Snuif-werende benzine succes in Australië

Snuif-werende benzine succes in Australië

CANBERRA - Een benzinesoort die Australië heeft ontwikkeld om het snuiven van benzine onder aboriginals te voorkomen werkt goed. Er wordt beduidend minder gesnoven.
Opal, de nieuwe benzine die BP Australië met subsidie van de overheid ontwikkelde, is zoveel mogelijk ontdaan van de chemische bestanddelen die bij het snuiven een gevoel van euforie opwekken. Sinds 2006 is Opal in steeds meer aboriginalgemeenschappen geïntroduceerd.
In het centrale woestijngebied van Australië wonen veel kansarme aboriginals die geen werk hebben en veel geweld om zich heen zien. Door het snuiven van benzine kunnen ze hun narigheid even vergeten, maar de gewoonte beschadigt hun hersenen en kan zelfs de dood veroorzaken.
Volgens een rapport dat een Senaatscommissie donderdag uitbracht zijn er van de naar schatting vijfhonderd notoire benzinesnuivers in het centrale woestijngebied nog maar zo’n twintig over. In het rapport wordt aanbevolen alle benzinestations in het gebied bij wet te verplichten hun loodvrije benzine door Opal te vervangen als zij dat niet binnen een half jaar zelf doen.
Een pomphouder in het woestijnstadje Ti Tree zei dat zijn klanten geen Opal willen omdat die volgens hen minder rendement geeft dan normale benzine en slecht is voor kleine motoren. Volgens BP heeft onafhankelijk onderzoek uitgewezen dat dat onzin is.
BP zei dat Canada navraag heeft gedaan naar Opal voor eventueel gebruik in de woongebieden van hun inheemse bevolkingsgroepen.

Bron: De Volkskrant