Project: Sociaal project in Limpopo, Zuid-Afrika (TravelUnique)

Het project

families en gemeenschappen ontwricht. Het land heeft ‘s werelds grootste aantal HIV-geïnfecteerde mensen. Er zijn naar schatting 3,7 miljoen weeskinderen in Zuid-Afrika, bijna de helft van deze kinderen verloren hun ouders aan AIDS-gerelateerde ziekten. Ongeveer 150.000 kinderen leven in kindhuishoudens. Het leven voor velen in Zuid-Afrika is zeer moeilijk. Kinderen vallen ten prooi aan verwaarlozing en mishandeling. Deze kinderen hebben zo veel potentieel, wat ze nodig hebben is goede opvang, onderwijs en uitzicht op een toekomst. Dit project bevindt zich in Letsitele in de provincie Limpopo. Dit project werd opgericht met als doel om het leven van mensen in achterstands gebieden te verbeteren. Er wordt gestreefd om alle acht “Millennium Development Goals” te bereiken.

Het project bestaat uit twee delen:

  1. Het onderwijs gedeelte
  2. Het zogenaamde “Outreach” gedeelte

Het project biedt zowel hulp aan schoolkinderen als aan de lokale gemeenschap.

“Outreach” gedeelte
Feeding Scheme and Homework Club
Veel kinderen in de omgeving hebben geen begeleiding bij het leren en huiswerk maken, dit leidt tot schokkende resultaten. Bij dit onderdeel van het project worden kinderen geholpen met huiswerk en ze krijgen een sandwich en wat te drinken.

Gehandicaptenzorg (zowel jeugd/jongeren/volwassenen)
Helaas zijn er ook een aantal gehandicapte mensen in deze gemeenschap. Ze hebben aandacht en begeleiding nodig. Bij dit project help je bij het lokale gehandicapten centrum. De leeftijd van de mensen hier is 10 – 30 jaar. Er zijn ongeveer 35 mensen waar mee gewerkt wordt en vier stafleden.

Sarah Primary Support
Dit is een overheidsschool. Vrijwilligers werken hier meestal op donderdag van 8.15 – 10.00 uur. Ze helpen hier mee basis Engels te onderwijzen en met de kinderen te lezen. Dit onder begeleiding van de leerkracht van de klas. De kinderen zijn zeer gemotiveerd om te leren. Als vrijwilliger leer je ze het ABC, liedjes en dans.

Hulp aan kinderen
Er zijn 97 kinderen die extra hulp nodig hebben omdat ze in een kwetsbare situatie zitten. Het kunnen weeskinderen zijn of kinderen die geconfronteerd worden met extreme armoede. Ze zijn woonachtig in Fobeni. Er wordt geprobeerd sponsors voor deze kinderen te zoeken. De kinderen maken een lijst met wat ze dringend nodig hebben, Tshega koopt deze spullen en levert ze af bij de kinderen.

Onderwijs gedeelte
De school werd aanvankelijk opgericht door twee zendelingen Wilna en Japie Venter, oprichters van Afrika Rural missies in 1998. De school heette toen Ephrath missie Christian Academy en de kleuterschool was genaamd Happy Faces. In 2006 zou de school worden gesloten. Tshega besloot de school voort te zetten, hoewel er slechts 8 studenten stonden ingeschreven. De school werd verplaatst naar de huidige bestemming in Fobeni village. De scholen waren deze opnieuw geregistreerd onder de namen The Lighthouse Academy Primary School en Lamb’s Haven kleuterschool in November 2011.
*
The Lighthouse Academy Primary School *
De eerste twee dagen bij het project heb je de mogelijkheid om mee te draaien bij de verschillende klassen om zo de kinderen en de leerkrachten te leren kennen. Hierna word je gevraagd in welke klas je het liefst zou willen meedraaien. In iedere klas zitten meestal rond de vijf kinderen met een leerachterstand. Als vrijwilliger zal je met deze kinderen of één van deze kinderen werkzaam zijn. Je begeleid het kind of de kinderen met achterstand in de klas. Daarnaast zing, dans en speel je met de kinderen. Ook is administratieve ondersteuning van de school onderdeel van het project, je typt de testen uit, kijkt ze na, etc. In de middagen kan je meehelpen bij de organisatie van een sportevenement, of een sociaal- of cultureelevenement. Daarnaast is er ook nog een schooltuin die onderhouden moet worden. De kinderen krijgen lessen in de vakken: wiskunde, Engels, natuur en technologie en sociale vaardigheden. Het systeem waar mee gewerkt wordt is een Montessori systeem met extra aandacht voor lezen en schrijven.

Lamb’s Haven Kindergarten
Bij deze kleuterschool zijn tussen de 35 – 45 kinderen aanwezig. Samen met drie verzorgers en een gekwalificeerde onderwijzer ben je betrokken bij de kinderen. De kinderen zijn in de leeftijd van 3 – 5 jaar. De taken bestaan uit het assisteren van de lokale begeleiders bij het spelen van spelletjes, zingen, etc. Daarnaast kan je als vrijwilligers het op je nemen om een leuke activiteit voor de kinderen te organiseren. De motorische ontwikkeling van de kinderen is belangrijk, zowel de fijne motoriek (hoe een pen vast te houden) als de grove motoriek (dit wordt door spel en sport getest).

Meer informatie**
**
Meer informatie over dit project vind je hier. De overige projecten van Travel Unique in Afrika vind je op www.travelunique.nl. Telefonisch zijn we bereikbaar op: 030 - 230 26 32.

Eisen
Het project is geschikt voor vrijwilligers vanaf 18 jaar, er is geen ervaring vereist. Er is geen maximum leeftijd. Wel dien je een goede beheersing van de Engelse taal te hebben. Ook ben je onafhankelijk en initiatiefrijk. Bij voorkeur ben je in het bezit van een rijbewijs. Voor vertrek raden wij aan boeken te lezen over Zuid-Afrika, Apartheid en HIV/AIDS. Graag ontvangen we een kort CV. Bij deelname aan een project van TravelUnique is een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) een vereiste. Deze VOG dient voor vertrek in ons bezit te zijn en mag niet ouder dan 6 maanden zijn. Dit project is ook geschikt voor families die vrijwilligerswerk willen doen.