Prijzen rondreis Java (naar Bali)?????

Hallo allemaal,
Een vraagje aan degene die een prive rondreis hebben gemaakt in Java;

Wat waren jullie in totaal kwijt voor deze rondreis, en met hoeveel personen? (dus inclusief chauffeur, hotel, excursies, exclusief maaltijden souveniers etc)

(Zeg maar de standaard rondreis van +/- een weekje vanaf Jakarta/Yogyakarta naar Bali)

En wat gaven jullie aan het eind van deze reis fooi aan de chauffeur?

Hartelijk bedankt! =)
Groetjes

Kijk maar bij op de website van Verre reizen dan heb je idee!

Hoi SunnyS,

Het is me niet helemaal duidelijk wat je bedoelt. Gaat het om een privéreis die je bij een organisatie boekt of een reis die je helemaal op eigen gelegenheid maakt en echt alles zelf regelt?

Je kunt bij diverse organisaties vrijblijvend offertes aanvragen. Je kunt tegenwoordig van te voren aangeven wat je wilt of je laten voorlichten als je het helemaal niet weet.

Aurora in Amsterdam is een heel leuk reisbureau voor Indonesië. Het belangrijkste is dat je zelf van te voren aangeeft wat je budget is. Zei kunnen dan wel puzzelen of ze er een leuke rondreis van kunnen maken en welke hotels voor jullie in aanmerking komen.

Onthoud een heel belangrijk ding: als je de rondreis daar ter plekke regelt is vele malen goedkoper dan hier. Maar dan moet je er wel op letten dat je in roepia’s betaalt en dat ze je niet in dollars of evt. euro’s laten betalen. En voor elk budget is daar iets te regelen. Hoe meer comfort te wilt hoe duurder het wordt. Heel simpel.

Dit is eigenlijk wel iets voor mensen die meer reiservaring hebben of het land al wat beter kennen of gewoon lef hebben als je begrijpt wat ik bedoel.

Als je als backpacker gaat is het helemaal spotgoedkoop, want het openbaar vervoer is goedkoop en op Java kun je voor 1 euro of minder heel goed warm eten. Maar je moet wel gezond zijn van lijf en leden want met openbaar vervoer reizen kan soms behoorlijk zwaar zijn, maar dan leer je wel echt het land en de mensen kennen.

Zelf hebben wij daar iemand die fungeert als onze gids/chauffeur. De laatste keer betaalden wij 50 euro per dag. Dat is de auto + benzine + zijn overnachting en eten. Maar wij hielden hem vrij als ie overdag of 's avonds bij ons was. Het kan zijn dat het ondertussen duurder is geworden, want de benzineprijs is de afgelopen tijd een paar keer verhoogd.

Verder betaalden wij een dag extra omdat ie natuurlijk terug naar huis moet rijden en verder een dag extra omdat we zo ontzettend tevreden over hem waren. Dat komt natuurlijk omdat ie gids én chauffeur is. Hij spreekt trouwens heel goed Nederlands.

Wat hotels betreft:

Je hebt guesthouses die ontzettend goedkoop zijn en eenvoudige hotels tot superdeluxe hotels met werkelijk alles erop en eraan.

Soms zitten we in een hotelletje van een tientje per nacht Maar het kan nog veel goedkoper hoor. En in Surabaya zaten we bijv. in het majestueuze Majapahit Hotel (voormalige Oranjehotel) in een werkelijk fantastische kamer en dat kostte 80 euro (internetprijs).

Afgelopen keer hebben we alles via internet geregeld omdat over het algemeen de internetprijzen aanmerkelijk goedkoper zijn. Bij hele eenvoudige hotels heb je dat niet en is het altijd te proberen om aan de bali af te dingen. Blijf je meerdere nachten dat lukt het vaak wel en dat is weer mooi meegenomen. Schaam je nooit om te tawarren (= afdingen) zo werkt het land nu eenmaal. Vaak moet je behoorlijk afdingen als je iets koopt, want ze denken altijd dat de toerist stinkend rijk is. Als ze er niets op kunnen verdienen doen ze het niet. Er ontstaan vaak de leukste contacten met de bevoling als je dat doet. Plus dat je vaak te horen krijgt dat je pienter bent.

Wat fooien betreft: Ik blijf het moeilijk vinden, want de waarde van het geld is zo anders dan hier. De kofferdrager gaven wij bijv. 5000 Rp. Wij hadden zware koffers omdat we een maand onderweg waren en wij reizen tegenwoordig behoorlijk luxe. 5000 Rp. is niet veel in onze ogen, maar hij kan er een volwaardige warme maaltijd van kopen. Aan het einde van de reis blijkt dat je toch nog een behoorlijk bedrag aan fooien uitgegeven hebt. Geef ook niet te gemakkelijk een fooi. Het is heel moeilijk want in onze ogen is de bevolking erg arm, maar het is echt niet altijd nodig. Dus gebruik je gezond verstand want je moet met je budget het einde van je vakantie halen.

De bedelaars: Ook in de grote steden in Indonesië heb je beroepsbedelaars. Dat kunnen mensen zijn zonder benen etc. of jonge kinderen met een babietje op de arm. Je hoort helaas tegenwoordig dat er mensen zijn die die mensen ronselen om te bedelen. Dus je loopt serieus risico dat het geld dat je geeft niet voor hun is. Een heel oud vrouwtje ergens alleen is veel geloofwaardiger. Wij hielden trouwens het klein geld (muntstukken) apart voor de bedelaars omdat we daar toch niets mee konden. Je geeft dan 500 rp. dat is echt niks maar zij zijn er blij mee. Zo’n heel arm oud vrouwtje gaven we 1000 of 2000 rp.

Wij geven onderweg verder heel veel weg. We persen een hoop kleding, oude maar nog nette handdoeken, pennen etc. etc. in onze koffer om uit te delen als we bijv. langs de kant van de weg gestopt zijn om iets te bekijken. Ze zijn daar ook heel blij met vestjes en dunne jasjes die wij beu zijn. Dat vooral in hogere gedeelten waar het 's avonds toch wel afkoelt.

Verder kan ik adviseren om de Lonely Planet eens te lezen.

Oja Bali vonden wij de afgelopen keer erg duur geworden, maar als je een beetje zoekt kom je daar nog goedkope restaurantjes tegen waar je heerlijk kunt eten.

Ik hooop dat je er iets aan hebt.

Succes!
Groetjes
Maur1

Hallo SunnyS

Mocht je in de toekomst weer Indonesië bezoeken neem dan contact met mij op omdat ik ook reis zaken doe met Indonesië.
Dit is speciaal omdat het georganiseerd wordt door een zeer ervaren vrouw en niet door een groot bedrijf.
Door de zeer grote netwerk die zij bezit is zij tot veel in staat.
Zelfs als je ter plaatse bent en er niet uitkomt of problemen hebt dan kunnen we je altijd helpen en dit is toch UNIEK.

Groet Frans