Kerst in Australië is echt omgekeerde wereld

Kerst in Australië is echt omgekeerde wereld

  • Kerstmis in Australië is écht de omgekeerde wereld. Slechts drie dagen na de langste dag van het jaar, midden in de zomer, vieren de mensen in Down Under het feest van de liefde en de vrede.

Geen sneeuw, geen appelbeignets, geen glühwein - heerlijk in de zon op het strand is het devies.

Kerstmis is een periode vol zonneschijn, zuivere lucht en veel plezier. Veel Europese vakantiegangers laten zich graag verleiden voor het avontuur ‘kerstmis op het strand’, bijvoorbeeld op de populaire Bondi Beach en worden dan door de ‘Christmas Spirit’ van de Aussies betoverd. Ver weg van huis, waar de dagen kort en koud zijn.

Onaangepast
Natuurlijk ziet Santa Claus, zoals de kerstman aan de andere kant van de wereld wordt genoemd, er in het hartje van de de Australische zomer met zijn passende noordpool ‘ambtskleding’ wat onaangepast uit. Evenzo ongewoon is het bij 30º Celsius in de schaduw liederen te horen over de ‘witte kerst’.

d3a75371ff6140cb0d162b0cae4852ed737d48ca_2_690x482

**Europese tradities
**Desondanks zijn ook de Europese tradities in Australië wijd verspreid: duizenden mensen komen op kerstavond in de straten van Melbourne samen om met zijn allen kerstliederen te zingen. Op kerstkaarten staan de typische motieven met sneeuw, dennebomen en hulst.

******New Year’s Event
******Oudejaarsavond en nieuwjaarsdag in Australië doorbrengen is net zo’n opwindende ervaring: Sydney pakt elk jaar uit met de bekende New Year´s Event, dat ook vaak als de grootste show ter wereld wordt gezien. De muziek in bars en discotheken dringt door tot op straat, het hoogtepunt van elke oudejaarsavond is het gigantische vuurwerk boven de Harbour Bridge, waarvan de schijn zich in het water weerspiegelt.
In andere steden:
New Years’s Event Australie
********Evenementen
********Een veelvoud aan evenementen vindt in heel Australië gedurende de feestdagen plaats. Een keuze uit de mooiste en populairste evenementen:
****Kerstliederen en kaarslicht in The Domain in Sydney (New South Wales)
****The Domain in de Royal Botanical Gardens wordt tijdens de feestdagen het middelpunt voor alle inwoners en bezoekers van Sydney. Deze gebeurtenis behoort tot de populairste kerstevenementen in de stad, waarop elk jaar gezinnen en vrienden elkaar ontmoeten en van de heel bijzondere atmosfeer te genieten.
Bij zonsondergang verandert The Domain in een zee van kaarslicht. Daarbij treden talrijke Australische kunstenaars op, waaronder bekende persoonlijkheden en entertainers, om gevariëerde kerstoptredens te brengen. Alle bezoekers worden hartelijk uitgenodigd hun picknickdekens op het gras uit te spreiden en zo de magische kerstsfeer te ondergaan.
Internet:www.carolsinthedomain.com.au
****Adventskalender voor de Federation Square in Melbourne (Victoria)
****Gedurende de adventstijd verandert het East Shard gebouw op het Melbourne Federation Square in een reusachtige adventskalender. Elke dag wordt om negen uur `s avonds een nieuw deurtje geopend. Deze gebeurtenis wordt opgeluisterd met een multimedia show van 20 minuten. Een koor zingt elke avond kerstliederen uit de meest uiteenlopende stijlen zoals gospel, jazz of a-capella.
Internet:www.fedsquare.com
****Woodfork Folk Festival (Queensland)
****Tussen 27 december en 1 januari is er in Woodford het Festival met meer dan 2000 kunstenaars en 400 voorstellingen. Daaronder een groot aantal concerten, dansvoorstellngen en comedyuitvoeringen en natuurlijk ook veel straattheater. Daarnaast zijn er interessante kunst- en ambachtelijke workshops plaats. Woodford ligt in het aantrekkelijke achterland van Queensland en is in minder dan twee uren rijden van Brisbane en één uur van Noosa uit te bereiken.
Internet: www.woodfordfolkfestival.com


Carols by Candlelight (Northern Territory)
****Het hoogtepunt van de kerstevenementen in de Northern Territory is op
2 december in Darwin. Meer dan 6000 mensen zullen ook dit jaar weer de weg naar het amphitheater van de George Brown Botanic Gardens vinden, om bij kaarslicht van de uitvoeringen van de verschillende kunstenaars te genieten. Ter afsluiting is er een adembenemend mooi vuurwerk.
****City of Perth Festival of Christmas (Western Australia)
****De Westaustralische hoofdstad Perth komt met een groot aantal evenementen in de juiste kerstsfeer. Vanaf 9 november tot en met kerstavond hebben bezoekers de keuze uit kerstconcerten, de Santa Train of een bezoek aan de kerstkribbe. Geschenken van het kerstwensenlijstje worden gratis ingepakt. Het festival begon al op 9 november met de officiële ontsteking van de kerstverlichting.
Internet: www.cityofperth.wa.gov.au
******Carols by the Bay (Tasmanië) **
****Het ‘Carols by the Bay’ festival in Hobart is a jaren vooral bekend als hét familiefeest. Talrijke gezinnen genieten van het gezellig samenzijn, lang voordat de eerste kunstenaars op het toneel verschijnen. Het traditionele St. David´s Park was een idyllische plek voor de evenementen. Vanwege het van jaar tot jaar toenemende aantal bezoekers werd echter voor het gebied van het Sandown Park in Sandy Bay gekozen. Ook dit jaar zullen zangers, dansers en musici er op zondag 21 december weer voor een sfeervolle kerststemming zorgen.
Internet: Carols by the Bay in Hobart
****Lights of Lobethal (South Australia)
****Meer dan 700 huizen en bedrijven zijn tijdens de kersttijd in Lobethal in de Adelaide Hills prachtig verlicht. De feestelijke kerstverlichting kent al een jarenlange traditie en heeft de plaats, die ongeveer 30 km van de hoofdstad van Zuid-Australië ligt, bekend en geliefd gemaakt. De kerstsfeer wordt nog vergroot door een kerstspel, kerstbomen en kleine lokale markten met kerstkramen in het historische stadscentrum. Bovendien is er op 23 december een feestelijke en bonte kerstoptocht.
Internet: www.lightsoflobethal.com.au

Meer over Australië op Internet: www.australia.com
en natuurlijk de vele down under verzamelgidsen zie onder
Australië Reisforum - Informatie en Links Australië

http://www.evenementnieuws.nl/uploads/493e23696cbdfd2c0de32978481c0cee.jpeg

Nou dat klinkt allemaal onwijs leuk. Ik ben ook met kerst in Australie en dan wel in Sydney. Ik heb vorig jaar Kerst in Vietnam gevierd vreselijk. Ik hou van de sfeer met mooi weer is toch anders dan in Nederland zoals nu met veel sneeuw en gladheid.

gr van Moira

Lijkt me echt helemaal super!!