ARTIKEL: Veel nieuwe diersoorten in Surinaams regenwoud ontdekt

Veel nieuwe diersoorten in Surinaams regenwoud ontdekt

Door: Wouter van Kuijk

SURINAME* - Middels diverse persberichten is bekend geworden dat er in het regenwoud van Suriname enkele tientallen nieuwe diersoorten ontdekt zijn. Dit werd bekend gemaakt na een tijdenlang onderzoek dat vooral door Surinaamse wetenschappers geleid werd.*

Het onderzoek had plaats in het Lely- en Nassaugebergte in het oosten van Suriname en er werkten ook Nederlanders, van het Herbarium in Utrecht, aan mee. Het onderzochte gebied is onderdeel van het Guyana-schild en betreft een grensoverschrijdend stuk uniek tropisch regenwoud dat bekend staat om de uitgebreide en exclusieve flora en fauna. Het gebied waar de, om precies te zijn, 24 diersoorten zijn ontdekt wordt ernstig bedreigd door illegale houtkap voor de winning van tropisch hardhout en de, over het algemeen, illegale mijnbouw welke het unieke gebied veel schade berokkenen. Deze mijnbouw, welke voornamelijk bestaat uit de winning van bauxiet, is mogelijk doordat het Surinaamse deel van het natuurgebied maar beperkt beschermd is. De bedrijven BHP Billiton en Suralco (Alcoa) hebben een vergunning voor het winnen van bauxiet en verklaren rekening te houden met het milieu en de natuur. Zij hebben mede daarom ook meebetaald aan het onderzoek.

Vandaag kwam de CIS, een Surinaamse natuurbeschermingsorganisatie, met de resultaten van het onderzoek naar buiten. En er blijken veel nieuwe diersoorten te zijn ontdekt, voornamelijk diverse vissen- en insectensoorten, maar ook een zeer bijzondere, paars fluoriserende kikker. Volgens deze organisatie zijn de resultaten een goede aanleiding om de mate van bescherming eens flink te updaten. De mijnbouwbedrijven hebben al toegezegd volledige medewerking te verlenen en zich zo goed mogelijk aan te passen aan het gebied dat tot nog toe vooral dienst doet als een winstgevende ecotoeristische bestemming.

Vrij naar: “Suriname ontdekt 24 nieuwe diersoorten” van Elsevier.nl

Ook beschikbaar in .PDF document. Die versie is compleet met afbeeldingen via de link hieronder te downloaden.

Hier zijn een aantal foto’s van de recentelijk in Suriname ontdekte dieren. Tien foto’s is het maximum aantal per bericht. Dus voorlopig blijft het hierbij. Misschien volgen er later meer.

De nog naamloos paars fluoriserende kikker

http://img525.imageshack.us/img525/9729/41460att7.jpg

Epipedobates trivittatus

http://img525.imageshack.us/img525/4530/92802701cn6.jpg

Een nieuwe Eleutherodactylus soort

http://img253.imageshack.us/img253/3870/diersoort6zf1.jpg

Eleutherodactylus chiastonotus

Dipsas indica

Harttiella crassicauda

http://img253.imageshack.us/img253/2916/diersoort7eh2.jpg

Een nieuwe Guyanancistrus soort (“Big Mouth”)

http://img525.imageshack.us/img525/9608/diersoort2zs5.jpg

Pyramica denticulate

Anochetus horridus

http://img525.imageshack.us/img525/4945/diersoort3lh0.jpg

Een nieuwe Odontomachus soort

http://img525.imageshack.us/img525/7241/diersoort4na3.jpg

Dat was het dan, mooie plaatjes hè?
Wouter v. Kuijk

Ziet er niet slecht uit!

Gr. Mike

Die zwart met oranje kikker is toch wel mijn favoriet!