Australië maakt geld weer duurder

**Australië maakt geld weer duurder **

SYDNEY (BLOOMBERG, REUTERS) - De Australische centrale bank verhoogde gisteren haar rente. Daarmee is Australië het eerste belangrijk industrieland waar het beleid van goedkoop geld wordt teruggeschroefd.

                             De renteverhoging, van3 naar 3,25 procent, kwam weliswaar onverwacht maar ligt wel in lijn met de economische logica. Ondanks de ergste wereldwijde recessie sinds de jaren dertig, slaagde de Australische economie er het afgelopen jaar in te blijven groeien. De renteverlaging zet dus zeker niet het licht op groen voor soortgelijke beslissingen in andere industrielanden die wel zwaar door de crisis werden getroffen.

De Australische economie was uiteraard niet ongevoelig voor de crisis. De centrale bank verlaagde de rente in zes stappen van 7,25 tot 3procent. De regering van haar kant besteedde 20miljard dollar aan fiscale en andere stimuli die de consumptie van de gezinnen oppepten en gaf nog eens 22miljard uit voor (spoor)wegenaanleg, werken aan de havens en aan scholen.

Met resultaat, want de Australische economie groeide tijdens de eerste helft van het jaar met een procent. De werkloosheid is weliswaar ook in september nog opgelopen van 5,8 tot 6procent, maar economen denken dat daarmee een piekniveau is bereikt. Australië doet daarmee alleszins een stuk beter dan de Verenigde Staten en de eurozone waar de werkloosheid nu met de 10procent flirt en allicht nog een tijdje zal oplopen.

Sinds augustus staan de meeste indicatoren voor de Australische economie op groen. Het aantal vacatures neemt al twee maanden toe, de kleinhandel doet betere zaken, het aantal bouwvergunningen en hypotheekleningen neemt toe, de huizenprijzen en de aandelenkoersen klimmen, het consumentenvertrouwen groeit en de conjunctuurindex loopt op.

Het wekte dus ook niet echt verwondering dat gouverneur Glenn Stevens van de centrale bank voor de komende maanden nog renteverhogingen in het vooruitzicht stelde.

De Australische dollar klom gisteren tot het hoogste peil in 14maanden tegenover zijn Amerikaanse naamgenoot. Voor de Australische munt moest gisteren 88,76 VS-dollarcent worden betaald. Daarmee is de Australische dollar al 26procent meer waard dan bij het begin van het jaar.

Morgenbeslist de Europese Centrale Bank over de rente. Uit bevragingen door de persbureaus blijkt dat zowat alle economen verwachten dat de bank haar rente nog een hele tijd onveranderd zal houden, net als de Amerikaanse Federal Reserve overigens.

Dat de Australische centrale bank haar rente tegen die algemene trend in optrekt, getuigt volgens economen van groot vertrouwen in de economische prestaties van het land.

Bron: De Standaard.