Tijgers en olifanten keren terug naar Cambodja

Jarenlang stroopte Lean Kha de door de oorlog al zo erg geteisterde wildernis van de Mondulkiri-provincie van Cambodja leeg. De voormalige kindsoldaat van de Rode Khmer denkt dat hij zeker duizend dieren doodde, waaronder tien tijgers, en dat allemaal na de val van het brutale Pol Pot-regime in zijn land.

http://www.hln.be/static/FOTO/pe/6/1/12/large_400317.jpg

Indochinese tijger met jongen.

Oorlogen en stroperij vernietigden bijna al het wild in de wildernisgebieden van de Mondulkiri-provincie, ooit de ''Serengeti van Azië genoemd.

Terugkeer
Maar nu Cambodja de vrede heeft teruggewonnen beginnen kleine, maar groeiende groepen van Indochinese tijgers, Aziatische olifanten en bijna geheel uitgeroeide soorten als de reuzenibis langzaam maar zeker terug te keren naar één van Zuid-Oost-Aziës laatste overgebleven oerwouden. En voormalig stroper Len Kha, intussen 45, helpt de WWF nu als hoofdopzichter om de dieren in stand te houden.

http://www.hln.be/static/FOTO/pe/2/14/8/art_large_400313.jpg

Indochinese tijger.

Onwetend
‘‘In de tijd was ik een onwetende en ik dacht niet dat er een probleem was toen ik tijgers neerschoot’’, zegt Kha. ,Maar nu weet ik dat ik deze dieren moet beschermen opdat onze kinderen en kleinkinderen ze ook nog te zien zouden krijgen’'. (hhm)

Bron: hln.be