Geen recessie in Australië

**Geen recessie in Australië **
**AMSTERDAM - Australië heeft de recessie weten te ontlopen. Hoe heeft Australië dat voor elkaar gekregen? **
[SIZE=3]Terwijl de grote economiën over de hele wereld in een recessie raken, gaat het met Australië opvallend goed. In het laatste kwartaal van vorig jaar kromp de Australische economie met 0,6%, in de eerste drie maanden van dit jaar groeide het bruto binnenlands product met 0,4%. Wayne Swan, schrijft het positieve groeicijfer toe aan de eensgezindheid en veerkracht van alle Australiërs.
Huishoudens besteden meer
De belangrijkste reden voor deze de sterkste groei van alle grote economieën zijn: uitgaven van de huishoudens. Ondanks groeiende werkloosheid stegen deze uitgaven met 0,6%. Dit heeft de regering kunnen bewerkstelligen door ouders en gepensioneerden eind 2008 te voorzien van financiele middelen en de hypotheekrente te verlagen naar 5,75%.
Consumenten deden naar aanleiding hiervan wel minder grote uitgaven, zoals het kopen van een nieuwe auto, maar zijn minder terughoudend in hun kerstinkopen, etentjes buiten de deur, op vakantie gaan en kleding aanschaffen. In elke andere grote economie hebben de teruglopende consumentenbestedingen gezorgd voor een grotere recessie.
Binnenkort krijgt ongeveer de helft van de Australiërs nog een geldbedrag van ongeveer 500 euro als extraatje. Mensen met een lager of middeninkomen komen hiervoor in aanmerking. Als de consumenten ook dit bedrag weer uitgeven komt dat ten goede van de economie. Dit cadeautje kost de overheid ruim 20 miljard euro.
Minder schulden
Ken Henry, Treasury Secretary, gaf aan dat anders dan consumenten in andere landen, Australiërs bezig zijn met het verbeteren van hun financiële positie door hun schulden te verminderen. Malcolm Turnbull gaf eerder aan dat 80% van de financiële middelen, die de huishoudens van de regering kregen, gespaard zou worden en daardoor niet zou zorgen voor het gewenste effect van meer consumentenbestedingen. Maar nu blijkt dat dit wel degelijk heeft gezorgd voor een groei van huishoudelijke uitgaven.
Australië achterna
Nu is het wachten tot andere landen een voorbeeld nemen aan Australië. Wanneer zal bij ons de hypotheekrente verlaagd worden en wanneer kunnen wij onze eerste financiële toelage verwachten?

Bron: De Telegraaf.nl

[/SIZE]