Artikel:Gaat IJslandse vulkaan weer voor aswolk zorgen?

Gaat IJslandse vulkaan weer voor aswolk zorgen?

03 november 2010, 14:16

http://static-c.telenetportaal.be/tmp/410/290/r/2983/201011031416-1_gaat-ijslandse-vulkaan-weer-voor-aswolk-zorgen.jpg

Enkele maanden nadat de Eyjafjallajökull het vliegverkeer in heel Europa in de war stuurde, dreigt een veel grotere IJslandse vulkaan, Grímsvötn, nu voor hinder te zorgen.
Er stromen al een paar dagen grote hoeveelheden water van de gletsjer bovenop de vulkaan. In 2004 stuwde de vulkaan al een aswolk van 13 kilometer in de lucht.
Lesje geleerd

“De Grímsvötn is van eenzelfde type als de Eyjafjallajökull maar hij is veel groter én veel actiever. De vorige eruptie van de Eyjafjallajökull was twee eeuwen geleden maar de Grímsvötn is een constant actieve vulkaan”, zegt Manuel Sintubin, professor geologie van de KU Leuven.
“Wanneer het hete magma in aanraking komt met het koude gletsjerwater, veroorzaakt dat een aswolk. Vraag is of de aswolk dan onze richting uitkomt. De weersomstandigheden zitten zeker niet mee want de klassieke lagedrukgebieden boven het eiland jagen de IJslandse lucht naar het Europese continent.”
Een totale ramp voor het luchtverkeer zal het deze keer niet worden, omdat de luchtvaart een lesje geleerd heeft van de Eyjafjallajökull (foto). Er zijn voorlopig ook geen extra maatregelen genomen op de luchthavens.bron:www.zita.be