Partij president Mexico verliest verkiezingen

MEXICO-STAD -
De Partij van Nationale Actie (PAN) van de Mexicaanse president Felipe Calderón heeft zoals verwacht fors verloren tijdens parlementsverkiezingen van zondag. Dat blijkt uit een exitpoll die werd gepubliceerd door het tv-station Milenio en op basis van telling van een kwart van de uitgebrachte stemmen.

                                 De PAN was de grootste fractie, maar zou nu slechts aanspraak mogen maken op 25 tot 29 procent van de stemmen. De Institutionele Revolutionaire Partij (PRI), zou met 35 tot 40 procent de verkiezingen met ruime voorsprong hebben gewonnen. De PAN heeft haar verlies inmiddels erkend.

Tussen 1929 en 2000 was de PRI onafgebroken aan de macht in het Latijns-Amerikaanse land. Circa 77 miljoen Mexicanen waren opgeroepen om zondag vijfhonderd nieuwe parlementariërs te kiezen. Volgens de kiescommissie kwam slechts 43 procent van de stemgerechtigden opdagen.

Bij de Mexicanen bestond weinig animo voor de verkiezingen. Veel kiezers zijn teleurgesteld in de PAN en Calderón. De president beloofde bij zijn aantreden drie jaar geleden dat hij Mexico veel veiliger zou maken, maar daar is niets van terechtgekomen. Ondanks de inzet van tienduizenden extra militairen slaagt Calderón er niet in het geweld door rivaliserende drugsbendes een halt toe te roepen.

Ook in economisch opzicht heeft de PAN-regering het tij tegen. De economie is zwaar getroffen door de wereldwijde recessie en door de Mexicaanse griep zijn de inkomsten uit het toerisme fors teruggelopen.

Bron; volkskrant.nl