Onbekende schatten van nationale parken in VS

De Verenigde Staten tellen maar liefst 58 nationale parken die zeker één ding gemeen hebben: hun natuurlijke schoonheid is adembenemend. Terwijl Yellowstone, de Grand Canyon en Yosemite een grote populariteit genieten, beschikt de VS over nog andere verborgen parels die een omweg meer dan waard zijn. En het beste van al? Je hebt ze bijna helemaal voor jou alleen. Verken ons lijstje en ga op ontdekkingstocht.

Biscayne National Park in Florida

Kajakken in Congaree National Park

Isle Royale National Park

Black Canyon of the Gunnison National Park in Colorado

Theodore Roosevelt National Park in North Dakota

Bizons in het Theodore Roosevelt National Park

Capitol Reef National Park in Utah

De Chimney Rock Trail in Capitol Reef National Park

Great Basin National Park in Nevada

North Cascades National Park in Washington

Channel Islands National Park in Californië

Wrangell-St. Elias National Park in Alaska

  1. Biscayne National Park, Florida
    Dit park in de buurt van Miami is een waar paradijs voor duikers en snorkelaars. Zo’n 95 procent van het Biscayne National Park bestaat uit water, enkel op dertig eilandjes en een mangrovebos op een landstrook kan je de voeten droog houden. Tussen de kust en de eilanden ligt het ondiepe Biscayne Bay, waar het zoete water van het land zich mengt met het zoute water uit de zee. Het water is ondiep, warm en helder. Dankzij deze ideale omstandigheden hebben zich hier prachtige koraalriffen gevormd, die worden omringd door talrijke tropische vissen. Nog een leuke bijkomstigheid: op de bodem liggen 72 vergane schepen en sommige daarvan zijn toegankelijk voor snorkelaars. Wees echter voorbereid op muggen, vooral in de warme, vochtige zomermaanden.

  2. Congaree National Park, South Carolina
    Congaree National Park ligt in het midden van de staat South Carolina en is vernoemd naar de Congaree indianen. Het bestaat grotendeels uit bosgebied dat vaak overstroomt (floodplain forest). Hier vind je zowat de hoogste bomen uit de Verenigde Staten terug zoals de ‘loblolly pine’, die ongeveer 50 meter hoog kan worden. Verschillende uitstekende wandelroutes vertrekken in de omgeving van het visitor center. Er zijn twee plaatsen nabij de parkgrens waar je kano’s en kajaks te water kan laten in de Cedar Creek. Tip: ook in dit park komen veel muggen en wespen voor. Draag daarom kleding met lange mouwen en lange broekspijpen, en zorg dat je insectenwerende middelen bij je hebt. Het park is wel gratis toegankelijk.

  3. Isle Royale National Park, Michigan
    Dit park ligt in het immens grote Lake Superior in de staat Michigan, dicht bij de Canadese grens. Het is alleen bereikbaar per boot of watervliegtuig. Met nog geen 18.000 bezoekers per jaar is het een van de minst druk bezochte parken in de Verenigde Staten. De natuur is nog volkomen ongerept, het eiland is bezaaid met dicht begroeide bossen, kristalheldere meren, en het heeft een ruige kustlijn met tal van baaien en inhammen. Het park is vooral populair bij backpackers die trektochten van meerdere dagen maken en bij kanovaarders, kajakkers en mensen die met een motorboot of zeilboot rondom het eiland varen. Let op: de toegangsprijs voor het park bedraagt 4 dollar per persoon per dag.

  4. Black Canyon of the Gunnison National Park, Colorado
    Black Canyon of the Gunnison ligt in het midwesten van de staat Colorado en is op twee na het kleinste Nationale Park in de Verenigde Staten. Een van de steilste, donkerste en meest ruige canyons is gevormd door de Gunnison River en heeft zich een weg gebaand door zeer harde rotslagen aan de westelijke zijde van de Rocky Mountains. Voor een goed uitzicht over de canyon volg je de autoweg ‘Co-347’ volgen, ook wel de South Rim Road genoemd binnen het park. Onderweg zijn er 12 verschillende en schitterende uitzichtpunten.
    De toegangsprijs voor een auto met inzittenden bedraagt 15 dollar.

