Australië trekt ten strijde tegen reuzenpad

Australië trekt ten strijde tegen reuzenpad

BRISBANE - Australië maakt zich op voor een massaslachting. Vrijwilligers in de deelstaat Queensland trekken er volgende week op uit met de bedoeling binnen 24 uur minstens 10.000 reuzenpadden te doden.

Het evenement wordt georganiseerd door het gemeentebestuur van Sunshine Coast, een plaats ten noorden van Brisbane.

Miljoenenschade
Reuzenpadden zorgen voor veel overlast. De zogeheten ‘cane toads’ werden halverwege de jaren '30 geïmporteerd vanuit de Verenigde Staten als natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen een slepende insectenplaag in de suikerrietindustrie.
De beesten, die gemiddeld zo’n 10 tot 15 centimeter groot worden, bleken echter niet alleen dol op insecten, maar ook op allerlei andere inheemse dieren. Inmiddels zorgen ze voor miljoenen dollars schade aan gewassen.

http://nieuws.wegenerweb.nl/multimedia/archive/01753/reuzenpad_cane_toa_1753521h.jpg Foto: EPA


Genetische manipulatie
De 200 miljoen bruingele monsters zijn ook al gesignaleerd in de naburige staat New South Wales. Onderzoekers breken hun hoofd over een manier om definitief met de oprukkende horde af te rekenen.
Peter Koopman van de Universiteit van Queensland denkt aan genetische manipulatie. Als reuzenpadden alleen nog zonen ter wereld kunnen zetten, sterven ze vanzelf uit, redeneert hij. Niemand lijkt echter zin te hebben daar op te wachten.

Generale repetitie
De massaslachting staat gepland voor 18 maart. De organisatoren verkopen het als een leuk dagje uit voor de hele familie. Woordvoerder Julie O’Connor van Sunshine Coast is ervan overtuigd dat het streefgetal van 10.000 dode reuzenpadden met gemak wordt gehaald.
Een onlangs gehouden generale repetitie was een groot succes, vertelt ze. “Met een groep van zo’n veertig mensen hebben we er in één avond bijna tweehonderd te pakken gekregen”, aldus O’Connor. “De kinderen vonden het prachtig.”

Humane manier
Cerran Fawns van milieuorganisatie Maroochy Waterwatch maakt zich zorgen. Zij vreest dat deelnemers zich in het heetst van de strijd gemakkelijk kunnen vergissen tussen de cane toads en met uitsterven bedreigde inheemse kikkers. “Het zou voor sommige soorten de genadeklap kunnen betekenen”, waarschuwt ze.

De lokale dierenbescherming heeft echter begrip voor de aanstaande massaslachting. “We zien het als een noodzakelijk kwaad”, zegt woordvoerder Michael Beatty. “Zolang het op een humane manier gebeurt hebben wij geen bezwaren.”
Hockeystick
Julie O’Connor adviseert de reuzenpadden op te pakken, te verdoven met kruidnagelolie en thuis in de vriezer te stoppen om het karwei af te maken. De vraag is echter in hoeverre de deelnemers zich daar aan zullen houden.
Uit een onlangs gehouden poll op de website van de regionale krant Sunshine Coast Daily bleek dat 60 procent van de respondenten de klus bij voorkeur klaart met een golfclub of hockeystick.

http://nieuws.wegenerweb.nl/multimedia/archive/01753/cane_toad_map_1753532a.jpg

*Het verspreidingsgebied van de reuzenpadden in Australië. *
(Bron: www.agric.wa.gov.au)
Bron artikel: BN de stem