Christmas in Australia......

Kerstmis op het strand in Australië

Slechts drie dagen na de langste dag van het jaar, midden in de Australische zomer, vieren ze ‘Down Under’ het feest van de liefde en de vrede. Geen sneeuw, geen appelbeignets, geen grogs - heerlijk in de zon op het strand is het devies.

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/530499_542039495825516_1050091112_n.jpg

**Verleidelijk
**Kerstmis in Australië is een periode vol zonneschijn, zuivere lucht en veel plezier. Veel Europese vakantiegangers laten zich graag verleiden tot een ‘kerstmis op het strand’, bijvoorbeeld op de populaire Bondi Beach en worden dan door de ‘Christmas Spirit’ van de Aussies meegesleept. Ver weg van huis, waar de dagen kort, nat en koud zijn.

Kerstdiner op strand
Om aan de grote vraag naar zeevruchten te kunnen voldoen, is de vismarkt in Sydney vanaf 36 uur voor kerstavond doorlopend geopend. De mensen eten het feestmaal op het strand of in de tuin. Een goed glas wijn of een lekker koel biertje maken het samenzijn compleet. Voor glühwein is het in Australië gewoon te warm.

Onaangepast
Natuurlijk ziet Santa Claus, zoals de kerstman aan de andere kant van de wereld wordt genoemd, er in het hartje van de de Australische zomer met zijn passende noordpool ‘ambtskleding’ wat onaangepast uit. Even ongewoon is het bij 30 graden Celsius in de schaduw liederen te horen over de ‘witte kerst’.

Europese tradities
Desondanks zijn ook de Europese tradities in Australië wijd verspreid: duizenden mensen komen op kerstavond in de straten van Melbourne samen om met zijn allen kerstliederen te zingen. Op kerstkaarten staan de typische motieven met sneeuw, dennebomen en hulst.

**Christmas bush
**Hulst en maretakken zijn echter vanwege het jaargetijde in Australië maar moeilijk te krijgen. Ook de kerstboom is in Australië geen typische den. De Australiërs versieren hun huis met de zogenaamde ‘christmas bush’, een inheemse plant met rode, bloesemachtige bladeren.

Plastic kerstboom
Geheel naar Europese gewoonte, ontbreken kerstboomversiering, houten figuurtjes en kaarsen ook hier niet. Wie van de traditionele spar op kerstavond niet wil afzien, moet wennen aan plastic: een echte kerstboomfan neemt zijn plasticboom zelfs mee naar het strand.

**Populairste feesten
**Een veelvoud aan evenementen vindt in heel Australië gedurende de feestdagen plaats. Hieronder vind je en keuze uit de mooiste en populairste evenementen:

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/484219_10151291437514662_988438402_n.jpg

Kerstsport
Sport is voor iedere Australiër een stukje lifestyle. Daarom is het niet verwonderlijk, dat in de kersttijd talrijke grote sportevenementen worden gehouden. Op tweede kerstdag,‘Boxing Day’, draait in Melbourne alles om cricket. In Sydney zijn de bewoners allemaal in de ban van de grote Rolex Sydney Hobart Yacht Race, die de zeilers onder elkaar ook wel de Mount Everest onder de regatta’s noemen.

**Kerstliederen en kaarslicht in The Domain in Sydney
**The Domain in de Royal Botanical Gardens wordt tijdens de feestdagen het middelpunt voor alle inwoners en bezoekers van Sydney. Deze gebeurtenis behoort tot de populairste kerstevenementen in de stad, waarop elk jaar gezinnen en vrienden elkaar ontmoeten en van de heel bijzondere atmosfeer te genieten.

Bij zonsondergang verandert The Domain in een zee van kaarslicht. Daarbij treden talrijke Australische kunstenaars op, waaronder bekende persoonlijkheden en entertainers, om gevariëerde kerstoptredens te brengen. Alle bezoekers worden hartelijk uitgenodigd hun picknickdekens op het gras uit te spreiden en zo de magische kerstsfeer te ondergaan.

Internet: www.carolsinthedomain.com.au

**Woodfork Folk Festival (Queensland)
**Tussen 27 december en 1 januari is er in Woodford het Festival met meer dan 2000 kunstenaars en 400 voorstellingen. Daaronder een groot aantal concerten, dansvoorstellngen en comedyuitvoeringen en natuurlijk ook veel straattheater.

