Cambodja en Thailand eens over voorkomen conflict

PEKING (ANP) - De Cambodjaanse premier Hu Sen en zijn Thaise ambtgenoot Somchai Wongsawat hebben beloofd dat ze hun best zullen doen om nieuwe schermutselingen in het grensgebied van de twee landen te voorkomen. Ze spraken elkaar vrijdag op een top in Peking van Aziatische en Europese leiders.

De Cambodjaanse minister van Buitenlandse Zaken Hor Namhong stelde dat het gesprek tussen Hu en Somchai in een vriendschappelijk sfeer verliep. Beide landen gaan hun troepen opdragen niet langer de confrontatie met militairen van het buurland te zoeken.

Afgelopen zomer liepen de spanningen tussen Thailand en Cambodja hoog op. Dat gebeurde nadat de VN-organisatie Unesco het tempelcomplex van Preah Vihear op aandringen van Cambodja op de Werelderfgoedlijst had gezet. Nationalistische Thai reageerden woedend omdat zij de ruïnes uit de elfde eeuw zien als onderdeel van Thailand.

Militairen van beide landen raakten meerdere malen slaags met elkaar. Enkele weken geleden werden bij een gewelddadige confrontatie bij Preah Vihear twee Cambodjaanse militairen gedood en raakte een aantal Thaise soldaten gewond.

Bron; gelderlander.nl