Drie dinosaurussoorten ontdekt in Australië

Drie dinosaurussoorten ontdekt in Australië
n Australië zijn fossielen gevonden van drie tot nu toe onbekende dinosaurussoorten. Onderzoekers beschrijven de nieuwe soorten in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS One.

De fossielen werden als eerst gevonden door een boer in Queensland en zijn ongeveer 98 miljoen jaar oud. In PLOS One beschrijven de onderzoekers één van de ´nieuwe´ dinosaurussenals een groot roofdier met aan elke poot drie klauwen. De andere twee dinosauriërs zouden herbivoren zijn, een met de ranke bouw van een giraffe en een zo log als een nijlpaard.

http://historiek.net/images/stories/media/australie-dinsoauriers-2.jpg

[CENTER]Clancy & Matilda

[/CENTER]
Waltzing Matilda
De twee plantenetende dinosauriërs behoren tot de groep van de Titanosauria. Alle drie de dinosaurussoorten hebben een naam gekregen die verbonden is met het beroemde Australische volksliedje Waltzing Mathilda. De vleesetende dinosaurusheeft de wetenschappelijke naam Australovenator wintonensis, maar wordt ook ‘Banjo’ genoemd, naar Banjo Patterson, de man die het volkslied in 1885 in Winton schreef. De twee plantenetende dinosauriërs heten Matilda (Diamantinasaurus matildae) en Clancy (Witonotitan wattsi).

De vleesetende Banjo zou bij het jagen zijn voorpoten als wapen hebben gebruikt. Dit in tegenstelling tot de Tyrannosaurus rex die zijn bek als wapen gebruikte. De fossielen zijn gisteren onthuld in het Australian Age of Dinosaurs Museum. Het is voor het eerst sinds 1981 dat er weer een belangrijke dinosaurusvondst gedaan wordt in Australië. Achtentwintig jaar geleden werd de vierpotige Muttaburrasaurus opgegraven.

Bron: Historiek.net

http://historiek.net/images/stories/media/australie-dino-banjo.jpg

[CENTER]Banjo (Australovenator wintonensis)
[/CENTER]