Het Mijnmuseum in Beringen (Belgische Limburg)

Gelegen op de prachtige mijnsite in Beringen vind je het Vlaams Mijnmuseum.
Je ontdekt er het verhaal van de mijnwerker en de mijnontginning. Het bezoek begint met een schitterende onthaalfilm, gevolgd door een rondleiding (er zijn verschillende arrangementen mogelijk) in het gezelschap van enthousiaste gidsen.

Eén van de blikvangers in het mijnmuseum is de reconstructie van een ondergrondse werkplaats! Voor een verduidelijking van de bovengrondse mijninstallaties moet je de maquette met klank- en lichtspel gezien hebben! Niet te missen is het arrangement waarbij je door de imposante gebouwen wandelt en ervaart hoe het is om mijnwerker te zijn.

http://www.natuurwetenschappen.be/institute/structure/geology/geotourism/musees/external/images/beringen_mine/beringen_mine04.jpg

In 1901 werd de eerste steenkool uit de Kempense ondergrond ontgonnen.

http://www.dagjeweg.nl/img/afb/3/9/a/r0-13-300-225-5451-dagjeweg-mijnmuseum-schacht.jpg

Er waren ooit zeven steenkoolmijnen in de Kempen: Winterslag, Beringen, Eisden, Waterschei, Zwartberg, Zolder en Houthalen. Ze droegen in hoge mate bij aan de industriële bloei van deze streek in Limburg. Maar sinds het einde van de jaren 1950 ondervond de steenkool steeds meer concurrentie van andere, economisch interessantere energiebronnen. Op 18 oktober 1989 kwam in Beringen de laatste kolenwagen uit de mijnschacht naar boven en op 30 september 1992 werd in Zolder de laatste brok Belgische steenkool ontgonnen.

Het Vlaams Mijnmuseum werd ingericht op de site van de oude steenkoolmijn van Beringen en wil de herinnering aan de steenkoolmijnen van de streek levendig houden. Er worden verschillende bezoekformules voorgesteld, waaruit wij er twee hebben gekozen.

De formule 1 richt zich tot individuele bezoekers of groepen en gaat over het eigenlijke « Mijnmuseum » waarin de geologie een bevoorrechte plaats inneemt. De bezoekers worden gegidst door een ex-mijnwerker. Het bezoek begint met een film over het leven in en rond de mijn en over de sociale impact van de mijnindustrie. In de projectiezaal staat er ook een maquette van de bovengrondse mijninstallaties van de zetel in Beringen, die door een subtiel klank- en lichtspel geleidelijk wordt verlicht. De aardwetenschappen zijn in verschillende andere zalen goed vertegenwoordigd. Je ontdekt er een mooie collectie fossielen uit het Carboon, verschillende stenen en mineralen die in de mijn werden gevonden en representatieve monsters uit alle evolutiestadia van de koolstof (van veen tot diamant). Je leert er ook wie de pioniers waren van de geologische ontdekkingen (Dumont, Stainier, Grosjean, etc.) en je ziet er fragmenten van oude geologische documenten (bijvoorbeeld de doorsnede van een sondering uit 1925, die één van de eerste belangrijke sonderingen was). De aardlagen die het Carboon bedekken en die tot het Krijt en het Tertiair behoren, werden ook niet vergeten. De opeenstapeling van de verschillende geologische formaties wordt mooi geïllustreerd door een maquette in kleur, die ook een schaalmodel toont van de boormachine van Anton Raky (één van de stichters van FORAKY, boorfirma met internationale faam). Schaalmodellen van een boring, een mijnschacht, een ondergrondse werf, etc. illustreren de prospectie- en exploitatietechnieken. Er zijn talrijke voorbeelden te zien van boorwerktuigen, lampen en materiaal dat door de mijnwerkers werd gebruikt voor hun veiligheid. Het sociale leven in de mijncité van Beringen komt tot leven in talrijke oude foto’s.

Op de kelderverdieping zijn er ondergrondse galerijen en pijlers gereconstrueerd en werd al het zware materiaal van de mijn van Beringen verzameld (sleufmachine, delfhamer, transportband, locomotief, kipwagentje, verschillende soorten mijnstutten, rookfilters, etc.).

De formule 2 omvat, naast de introductiefilm en een bezoek aan de maquette van de zetel van Beringen, een rondgang in de oude mijn gebouwen die volledig intact als architecturaal patrimonium bewaard zijn gebleven.

Algemene info :
Mijnmuseum - Beringen
Adres: Koolmijnlaan 201, 3582 Koersel.
Internet: http://www.mijnmuseum.be

Openingsuren :
maandag : van 10:00 tot 16:00
dinsdag : van 10:00 tot 16:00
woensdag : van 10:00 tot 16:00
donderdag : van 10:00 tot 16:00
vrijdag : van 10:00 tot 16:00
zaterdag : van 10:00 tot 16:00
zondag : van 10:00 tot 16:00