Directeur van Spaanse Buma-Stemra (SGAE) beschuldigd van fraude

http://www.spanjevandaag.com/wordpress/wp-content/uploads/2011/07/bautista_opt-125x125.jpg

MADRID – (Redactie) Met een snelle politieactie genaamd “Saga” hebben agenten van de Policia Nacional afgelopen vrijdag het gebouw van de Sociedad General de Autores y Editores (SGAE), zeg maar de Spaanse Buma-Stemra, hermetisch afgesloten voor een grondig onderzoek. De rechter Pablo Ruz meent namelijk genoeg bewijzen te hebben dat de directeur Teddy Bautista en enkele andere hooggeplaatste mannen en vrouwen betrokken zijn bij het wegsluizen van miljoenen euro’s naar frauduleuze bedrijven.
In totaal heeft de politie negen mensen gearresteerd waarvan er vijf voorlopig en in afwachting van een eventueel proces, op vrije voeten zijn gesteld. Ondanks het vrijlaten van de verdachten waaronder Teddy Bautista, kunnen de bij deze fraude betrokken leden van de SGAE tot wel tien jaar celstraf krijgen. De rechter is op dit moment precies aan het uitzoeken wie wie is in de zoveelste fraudezaak van Spanje.

Teddy Bautista
Bautista is de directeur van de SGAE en de SDAE, de digitale afdeling van de Spaanse Buma-Stemra afdeling. Afgelopen donderdag werd Bautista herkozen als directeur van de muziekrechten instelling en de dag erop werd hij samen met acht andere verdachten door de politie opgepakt op verdenking van het tot zich nemen van publiekelijk geld van tenminste 50.000 euro, al zal dat bedrag vele malen hoger zijn. Hiervoor kan de net herkozen directeur zes jaar celstraf krijgen waarbovenop nog eens vier jaar kan komen vanwege valsheid in geschrifte oftewel een fraudulente administratie. De onderzoekers menen niet dat Bautista de leider is van de fraude maar denkt wel dat hij zich schuldig heft gemaakt aan het tot zich nemen van fondsen.

José Luis Rodriguez Neri
De vertrouwensman van de directeur van de SGAE Rodriguez Neri wordt door de onderzoekers gezien als het brein van de fraudeacties. Hij is de directeur van de SDAE, de digitale tak van de Spaanse Buma-Stemra afdeling. Voordat hij bij de SGAE kwam was José Luis de directeur van een bedrijf genaamd Microgenesis, een bedrijf wat nu adviezen geeft aan de digitale tak van de SGAE. Het vreemde is dat de inkomsten van de SGAE over de laatste jaren steeds lager werden terwijl die van het bedrijf Microgenesis nu net omhoog gingen.
Andere bij deze frauduleuze praktijken betrokken personen zijn Elena Vazquez, Ricardo Azcoaga, Celedinio Martin, Maria Antonia Garcia Pombo, Eva Garcia Pombo en Rafael Ramos.

De SGAE
De Sociedad General de Autores y Editores werd in 1988 opgericht om de rechten van de Spaanse muzikanten, schrijvers en andere kunstzinnige uitingen te beschermen, de Auteurswet. Op dit moment heeft de SGAE 100.108 leden waarvan 91.051 muzikanten, 1.903 schrijvers en 7.154 leden die de rechten geërfd hebben. In het jaar 2010 wist de SGAE maar liefst 365 miljoen euro binnen te halen aan rechten waarvan 341,2 miljoen euro onder de leden werd verdeelt, geld wat de leden kregen voor het gebruik van derden voor hun werk.