Leger Mexico niet klaar met drugskartels

Mexico-Stad, 20 febr. Het leger blijft ingezet worden tegen de machtige drugskartels in Mexico, ondanks recente protesten van burgers tegen de militaire operaties in hun woongebieden. Dat heeft de president Felipe Calderón gisteren gezegd tijdens de nationale feestdag ter ere van het leger.

Calderón verdedigde zijn besluit om 45.000 militairen op de kartels af te sturen. „Als we de rechtsstaat herstellen in de gebieden die kwetsbaar zijn voor de georganiseerde misdaad, en als de lokale autoriteiten in staat zijn deze plaag te bevechten, dan pas heeft het leger zijn missie voltooid.”
Deze week waren op verscheidene plekken in het land protesten tegen de legeroperaties. Burgers blokkeerden bruggen, autowegen en grensovergangen. Zowel civiele als de militaire autoriteiten stelden dat de drugskartels hun hiervoor betaalden. Mexico kent een traditie van politieke partijen die burgers betalen om te demonstreren. Calderón riep de Mexicanen gisteren op „achter de strijd van ons leger tegen een gemeenschappelijke vijand te blijven staan”.

Veel Mexicanen twijfelen echter aan Calderóns harde aanpak. Door de militaire druk zijn de kartels weliswaar gefragmenteerd geraakt, maar ze vechten nu openlijk om territoria en doorvoerroutes. Vorig jaar vielen ruim 6.000 doden bij de strijd van politie en leger tegen de bendes en vooral bij hun geweld onderling. Daarbij vallen ook steeds meer burgerslachtoffers.

De bendes infiltreren steeds dieper in allerlei sectoren van de samenleving en economie. Dagelijks zijn er onthullingen over hoge overheidsfunctionarissen en politici die zijn omgekocht. Woensdag stelde de Mexicaanse minister van Economie dat als de kartels niet worden aangepakt „de volgende president van de republiek een drugshandelaar zal zijn”.

Bron; nrc.nl

Het probleem van de drugs is tegelijk het probleem van de armoede in Mexico. Had iedereen een goed betaalde job en een degelijke zorgverzekering, dan hadden mensen twee keer nagedacht vooraleer ze in de criminaliteit zouden stappen. De narcotraficaten hebben immens veel geld. Hoe veel moet je aan een arme sukkelaar betalen om hem iemand te laten neerschieten? Vooral als hij weet dat hij zelf geviseerd wordt als hij weigert? De slabbakende economie komt de narco’s bovendien perfect uit. Het zijn Italiaanse toestanden. Het leger inzetten is nuttig, maar die verrichten geen onderzoeksdaden. Ik verwacht meer van de technologische hulp uit de VS, waar defensiebaas Gates recent nog eens de intentie bevestigde van de VS om Mexico hier ter hulp te snellen. De Colombiaanse Escobar werd destijds ook met hulp van de VS ontdekt en op de vlucht neergeschoten.

en zonder Escobar is Colombia er op vooruit gegaan?

het zou nogal simplistisch zijn te denken dat het daarmee zou opgelost zijn, maar mijn punt is dat als je de technologische middelen niet hebt om in deze kartels te infiltreren wat baat het dan om wat soldaten door de straten te laten marcheren

geld is er nooit genoeg dat weeten we hier alemaal
ze reiden hier met 2 miljoen dollar in de outo rond

locos:dope: