Nieuw-Zeelandse geologen zijn het eens: naast Australië ligt nóg een continent

Zeelandia ligt voor 94 procent onder water Dat wordt een nieuw Riskbord. Naast Australië blijkt nóg een continent te liggen, een aparte plak aardkorst zo groot als West-Europa. Alleen de hoogste bergtoppen van dit achtste continent steken uit boven de zeespiegel: het zijn Nieuw-Zeeland en, een stuk noordelijker, Nieuw-Caledonië.
Tot die opmerkelijke bevinding komen elf geologen, onder wie negen uit Nieuw-Zeeland en één uit Nieuw-Caledonië, in het vakblad van de Geological Society of America. Het nieuwe continent ligt voor 94 procent onder water, beslaat een oppervlakte van 4,9 miljoen vierkante kilometer, en is ‘geen plotselinge ontdekking maar een geleidelijk groeiend besef’, schrijven de wetenschappers. Al ruim dertig jaar zijn er immers experts die ‘Zeelandia’ als apart continent zien. ‘Maar zo’n tien jaar geleden hadden we niet genoeg gegevens om dit te schrijven’, aldus de wetenschappers onder leiding van Nick Mortimer van onderzoeksinstituut GNS Science in Dunedin.

Dat bewijs, in de vorm van betere dieptemetingen en bodemanalyses, denkt Mortimer nu wel te hebben. Zo ligt de aardkorst rondom Nieuw-Zeeland hoger dan de rest en is de plak duidelijk afgebakend met geulen in en onder de zeebodem. Bovendien is de korst dikker en divers van samenstelling. Dat bewijst dat de verhoging niet zomaar een klont vulkanisch gesteente is, maar gemaakt van ‘echt’ continentaal materiaal. Al met al genoeg om het gebied te zien als volwaardig continent, betogen de wetenschappers.

Zie verder bron: [De Volkskrant

https://localfocusplanet-localfocus.netdna-ssl.com/tile.png?z=3&x=7&y=4&scale=1&lang=nl&style=default&label-switch=on&water-color=%23b0cbd4&nature-color=%23d5e6dc&land-color=%23ffffff](http://www.volkskrant.nl/buitenland/nieuw-zeelandse-geologen-zijn-het-eens-naast-australie-ligt-nog-een-continent~a4463764/)