Gorinchem (Zuid-Holland) NL

Gorinchem ligt in de Provincie Zuid-Holland.

Gorinchem (ook wel Gorkum genoemd) is een mooie oude vestingstad aan de rivier de Boven Merwede. Waarschijnlijk hebben rond het jaar 1000 de boeren en vissers Gorinchem als een nederzetting gesticht op een wat hoger gelegen land aan de monding van de Linge in de Merwede. In 1382 kreeg Gorinchem stadsrechten van Otto van Arkel.

Aan het einde van de 13e eeuw werden rond de nederzetting wallen geplaatst als bescherming tegen de overheersing van Holland en Gelre. Later werden de wallen versterkt met stenen muren, 7 poorten en 23 torens. Helaas ontstond er een conflict tussen Jan de Vijfde van Arkel en Albrecht van Beieren. Er ontstond hierdoor een oorlog waardoor in 1417 Gorinchem werd ingelijfd door de graven van Holland. Hierdoor bloeide de handel op en behoorde Gorinchem tot de 8e stad van Holland.

De Watergeuzen die op 1 april het stadje den Briel hebben veroverd zagen op 9 juli 1572 de kans ook Gorinchem te veroveren. Er werden 19 priesters om hun geloof gevangen genomen en in een turfschip opgehangen. De priesters werden hierdoor de Martelaren van Gorinchem. In het Gorcums museum is een schilderij te bezichtigen ter nagedachtenis van de wrede daad.

De vestingwal was in de 16e eeuw zo verzwakt dat ze werd vervangen door een nieuwe vestingwal met elf bastions die nog bijna volledig in tact zijn. De vestingwal had vier stadspoorten. De Arkelpoort (noord), de Dalempoort (oost), de Waterpoort (zuid) en de Kanselpoort (west). Alleen de Dalempoort is nog over. Door het toenemend verkeer zijn de andere drie poorten afgebroken. Waar de Waterpoort heeft gestaan kan men nu met de pont naar de mooie en oude vestingstad Woudrichem.

**Bezienswaardigheden: **
Gorinchem heeft ruim 200 rijksmonumenten.
Het pand **‘Huize Matthijs en Marijke’ **met in de steeg het luikje waar baby’s te vondeling werden gelegd.
**De Grote Kerk **met de St. Janstoren. De kerk was vroeger groter en was ooit een Baseliek.
**Het Gorcums museum **met het schilderij van de Martelaren van Gorinchem.
**De Dalenpoort ** uit 1597.
**Het oude stadhuis **op de markt.

**De culturele route ** is sinds 1995 een route door de historische binnenstad waarbij op ieder 2e zondag van de maand van 13.30-17 uur de deelnemende galeries, winkels en ateliers hun deuren voor publiek geopend hebben.

Vanuit Gorinchem kunt u met de pont naar de vestingstad Woudrichem en vandaar met een pontje naar** Slot Loevestein**

Parkeren: In de binnenstad kunt u betaald parkeren.

Camping in de buurt:
camping 'De Koekoek’in Tienhoven.

Voor nog meer ToeristischeTips, kampeerverhalen, campings in binnen en buitenland en evenementen zie Kamperen Forum.

Kamperen Forum