Thaise student zoekt gastgezin

Karn Sitdhigun uit Thailand zoekt nog een gastvrij gezin dat hem onderdak wil bieden voor het komende schooljaar. Zijn aankomst op Schiphol is gepland op 22 augustus. Welk gezin wil het huis en hart openstellen voor deze rustige jongen uit Thailand? Hij houdt van basketball, lezen en computergames.

Vrijwilligersorganisatie AFS die zijn uitwisseling regelt, wil hem en andere studenten graag zo snel mogelijk duidelijkheid gegeven over het gebied en gezin waar zij terechtkomen. Daarbij is het van belang een goede match te maken, afhankelijk van onder meer de bekende interesses.

Zij en andere jongeren zijn zich nu aan het voorbereiden op het uitwisselingsjaar in ons land. Als het goed is, zijn ze zelfs al een beetje Nederlands aan het oefenen via de website www.afs.nl Dat kunnen ze natuurlijk pas echt leren als ze zijn geland en live hier alles meemaken.
De eerste indrukken kunnen trouwens best verwarrend zijn. Daarom krijgen de jongeren veel uitleg tijdens het oriëntatiekamp vlak na aankomst. Ze horen er van alles over onze samenleving, zoals hoe het openbaar vervoer werkt (nog mét strippenkaart) en ze krijgen grondige taallessen. Eigenlijk is het hele kamp één grote taalles, maar dan ook op een ontspannen manier met oud-Hollandse spelletjes als koekhappen en door een appeltaart te bakken.

Ook voor mensen die willen overwegen om gastgezin te worden, zijn allerlei voorbereidingen nodig. Zo komt een vrijwilliger bij een gezin thuis om rustig een enorme lijst met vragen te bespreken. Als een gezin wat dossiers opvraagt van studenten die wel aanspreken, is er natuurlijk een bepaalde periode om de afweging te maken en onderling te overleggen.

Als dat allemaal rond is en AFS de gegevens van student en gezin kan gaan uitwisselen, is het eerste contact mogelijk via de email en kan de kennismaking beginnen. Eenmaal in Nederland is het de bedoeling dat een gaststudent helemaal wordt opgenomen in het gastgezin, dus met dezelfde rechten en plichten als de andere kinderen. Ook zij zullen met hun tas achterop elke dag een aantal kilometers naar school en weer terug moeten fietsen.
Verder zijn er nog heel veel andere aspecten van ons land waar zij mee zullen kennismaken en u kunt al die ‘ontdekkingen’ samen beleven. Met respect en begrip voor verschillen over en weer kan zo’n ervaring erg verrijkend zijn voor een student en een gastgezin.

Een uitgebreid profiel van studenten die naar ons land komen via AFS kunt u vinden op de Gastgezinpagina van onze website, www.afs.nl Bel gerust met vragen 0297 - 21 40 76.

AFS Nederland