  5. Theodore Roosevelt National Park, North Dakota
    Het natuurpark ligt in het gebied North Dakota Badlands, in een dal dat is uitgeslepen door de Little Missouri River. In 1883 bezocht de toen 24-jarige Theodore Roosevelt, geboren en getogen in New York City, de badlands voor het eerst. Hij was diep onder de indruk van de ruige schoonheid van het gebied. Het is er heerlijk wandelen. Tot de meest opvallende dieren in het park behoort de bison, het grootste zoogdier van Noord-Amerika. Ook de aanwezigheid van wilde paarden is heel apart. Andere dieren zijn verschillende soorten herten, elanden, coyotes, bobcats, dassen, bevers, stekelvarkens, prairiedogs en veel verschillende soorten reptielen, waaronder de prairie ratelslang.

  6. Capitol Reef National Park, Utah
    Het langgerekte Capitol Reef National Park bestaat uit twee delen. In het noorden ligt Cathedral Valley, een woestijnlandschap met daarin hoog uitstekende zandstenen rotsen die door hun vorm aan kathedralen doen denken. Het voornaamste geologische fenomeen in het zuiden is de Waterpocket Fold, een rechte, 160 kilometer lange plooi in de aardkorst. Het park kan het best bezichtigd worden als je de beschikking hebt over een auto met vierwielaandrijving; veel van de wegen zijn onverhard en verkeren soms in slechte conditie. De toegangsprijs voor een auto met inzittenden bedraagt 5 dollar.

  7. Great Basin National Park, Nevada
    Dit is een van de minst bekende parken in het zuidwesten van de Verenigde Staten in de staat Nevada. Het bijzondere aan Great Basin National Park is de grote variatie in de flora en fauna. Een deel bestaat uit woestijngebied, op de hoge Wheeler Peak komt (het restant) van een gletsjer voor, er zijn talrijke bossen en veel mooie bloemen. Bovendien kan je in het park ook een erg mooie druipsteengrot bezoeken, de Lehman Caves. Twee andere belangrijke bezienswaardigheden zijn het zeldzame dennenbos Bristlecone Trees en Lexington Arch, de grootste natuurlijke uit kalksteen gevormde boog in de VS. De toegang tot het park is gratis.

  8. North Cascades National Park, Washington
    North Cascades ligt in het uiterste noorden van de staat Washington. Vanwege zijn ondoordringbaarheid is het nog maar nauwelijks bekend bij het grote publiek. In dit als wildernis beheerde gebied zie je scherpe, hoge bergen, met op hun toppen gigantische ijsvelden en honderden gletsjers. In het park lopen geen verharde wegen, en er zijn geen toeristische voorzieningen; het wordt dan ook vooral bezocht door ervaren backpackers. De toegang tot de ‘Wilderness Area’ is gratis.

  9. Channel Islands National Park, Californië
    Vijf eilanden voor de kust van zuidelijk Californië vormen samen het Channel Islands National Park. De eilanden zijn nooit met het vasteland verbonden geweest, waardoor veel van de planten uniek zijn, ze komen nergens anders ter wereld voor. In het water varieert het dierenleven van microscopisch klein plankton, tot de bedreigde blue whale, het grootste dier ter wereld. Dankzij de geïsoleerde ligging is Channel Island National Park nog maar nauwelijks ontwikkeld, waardoor het voor bezoekers een erg boeiende plek is om de prachtige natuur te ontdekken. Op de eilanden zelf zijn geen winkels en restaurants aanwezig. Wel zijn er rangerstations en primitieve campings op elk eiland.

  10. Wrangell-St. Elias National Park, Alaska
    Wrangell-St.Elias National Park ligt in het zuidoosten van de staat Alaska en bevat maar liefst negen van de zestien hoogste pieken van de Verenigde Staten. De St.Elias Mountains rijzen abrupt vanuit de Golf van Alaska omhoog en strekken zich uit naar het noorden tot aan de Wrangells Mountain Range. Op het eerste gezicht lijkt de vegetatie in het park niet al te uitbundig te zijn, maar toch is er sprake van een grote verscheidenheid in struiken, planten en grassoorten. Zoogdieren die je hier kan aantreffen zijn beren, wolven, elanden, berggeiten en rendieren. In het kustgebied kan je ook allerlei waterdieren aantreffen, zoals zeeleeuwen, zee-otters, bruinvissen, dolfijnen en soms zelfs walvissen. Er lopen twee onverharde wegen in het park, de 42 mijl lange Nabesna Road (in het noorden) en de 61 mijl lange McCarthy Road (in het westen). Het park is gratis toegankelijk.

America the Beautiful Pass
Als je meerdere parken bezoekt, kan het voordeliger zijn om de America the Beautiful Pass te kopen. Klik hier voor meer informatie. (hlnsydney/kve)

Bijkomende info over de nationale parken: www.ontdek-amerika.nl.

Bron: Het Laatste Nieuws