Cambodja: 2e tempel door Thais leger bezet

Cambodja beschuldigt Thailand ervan dat het een tweede tempel in het grensgebied heeft bezet. Zeventig Thaise militairen vielen donderdag de Ta Moan Thom tempel binnen en houden het uit de 13e eeuw stammende complex sindsdien bezet. Dit heeft de bevelhebber van de Cambodjaanse grenstroepen zondag gezegd. Een woordvoerder van het Thaise leger ontkende dat Thaise militairen de tempel zouden zijn binnengevallen.

De spanningen in het Cambodjaans-Thaise grensgebied zijn hoog opgelopen. Honderden militairen van beide partijen staan al drie weken tegenover elkaar bij de Preah Vihear tempel, een complex dat stamt uit de 11e eeuw.

Ruim een week geleden overlegden de ministers van buitenlandse zaken van beide landen met elkaar. Afgesproken werd toen dat een deel van de troepen zou worden teruggetrokken, maar dat is nog altijd niet gebeurd.

De regering in Phnom Penh heeft de kwestie inmiddels voorgelegd aan de Veiligheidsaad van de Verenigde Naties, om een daadwerkelijk gewapend conflict te voorkomen. De raad is in principe bereid de kwestie te behandelen, maar moet nog beslissen wanneer.

Thailand stuurde troepen naar de Preah Vihear tempel nadat de Unesco het complex op instigatie van Cambodja op de Werelderfgoedlijst had geplaatst. Thailand zei plaatsing op de lijst te beschouwen als een aantasting van zijn aanspraken op het gebied.

Het Internationaal Gerechtshof heeft het gebied op grond van een Franse koloniale kaart uit 1908 in 1962 aan Cambodja toegewezen. Thailand accepteert die kaart niet en baseert zich op een latere kaart die met Amerikaanse technische hulp tot stand is gekomen.

Bron: depers.nl

Nieuwe rel over tempel tussen Cambodja en Thailand

zondag 03 augustus 2008 | 11:17

PHNOM PENH (ANP) - Cambodja heeft Thaise militairen zondag beticht van het bezetten van een tempelcomplex uit de dertiende eeuw. De relatie tussen de buurlanden was al danig bekoeld door een conflict over een andere tempel in het grensgebied tussen de twee landen.

Volgens Cambodja houden ongeveer zeventig Thaise militairen het Ta Moan tempelcomplex sinds donderdag bezet. De Thaise regering liet weten dat het niet op de hoogte is van de beschuldigingen.

Vorige week begonnen de twee landen overleg over een andere historische tempel, het ruïnecomplex van Preah Vihear. De twist leidde bijna tot een gewelddadige confrontatie. De buurlanden trokken de afgelopen weken duizenden militairen samen bij het complex. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag had het complex op een bergtop in 1962 toegewezen aan Cambodja. Het conflict laaide op toen de VN-organisatie Unesco de tempel op de Werelderfgoedlijst zette. Nationalistische Thai waren woedend. Zij zien de ruïnes uit de elfde eeuw als onderdeel van Thailand

Bron: destentor.nl