Antalya kabelbaan (Telefirik)

Hangend boven de oostelijke helling van de Tahtalı dağ, net iets ten zuid-westen van Antalya tussen Kemer en Olimpos (om precies te zijn tussen de dorpjes Camyuva en Tekirova) vind je een kabelbaan die je het hele jaar door voor een paar lira naar boven brengt. De Telefirik, zoals het transportsysteem in het Turks heet staat vanaf de weg beneden aangeven met bruine verkeersborden. De kabelbaan is ooit gebouwd als skilift maar, vanwege het feit dat er niet elk jaar genoeg sneeuw valt om er een skicentrum te exploiteren, nu een attractie die het gehele jaar open is en per jaar enkele honderduizenden bezoekers trekt.

De totale kabel bedraagt 4350 meter en is daarmee de langste kabelbaan van Europa en de op twee na langste ter wereld. De hoogte van de top van de berg, waar de Telefirik je naartoe brengt, is 2365 meter boven zeeniveau en is de op twee na hoogste berg in de Beydağketen. Een bergketen die deel uitmaakt van het Olimpos natuurpark.

Nadat je de afslag naar het opstappunt hebt genomen volgt er een kronkel weggetje door het bos je naar de het basisstation. Je bent dan al op dik 700 meter hoogte. De tocht met het bakje duurt iets meer dan 10 minuten. Boven aangekomen vind je naast het schitterende uitzicht een restaurant en een souvenirwinkeltje.