebt gedaan. Dit kunnen het beste relevante opleidingen zijn als je MBO, HBO of WO, een middelbare of lagere school is voor veel bedrijven niet belangrijk en maakt je CV ook weer een stuk langer. Probeer ook alles in je CV te vertalen naar juist Engels. Ook je opleiding, dus in plaats van HBO College en Universiteit University.
Let op! Met alle onderdelen begin je altijd met de opleiding of baantje dat je nu doet en zo ga je terug naar het verleden.
Na je opleiding te hebben genoemd begin je met je werkervaringen. Het beste is om werkervaring aan te kaarten die relevant is voor je opleiding en je stage. Ook bij dit onderdeel begin je met je laatste baantje, beoordeel zelf of de werkervaring relevant is. Kijk dan vooral naar de taken en verantwoordelijkheden die je had.
Je kunt ook een kopje maken over eerder vervulde stages. Leg dan kort uit wat je hebt gedaan, welk bedrijf dit is geweest en voor welke periode in je studie dit was.
Een belangrijk onderdeel van je CV zijn je karaktereigenschappen. Hierin laat je kort naar voren komen wat voor jou spreekt. Maak dit niet te lang, maar benoem 3 a 4 eigenschappen die jou typeren.
Bedrijven willen ook graag weten welke kantoor vaardigheden je hebt. Kun je bijvoorbeeld werken met Photoshop of Excel? Geef dit dan aan, vaak is dit interessant voor werkgevers.
Geeft naast je native language (moedertaal) de talen die je spreekt. Geef aan hoe goed je ze beheerst (excellent, good, average, poor). Maak een onderscheid tussen je spreekvaardigheid (spoken) en schrijfvaardigheid(written).
Geef ook aan waar jouw interesses liggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hobby’s.
Als je een referentie hebt kun je die noteren. (naam van de contactpersoon, functie, telefoonnummer, email adres). Je kunt ook een nette brief van meesturen als referentie.
Heb je geen referenties paraat, maar kan je daar wel eventueel aan komen. Vul dan hier in: Available upon request.