Daarnaast zijn er interessante kunst- en ambachtelijke workshops plaats. Woodford ligt in het aantrekkelijke achterland van Queensland en is in minder dan twee uren rijden van Brisbane en één uur van Noosa uit te bereiken.

Internet: www.woodfordfolkfestival.com.au

**Carols by Candlelight (Northern Territory)
**Het hoogtepunt van de kerstevenementen in de Northern Territory was op 2 december in Darwin. Meer dan 6000 mensen ook dit jaar weer de weg naar het amphitheater van de George Brown Botanic Gardens vinden, om bij kaarslicht van de uitvoeringen van de verschillende kunstenaars te genieten. Ter afsluiting is er een adembenemend mooi vuurwerk.

**Carols by the Bay (Tasmanië)
**Het ‘Carols by the Bay’ festival in Hobart is a jaren vooral bekend als hét familiefeest. Talrijke gezinnen genieten van het gezellig samenzijn, lang voordat de eerste kunstenaars op het toneel verschijnen.

Het traditionele St. David¿s Park was een idyllische plek voor de evenementen. Vanwege het van jaar tot jaar toenemende aantal bezoekers werd echter voor het gebied van het Sandown Park in Sandy Bay gekozen.

**Lights of Lobethal (South Australia)
**Meer dan 700 huizen en bedrijven zijn tijdens de kersttijd in Lobethal in de Adelaide Hills prachtig verlicht. De feestelijke kerstverlichting kent al een jarenlange traditie en heeft de plaats, die ongeveer 30 km van de hoofdstad van Zuid-Australië ligt, bekend en geliefd gemaakt.

De kerstsfeer wordt nog vergroot door een kerstspel, kerstbomen en kleine lokale markten met kerstkramen in het historische stadscentrum. Bovendien is er op 23 december een feestelijke en bonte kerstoptocht.

Internet: www.lightsoflobethal.com.au

New Year’s Event
Oudejaarsavond en nieuwjaarsdag in Australië doorbrengen is net zo’n opwindende ervaring: Sydney pakt elk jaar uit met de bekende New Year¿s Event, dat ook vaak als de grootste show ter wereld wordt gezien. De muziek in bars en discotheken dringt door tot op straat, het hoogtepunt van elke oudejaarsavond is het gigantische vuurwerk boven de Harbour Bridge, waarvan de schijn zich in het water weerspiegelt.

Internet http://www.newyearseve.com.au/

<font color=“#000000”><span style=“font-family: Arial”><div class=“lazyYT” data-youtube-id=“OnJ8jsw4BSo” data-width=“480” data-height=“270” data-parameters=“feature=oembed&wmode=opaque”></div>

Bron HLN
Meer over Australië op Internet: www.australia.com

En deze kregen we gisteren van een Australische vriendin. We hebben vele keren kerstmis in Australië meegemaakt maar het bleef apart, zingen over White Christmas bij 30 graden, Carols in the Park midden in Port Augusta, groot veld, omzoomd door bomen. Het begon al aan het eind van de middag waarbij het veld lang leeg bleef omdat iedereen een plekje onder de bomen zocht. En dan de arme kerstmannen in en om de winkelcentra. Het zweet moet ze in de laarzen hebben gestaan.

Australian Christmas

If you’ve never had your Christmas lunch,
beneath a nice cool tree,
And listened to cicada’s sing and watched
that busy bee,
Gather pollen from the blossoms, as the
ants march single file,
Then my friends, you’re missing much,
This is Christmas…Aussie style.

Watching children drop from branches,
from a knotted makeshift swing,
Hear their squeals of sheer abandon,
at the splash their bodies bring,
If you’ve never sat and waited for
the billy for a while,
Then my friends, you’re missing much,
This is Christmas…Aussie style.

If you’ve never felt the heat of day,while
eating Christmas fare,
And you’re huddled 'round the fireplace,
when snow has chilled the air,
Just think of us, ‘downunder’, and we’ll
try to hide our smile,
Because my friends, you’re missing much,
This is Christmas…Aussie style.

We wish you well, ‘upover’, and give you
Christmas cheer,
We’ll even toast your health and wealth,
while drinking a cold beer,
We may be at a BBQ, or driving that
last mile,
Because my friends, you’re missing much,
This is Christmas…Aussie style !

1 like