Mexicanen protesteren tegen geweld

MEXICO-STAD - Tienduizenden Mexicanen zijn zaterdagmiddag (lokale tijd) de straat op gegaan om te protesteren tegen de golf van geweld die het Latijns-Amerikaanse land al weken teistert.

http://www.nu.nl/img.db/968296+s(120!x120!)

De demonstranten eisen dat de Mexicaanse president Felipe Calderón zijn beloftes nakomt om de misdaad in het land aan te pakken.
Veel deelnemers aan de tocht waren in het wit gekleed en droegen kaarsen bij zich. Ze hielden borden omhoog met foto’s van recente slachtoffers van ontvoeringen en teksten als ‘Genoeg is genoeg’. Mexico behoort tot de landen met het hoogste aantal ontvoeringen ter wereld.

http://m.fr.2mdn.net/1372803/pixel.gif

Onthoofdingen
Ook hebben de Mexicanen genoeg van een opmerkelijke golf van onthoofdingen die het land de afgelopen dagen in de ban houdt. In de laatste drie dagen zijn er in totaal achttien onthoofde lichamen gevonden. Het gaat vermoedelijk om executies van bendeleden.
Moord
Een ander incident dat veel woede heeft opgewekt bij de bevolking, is de moord op een 14-jarige jongen, Fernando Marti. De tiener werd begin augustus vermoord, ook al had zijn vader al het geëiste losgeld betaald.
Volgens officiële cijfers is het aantal ontvoeringen in het land de afgelopen drie jaar met 40 procent toegenomen. Maar onafhankelijke schattingen stellen dat het echte aantal nog vele malen hoger ligt.
Drugsbendes
Ook het aantal moorden heeft de laatste maanden een vlucht genomen. Bij de Amerikaanse grens bevechten drugsbendes elkaar om de beste doorgangsroutes naar de Verenigde Staten.
De oorlog tussen de diverse bendes eiste alleen het afgelopen jaar al 2300 slachtoffers. Het grootste deel van deze zaken wordt nooit opgelost, ook door de enorme corruptie binnen het politiecorps.