Leerdam (Zuid-Holland) NL

**Leerdam **(ligt in de Provincie Zuid-Holland)

Leerdam bekend om zijn glasindustrie en de Leerdammerkaas kreeg zijn stadsrechten in 1407. Een gezellige stad waar je een mooie rondwandeling kunt maken en leuke kunstwinkeltjes kunt bekijken. De stad ligt aan het schilderachtige riviertje de Linge.

Vanaf de 18e eeuw kwam hier de glas en de hout industrie zoals de Royal Leerdam en Royal Crystal. Vanaf Pasen tot en met oktober werken internationale glasblazers in het Glascentrum van Leerdam dat open is voor publiek. Ingewikkelde glazen constructies worden nog met de hand gemaakt.

Bezienswaardigheden zijn o.a.
Een wandeling langs de oude stadsmuren op de Zuidwal.

**Het Hofje van Mevrouw van Aerden **is in 1772 gebouwd op de ruïnes van het kasteel van Leerdam. Het kasteel werd vernietigd door de Spanjaarden bij de inname van Leerdam in 1574. Prins Willem de Vijfde gaf in 1769 toestemming aan de familie van Aerden voor het bouwen van een Hofje op de grond waar ooit het kasteel had gestaan.

Mevrouw Van Aerden was de weduwe van een Haagse notaris en trok zich het lot aan van arme vrouwelijke familieleden. Zij bepaalde per testament dat na haar dood het Hofje gebouwd moest worden voor hun huisvesting. Het Hofje is sinds 2007 open voor publiek.

de boomgaard van het Hofje van mevrouw van Aerden

In **de Grote Kerk **zijn vaak exposities te zien.

**Het Lingepad **loopt tussen Leerdam en het Gelderse dorp Beek en is 98 km lang. Het Lingepad is een onderdeel van de Europese wandelroute E8 van Ierland naar Turkije.
Het pad loopt voor een groot gedeelte langs het mooie riviertje de Linge.

kunstwerk langs het Lingepad van o.a. zinken emmers, vergieten en waterketels.

Parkeren: Leerdam heeft voldoende parkeerplaatsen en een Spoorwegstation.

Omgeving: De omgeving leent zich uistekend voor wandel en fietstochten. Met de auto zijn mooie stadjes in de omgeving te bezoeken.

Camping in de buurt:
Camping de Koekoek in Tienhoven.

Voor nog meer ToeristischeTips, kampeerverhalen, campings in binnen en buitenland en evenementen zie Kamperen Forum.

Kamperen Forum