Project: Werken in een township in Zuid Afrika (Het Andere Reizen)

Het project

In het Walmer gebied, vlakbij Port Elizabeth, ligt een township dat vrij uniek gelegen is, namelijk vooral tussen blank bewoonde buurten. Door de ligging is het, in vergelijking met andere townships, een rustige en overzichtelijke wijk. Maar ook hier staan de mensen voor vele uitdagingen zoals armoede, alcoholmisbruik, verwaarlozing en werkeloosheid. Er wonen ongeveer 70.000 mensen in de township.

Het project richt zich op de armere bevolking van deze wijk en vooral op de kinderen die hulp en steun nodig hebben. Deze kinderen spreken nog hun eigen taal (Xhosa), maar de meesten kunnen ook redelijk Engels. Veel kinderen hebben direct of indirect te maken met HIV/AIDS: ze zijn bijvoorbeeld wees omdat hun ouders aan deze ziekte zijn overleden. Sommige kinderen zwerven op straat en gaan niet naar school (wegens gebrek aan geld of steun van grootouders). Een belangrijke pijler van het project is om zoveel mogelijk kinderen toch onderwijs te geven.

Het project bestaat o.a. uit twee basisscholen en verschillende kinderdagverblijven (pre-school). Op de basisscholen kun je in de ochtenden meehelpen met de lessen als rekenen en taal, computerlessen en het organiseren van sport en spel (in pauzes en na schooltijd). De kinderen die naar de basisscholen gaan zijn tussen de 6 en 12 jaar.

In de kinderdagverblijven komen dagelijks 20 tot 30 kinderen in de leeftijd van 4 tot 6 jaar. Als vrijwilliger kun je spelletjes doen, zingen, dansen etc. Vooral de individuele aandacht die de kinderen hier krijgen is belangrijk!

Daarnaast kun je nog helpen met de lokale dansgroep, huiswerkbegeleiding geven of sportactiviteiten begeleiden. Je mag zelf aangeven waar je voorkeur naar uitgaat en kunt ook verschillende werkzaamheden met elkaar combineren.
Je werkt 5 dagen per week, ongeveer van 09.00 uur ’s ochtends tot 14.00 uur ’s middags. De minimale beschikbaarheid van het project is 1 week.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over dit project op onze website.

IMG_3946.jpg IMG_3990.jpg IMG_4005.jpg