Chinezen fataal voor tropische wouden ZO-Azie

Chinezen fataal voor tropische wouden ZO-Azië’
Reuters

JAKARTA - China is een van de grootste doorvoerkanalen van illegaal gekapt hout ter wereld. Wordt die illegale kap niet afgeremd, dan zijn de tropische wouden in Zuidoost-Azië ten dode opgeschreven. Dat blijkt uit een rapport dat vandaag wordt uitgebracht door toonaangevende bosbouwkundige onderzoeksinstituten als Forest Trends en the Centre for International Forestry Research.

China is op dit moment de grootste importeur van tropisch hardhout. Meer dan de helft van het gekapte hout uit Papua Nieuw Guinea, Birma en Indonesië wordt naar de economische grootmacht geëxporteerd. Deskundigen schatten dat alleen al in Indonesië, waar ontbossing de leefomgeving van inheemse bevolkingsgroepen en zeldzame diersoorten bedreigt, viervijfde van het exporthout illegaal gekapt wordt. Het merendeel van het ingevoerde hout verwerken de Chinezen vervolgens tot meubels en triplexplaten bestemd voor de export naar Europa, de VS en Japan: in de laatste acht jaar heeft China een derde van de wereldwijde meubelhandel veroverd. Die economische successen, gekoppeld aan de gestegen binnenlandse vraag, putten de houtvoorraden van de wereld uit, waarschuwt het rapport.
De schrijvers dringen er bij China op aan de wetgeving aan te scherpen. Ook in landen als Indonesië en Birma moet het oogluikend toelaten van illegale houtkap voorgoed verleden tijd worden. ‘Want aan het huidige ritme zullen alle natuurlijke wouden in Indonesië binnen tien jaar verdwenen zijn. In Papua Nieuw Guinea duurt dat nog 13 tot 16 jaar’, rekent het rapport voor. ‘De situatie in Birma is niet beter.’