Recensie: Student of the Year

De weg van jeugd naar volwassenheid is geplaveid met talloze emoties en dat is het sterkste punt van deze ‘coming of age’ film.

Student of the Year is het verhaal van Abhimanyu Singh en Rohan Nanda. Rohan is de populaire jongen op de St. Teresa’s High School in Dehradun. Abhimanyu is de nieuwe jongen die Rohan dwars zit. Maar nadat Abhimanyu Rohan red, beseft Rohan dat Abhi eigenlijk geen slechte kerel is.

De twee jongens worden al snel vrienden totdat de competitie Student of the Year wordt aangekondigd. In eerste instantie geeft Rohan hier niets om, maar de situatie veranderd wanneer Abhi hem een reden geeft om mee te doen. Beide zijn ze gemotiveerd om deze titel te bemachtigen. Concurrentie, afgunst, triomf, mislukking, manipulatie en hartzeer. En uiteraard wordt de situatie nog moeilijker wanneer Shanaya Singhania, het populairste meisje op campus, erbij betrokken raakt.

De debutanten
Regisseur Karan Johar introduceert drie nieuwe gezichten met deze film: Varun Dhawan, Alia Bhatt en Sidharth Malhotra. Student of the Year is werkelijk een droomdebuut voor ze.

Alia Bhatt
De 19-jarige Alia Bhatt in de rol van Shanaya doet je direct denken aan K3G’s Pooja, gespeeld door Kareena Kapoor. Een goed vooral schattig en charmant debuut, maar jammergenoeg krijgen wij niet zoveel van haar te zien als we hadden gehoopt, want het verhaal draait toch meer om de strijd tussen de twee mannelijke hoofdrollen.

Varun & Sidharth
Zowel Varun als Sidharth maken met deze film een fantastisch debuut, hoewel Varun iets cameravriendelijker overkomt dan Sidharth. Door de onwennigheid van Sidharth is ook duidelijk te zien in welke volgorde de film is opgenomen.

Sidharth doet je in sommige scenes denken aan een jonge Amitabh Bachchan. Het is echter Varun die je aandacht continue weet vast te houden. Ik ben in ieder geval zeer benieuwd naar het volgende project van deze jongens.

Rishi Kapoor
Na zijn rol als slechterik in Agneepath eerder dit jaar, zien we Rishi Kapoor in de rol van decaan. Een groot verschil met de angstaanjagende performance eerder dit jaar.

Kayoze Irani
Maar een van de grote verrassingen is Kayoze Irani (zoon van Boman Irani), die tevens zijn debuut maakt. Het verhaal wordt verteld vanuit zijn ‘point of view’. De jongen is erg goed, duidelijk en schittert in een van de laatste scenes van de film. Hij lijkt, loopt en spreekt als zijn vader, dus je kan hem niet missen.

Ook Sana Saeed (de kleine meid die in KKHH Anjali speelde) doet het goed in haar rol als Tanya.

Flashbacks
Tijdens de film krijg je flashbacks van Dostana (De beroemde scene van John Abraham) en Kuch Kuch Hota Hai (de manier waarop liefde en vriendschap wordt behandeld) en Kabhi Khushi Kabhi Gham. Ook de theme music van Agneepath komt nog even langs.

Niet zijn beste werk
High School Musical maar dan op de Karan Johar manier. Dat is Student of the Year in het kort. Voor Johar als filmmaker is dit absoluut niet zijn beste werk. Het verhaal verloopt moeizaam en het eindresultaat is dat de film te lang duurt (maar welke Karan Johar film is niet lang?) en dat komt met name door de introductie van de hoofdpersonages.

Als de montage iets strakker was geweest, het nummer Ishq Wala Love op een andere manier was gebruikt had de film zeker zo’n 20 minuten korter gekund.

Typisch Karan Johar
Het verhaal heeft wel wat. Het is niet origineel, gevuld met clichés en het blijft allemaal wel een beetje oppervlakkig. De filmmaker weet daarentegen wel weer goed in te spelen op de emoties en situaties te schetsen waar je je mee kan identificeren. Er zijn ook enkele goede one-liners die zeker op je lachspieren zullen werken.

Verder is dit een typische Karan Johar film met zang, dans, hoge productiewaarden, prachtige locaties, stijl, designer outfits en een geweldige soundtrack.

Bekijk deze film voor de acteerprestaties van de debutanten en als je een echte Karan Johar-fan bent.

http://bollywood.blog.nl/reviews/2012/10/19/recensie-student-of-the-year-19-oktober-2012