Aanbod vrijwilligerswerk: Natuurbehoud project - Cambodja

Het project

Cambodja is misschien niet het eerste land waar je aan denkt als het om duiken gaat. Toch vind je hier een bijzonder project van Projects Abroad waar duiken een belangrijk deel is van het behoud van het koraalrif en alle andere dieren en planten die hier leven. Dit is een van de eerste projecten in dit land dat de vissers helpt om hun werkgebied te beschermen en overbevissing en beschadiging te voorkomen. De lokale organisatie Diving 4 Conservation heeft ervaren en goed opgeleide medewerkers die de vrijwilligers van Projects Abroad begeleiden en zij zorgen ervoor dat alle activiteiten en onderzoeken goede uitgevoerd worden. In 2011 is er bovendien een officiële overeenkomst getekend met Department of Fisheries Conservation van de overheid in Cambodja.

Dit natuurproject vind je op het prachtige en rustige eiland Koh Rong Samleom, op 2 uur varen vanaf het levendige stadje Sihanoukville. Op dit eiland vind je een klein vissersdorp en veel mooie stranden met op de achtergrond een weelderige jungle. De beste duikgebieden van het land zijn hier dichtbij, zoals het unieke paringsgebied voor zeepaarden die je ongetwijfeld tegenkomt tijdens het duiken. Het doel van dit project begon ook bij het beschermen van de zeepaarden en ondertussen is er veel kennis verzameld en ervaring opgedaan. Naast het reguliere onderzoek dat plaatsvindt worden er ook video- en foto-opnamen gemaakt waarbij soms zelfs het paringsritueel van de zeepaarden wordt vastgelegd.

Voor studenten (mariene) biologie is dit project ook geschikt voor een onderzoek. Op het eiland zijn er genoeg mogelijkheden om een interessant onderzoek of afstudeerproject te doen. De lokale Projects Abroad medewerkers in Cambodja horen graag van je wat je wilt doen. In 2010 is er bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar orchideeën in de jungle. Dit gebeurde in samenwerking met de Royal University van Phonm Penh om bedreigde soorten te beschermen.

Naast alle activiteiten die direct met natuurbehoud te maken hebben, krijgen vrijwilligers ook de kans om direct met de lokale bevolking te werken. Zo is er een klein schooltje op het eiland waar hulp bij Engelse les zeker gewaardeerd worden. Ook worden vrijwilligers gevraagd zich in te zetten voor een jongerencentrum en een bibliotheek voor kinderen uit de omgeving. Tot slot is er een gezondheidskliniek waar vrijwilligers met medische ervaring of kennis van eerste help meer dan welkom zijn om de lokale specialist te helpen.

Meer informatie

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Ga dan NU naar onze website en lees meer over dit project in Cambodja: http://www.projects-abroad.nl/landen/cambodja/#natuurbehoud-duiken-projecten-in-cambodja

Uiteraard kun je ons ook, via je Wereldwijzer account, een privé bericht sturen!