Nederlandse postzegelhandelaar zoek in Noord-Korea

Nederlandse postzegelhandelaar zoek in Noord-Korea

AMSTERDAM - Een postzegelverzamelaar uit Utrecht wordt sinds meer dan een week vermist in Noord-Korea.

Bezorgde familieleden van de filatelist hebben de hulp ingeschakeld van het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar die kan niet veel voor hen betekenen.

“Het is een verontrustend bericht”, zegt een woordvoerder van het ministerie.

Volgens de zegsman van het ministerie is het moeilijk om op de gebruikelijke manier hulp te vragen van het communistische land. “We onderhouden geen contacten met Noord-Korea. We kunnen ze dus niet vragen een zoekactie te starten, maar er zijn andere manieren om te helpen.”

Zeldzame postzegels

De Utrechts postzegelhandelaar reisde naar Noord-Korea om zeldzame postzegels te zoeken. Vorige week zou Willem van der Bijl terugvliegen naar Nederland, maar hij is spoorloos.

De woordvoerder wijst erop dat het sowieso lastig is om vanuit de dictatuur naar Nederland te bellen. Het hoeft niet meteen te betekenen dat er iets ernstigs aan de hand is.

Lees het hele bericht op Nu.nl

Het is twee dagen stil geweest, maar nu komt de Pyongyang Times (een Noord-Koreaanse propagandakrant gericht op buitenlanders) ineens met het volgende bericht:

Excellent election system

ImageShack - Best place for all of your image hosting and image sharing needs

This is my 24th visit to the DPRK, but it is the first time I have ever visited a polling station here.

Looking round the poll, I have been greatly impressed by the free and democratic elections and I have had a better understanding of the DPRK’s reality.

In the DPRK every citizen is eligible to vote and to be elected. Those who have worked a lot for the people are elected as deputies.

The popular election system of the DPRK is really excellent.

What I’d like to say more is that whenever I visit the country I can see more and more modern structures rising here and there. And I realize the developing reality of the country.

I will come to the DPRK in 2012 to join the Korean people commemorating the hundredth anniversary of the birth of President Kim Il Sung.

** Wim van der Bijl**, director of the art building material company of the Netherlands

Bron

Nu hebben de Noord-Koreaanse media er wel een handje van uitspraken van buitenlanders totaal uit hun verband te rukken en zelf een paar smeuïge quotes te verzinnen (dat hebben een paar reisgenoten tijdens mijn trip eerder dit jaar zelf nog ondervonden), dus wellicht is het hele stukje volslagen onzin. Maar het geeft toch wel te denken, zeker ook omdat hij op bovenstaande foto ook een speldje draagt, en voor zover ik het vanaf dit kleine plaatje kan oordelen lijkt het een vrij officiële pin, die krijg je niet zomaar opgespeld.

Wordt vast nog vervolgd…

Het heeft even geduurd, maar hij is terecht. Tenminste, dat meld de Noord-Koreaanse ambassade in Bern. Het gaat goed met hem, met waar hij precies is kan of wil men niet zeggen…

Ambassade: Van der Bijl maakt het goed

UTRECHT - Noord-Korea heeft tegenover RTV Utrecht een eerste officiële verklaring afgelegd in de zaak van de geheimzinnige verdwijning van postzegelhandelaar Willem van der Bijl.

Drie weken geleden vertrok de Utrechter naar Noord-Korea en sindsdien heeft niemand meer iets van hem gehoord. Volgens de Noord-Koreaanse ambassade hoeft de familie van Willem van der Bijl zich ‘geen zorgen te maken’.

De woordvoerder weet niet waar de Utrechter precies is en wil verder geen details kwijt over de zaak. Hij verwijst naar een artikel op de website van de Noord-Koreaanse staatskrant, waarin ook staat dat het goed gaat met Van der Bijl.

Klik voor het gehele bericht alsmede TV-beelden

En hij is weer thuis, de reden van zijn verdwijning is echter nog onbekend:

Vermiste postzegelhandelaar weer in Nederland

**UTRECHT - De Utrechtse postzegelhandelaar Willem van der Bijl die in Noord-Korea werd vermist, is weer terecht. Hij is zaterdag met het vliegtuig teruggekeerd in Nederland.
**
Dat meldde zondag zijn zakenpartner Ronald de Groen.

Van der Bijl, die het land meerdere malen op uitnodiging van Noord-Koreaanse zakenpartners bezocht, zou op 30 juli al met een vlucht naar Nederland terugkeren, maar dat gebeurde niet.

De Groen sloeg toen alarm. Hij had op dat moment al enkele weken geen contact gehad, want buitenlanders moeten in het gesloten Noord-Korea aan de grens hun mobiele telefoon inleveren.

De Groen hoorde vrijdag dat Van der Bijl weer was gevonden. Over de achtergrond wilde De Groen nog niks kwijt.

Lees het hele bericht op Nu.nl

Postzegelhandelaar zat twee weken vast in Noord-Korea

AMSTERDAM - Willem van der Bijl, de postzegelhandelaar uit Utrecht die vermist was in Noord-Korea, heeft twee weken vastgezeten in het communistische land.

Hij werd aan het einde van zijn rondreis opgepakt op beschuldiging van staatsgevaarlijke activiteiten. Dat heeft een vriend van de familie gezegd tegen RTV Utrecht.

De Utrechter werd twee weken lang ondervraagd.

Hij mocht pas gaan toen hij een bekentenis had ondertekend. Zaterdag zou hij op het vliegtuig naar Peking zijn gezet, waarna hij direct naar Utrecht terugkeerde.

Ook een aantal Noord-Koreaanse medewerkers van het bedrijf van Van der Bijl zou gevangen zijn gezet. Hoe het met deze mensen is, is onbekend. De Utrechter zelf zou contacten met de media mijden, omdat hij bang zou zijn dat hij daarmee zijn medewerkers in Noord-Korea in gevaar brengt.

Lees het hele bericht op Nu.nl