Italiaanse wijnoogst bijzonder schaars

Met ongeveer 43,2 miljoen hectoliter lijkt de Italiaanse wijnoogst dit seizoen één van de minst overvloedige van de voorbije vijftig jaar te worden. Dat heeft de vereniging van Italiaanse wijnkenners Assoenologi vandaag voorspeld. De oogst zou volgens de wijnkenners in vergelijking met vorig jaar met 13 procent dalen.

De oogst, die in sommige regio’s reeds begin augustus van start ging, zal ook één van de meest vroegtijdige van de voorbije decennia worden. Volgens de wijnkenners zal de oogst gemiddeld tien tot twintig dagen vroeger van start gaan.

Experts wijten de voortijdige oogst aan de opeenvolging van een zachte en uitzonderlijk droge winter, het bijzonder warme weer in april en de hitte en de droogte die in juli en augustus vooral het zuiden van Italië teisterden.

In het noorden regende het iets vaker in augustus. Assoenologi verwacht dan ook dat de Italiaanse wijnen van 2007 van zeer heterogene kwaliteit zullen zijn. In het algemeen moeten wijnliefhebbers volgens de vereniging wel rekening houden met prijsstijgingen van 5 tot 20 procent.

Bron: HLN