Malariavaccin ontwikkeld

***Bron: nos.nl ***

Amerikaanse onderzoekers hebben een vaccin tegen malaria ontwikkeld,  dat bij een test op 57 vrijwilligers zeer effectief is gebleken.

Het vaccin is gemaakt van door straling verzwakte malariaparasieten. Vijftien vrijwilligers kregen een hoge dosis van dit vaccin direct in de bloedbaan gespoten. Nadat zij waren blootgesteld aan malariamuggen, bleken er maar drie van de vijftien geïnfecteerd te zijn.
Bij een tweede groep vrijwilligers, die een lagere dosis van het vaccin kreeg toegediend, raakten veel meer mensen geïnfecteerd. Bij de laatste groep, die geen vaccin kreeg, werd bijna iedereen ziek. De geïnfecteerden kregen meteen medicijnen toegediend.
Veel slachtoffers

De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd in het tijdschrift Science. De onderzoekers erkennen dat er nog veel moet gebeuren voordat het vaccin op grote schaal kan worden toegepast. De onderzoeksgroep was klein en het is onduidelijk hoe lang het vaccin werkt.
Malaria maakt vooral in Afrika veel slachtoffers. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie hadden in 2010 219 miljoen mensen malaria. Dat leidde dat jaar tot het overlijden van 660.000 mensen.

=====================================================================================

“Nog veel vragen bij malariavaccin”

                                                           [http://content.nos.nl/data/image/xxl/2013/08/09/538233.jpg](http://content.nos.nl/data/image/xxl/2013/08/09/538233.jpg) 
Het is groot, goed en hoopvol nieuws dat Amerikaanse onderzoekers een nieuw, effectief vaccin tegen malaria hebben ontwikkeld. Maar er zijn "nog veel praktische  zaken die uitgezocht moeten worden", zegt Bart Knols van de Nederlandse  Malaria Stichting in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens hem zal het  middel de ziekte voorlopig niet de wereld uithelpen.

Het nieuwe vaccin, PfSPZ, dat direct in de bloedbaan wordt geïnjecteerd, is gemaakt van levende parasieten die bestraald zijn. “Die parasieten worden uit de speekselklieren van muggen geïsoleerd. Dus het produceren van dit vaccin voor 200 miljoen mensen die beschermd moet worden, is niet gemakkelijk”, aldus Knols.
Vijf keer

Bovendien moeten mensen vijf keer een dosis van het vaccin toegediend krijgen om 100 procent beschermd te zijn. “Dat betekent dat je mensen vijf keer moet terugvinden en ook dat is niet gemakkelijk op bijvoorbeeld het Afrikaanse platteland”, denkt de malariadeskundige.
Daar komt nog bij dat het vaccin nog maar op 57 mensen getest is, vertelt Knol. “Van die 57 vrijwilligers, meestal volwassen mannen, hebben maar 40 het vaccin gekregen. De andere zeventien dienden als controlegroep. En er waren er uiteindelijk maar negen die vijf keer de dosis kregen en die bij blootstelling aan malaria volledig beschermd bleken. Er moet dus nog een hoop gebeuren.”

Weer iets nieuws

Klinkt goed!

En wat kost zo’n inenting? Is die al in NL verkrijgbaar?

Op dit moment geen nieuws. Voor nu nog altijd gewoon malariaprofylaxe blijven slikken als je gaat :wink:

maar is nooit 100% gegarandeerd dat je geen malaria krijgt. dus altijd oppassen op symtomen. en extra Deet gebruiken