Regeringspartij claimt verkiezingszege in Cambodja

(Novum/AP) - De regeringspartij van de Cambodjaanse premier Hun Sen heeft de overwinning opgeëist in de zondag gehouden parlementsverkiezingen. De zege betekent een nieuwe termijn voor de 57-jarige Hun Sen, die al 23 jaar premier van Cambodja en daarmee de langstzittende leider in Azië is. De officiële uitslag wordt binnen een week verwacht.

De populariteit van Hun Sen nam de afgelopen weken toe door een uitbarsting van nationalistische gevoelens als gevolg van een grensgeschil met Thailand. Analisten zeiden dat de bevolking in het licht van de militaire dreiging vanuit Thailand kennelijk massaal voor de sterke leider had gekozen. Cambodjaanse en Thaise soldaten staan sinds ruim een week recht tegenover elkaar bij de omstreden hindoeïstische tempel Preah Vihar.

Enkele uren na sluiting van de stembureaus had de regeringspartij, de Cambodjaanse Volkspartij, ‘overal de leiding’, zei een partijwoordvoerder. Vroege prognoses gaven de partij 91 zetels in het 123 zetels tellende lagerhuis. De voornaamste oppositiepartij, de Sam Rainsy Partij, kwam niet verder dan 26 zetels.

Als de prognoses waar blijken te zijn, krijgt de Volkspartij een ruim tweederde meerderheid. De regeringspartij had in het ontbonden parlement 73 zetels.

Oppositieleider Sam Rainsy claimde dat in de hoofdstad Phnom Penh ongeveer tweehonderdduizend kiezers niet konden stemmen, doordat hun namen niet op de kieslijst voorkwamen en zij geen stembriefjes hadden gekregen. Hij eiste nieuwe verkiezingen voor de hoofdstad, waar de oppositie het sterkst is. De voorzitter van de kiesraad wees de klacht van de hand. Hij zei dat de stemgerechtigden vorig jaar was verteld te controleren of hun naam op de lijst stond.

Hun Sen kwam in 1985 aan de macht, toen hij premier werd van een door het buurland Vietnam geïnstalleerde regering. Mensenrechtenorganisaties beschuldigen hem van corruptie en schendingen van de mensenrechten, maar de premier kan wijzen op vrede en stabiliteit, alsmede op de snel groeiende economie. Hun Sen, een voormalig soldaat van de Rode Khmer, omarmde als premier het vrijemarktdenken. De afgelopen drie jaar groeide de Cambodjaanse economie met elf procent per jaar.

Bron: trouw.nl