Australië herdenkt vier eeuwen relatie met Nederland

:AUSTRALIA
**Australië richt tijdens de Vakantiebeurs 2006 de schijnwerpers op de bijzondere, vier eeuwen lange relatie met Nederland. De Verenigde Oost-Indische Compagnie zond in 1506 de ‘Duyfken’ met schipper Willem Janszoon uit naar het Zuidland. Het was het eerste Europese schip, dat Australië aandeed. In het land zijn nogal wat Nederlandse plaatsnamen die aan de ontdekking van het nieuwe land herinneren. Arnhem Land en Kaap Keerweer, Van Diemengolf en Geelvinkbaai zijn daar voorbeelden van. Het meest bekend is natuurlijk Tasmanië, genoemd naar de beroemde ontdekkingsreiziger Abel Tasman, die in 1642 het nieuwe land in zijn geheel omzeilde en het de naam Nieuw Holland gaf. **

De bezoekers van het uitgebreide ‘Down Under’-plein op de Vakantiebeurs kunnen alvast kennis maken met de sfeer van het uitgestrekte, vaak nog onontgonnen land en aan de bar een typisch Australische snack proberen. Op het gezellige terras is een expositie ingericht met prachtige werken van het Aboriginal Art Museum. Om het gevoel van rondreizen en trekken op te wekken staat er een camper van United Campervans en zijn bovendien spoor- en busmaatschappijen uit Australië vertegenwoordigd.

Evenementen
Op de Vakantiebeurs is veel informatie verkrijgbaar over de vele evenementen die in Australië en Nederland worden opgetuigd die teruggrijpen op de historische gebeurtenissen. Nederlandse popbands treden op tijdens het Big Day Out Festival, een twee weken durend popfestival dat in verschillende Australische steden wordt gehouden. Edo de Waart dirigeert in het voorjaar enkele Australische orkesten en in het Maritiem Museum van Fremantle wordt aandacht besteed aan de spectaculaire en vaak ongewisse ontdekkingsreizen die vanuit Holland naar Nieuw Holland werden ondernomen.

Murray River
Australië grijpt met de festiviteiten tegelijkertijd de kans om uitgebreid te tonen wat voor moois het aan natuur, kustgebieden en bergen te bieden heeft voor de avontuurlijk aangelegde vakantiegangers. Die kunnen zich bijvoorbeeld voor een ontspannen vakantie laten afzakken op de Murray River in een van de vele woonboten. Ook kan een expeditie op zee worden gemaakt, op zoek naar de vele bultruggen, mantaroggen en walvishaaien die rondzwerven in de buurt van het Ningaloo Reef aan de westkust. Wereldberoemd is natuurlijk het snorkelen en diepzeeduiken op het Great Barrier Reef. Niet minder bekend is de Great Ocean Road in het zuidoosten in de staat Victoria.

Familiebezoek
Het familiebezoek, ooit de grootste pijler van het Nederlands toerisme op Australië, krijgt in 2006 een andere dimensie. In beide landen wordt aandacht besteed aan de ruim160.000 Nederlanders die tussen 1950 en 1970 emigreerden naar Australië, waar inmiddels ruim 270.000 Nederlanders wonen en werken. In de Tweede Kamer wordt een tentoonstelling over dit onderwerp gehouden en in het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden is tot eind augustus 2006 de tentoonstelling ‘Australië, het land en de mensen’ te zien.

Bron: VNU