Thailand en Cambodja slaags om tempel

Preah Vihear, 15 okt. Thaise en Cambodjaanse militairen die al maanden tegenover elkaar staan langs een betwist deel van de grens zijn vandaag in een vuurgevecht verwikkeld geraakt. Een fotograaf van persbureau Reuters die in het gebied rond de omstreden Preah Vihear-tempel was, meldde dat er raketten werden afgevuurd.

„Er wordt gevochten”, zei een Cambodjaanse politiefunctionaris vanmorgen. Volgens hem zijn Thaise militairen begonnen met schieten en hebben Cambodjaanse militairen teruggeschoten. Volgens een Thaise legerwoordvoerder is het andersom: „Voor zover we weten, schoten de Cambodjanen eerst op de Thai.”

Het Franse persbureau AFP meldde dat tien Cambodjaanse militairen zich zouden hebben overgegeven aan de Thai.

Preah Vihear-tempel

Het oude, sluimerende conflict over het grensgebied laaide in juli op, toen UNESCO de elfde-eeuwse hindoetempel op de Werelderfgoedlijst plaatste. Het heiligdom staat volgens een uitspraak van het Internationale Gerechtshof in Den Haag op Cambodjaans grondgebied, maar Thailand maakt aanspraak op een deel van het omliggende terrein. Beide landen stuurden troepen naar de grens. Verschillende gespreksrondes om het geschil te beslechten zijn mislukt, omdat beide landen eisten dat de ander zich eerst terugtrok.

Begin deze maand was er een kort vuurgevecht waarbij twee Thaise militairen en een Cambodjaanse militair gewond raakten. Later verloren twee Thaise soldaten hun benen toen zij op een landmijn stapten.

Gevechtsvliegtuigen

Vanmorgen vroeg meldde Thailand dat het gevechtsvliegtuigen paraat had staan. Ook Cambodja bracht zijn militairen in staat van paraatheid. Ook heeft Thailand Hercules-toestellen klaar staan in Bangkok om Thaise inwoners van het grensgebied te evacueren. De Cambodjaanse premier Hun Sen had gisteren gezegd dat Thaise troepen Cambodjaans grondgebied waren binnengedrongen. Hij sprak van „een strijdveld van leven en dood” en stelde een ultimatum: de Thai moesten voor het middaguur terug zijn in hun kamp, enkele honderden meters van de grens vandaan. Cambodja verklaarde later dat Thailand de eis had ingewilligd, maar Thailand ontkende dat. Premier Somchai en de legerleiding hebben steeds volgehouden dat hun militairen al die tijd op Thais grondgebied zijn geweest.

Bron; nrc.nl