Winst Schiphol met ruim 40% gegroeid

SCHIPHOL - Luchthaven Schiphol heeft in de eerste helft van het jaar een nettowinst behaald van 97,3 miljoen euro, een stijging van 40,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt. Schiphol dankt de winstsprong aan een passagiersgroei met 13,4 procent, hogere havengeldopbrengsten en een groei van de winkel- en horecaomzet.

De omzet klom in de eerste zes maanden van 2011 met 10,8 procent tot 604,1 miljoen euro. Het aantal passagiers steeg vooral door een sterke toename van vluchten op Europese bestemmingen, aldus de luchthaven donderdag in een toelichting op de cijfers. Het aantal in Nederland opstappende passagiers nam met 15,6 procent toe, het aantal overstappende passagiers met 8,4 procent.

Schiphol verwacht dat de resultaten voor heel 2011 hoger zullen liggen dan in 2010, met als reden dat de groei van het verkeer “boven verwachting” is uitgekomen. Volgens Schiphol-topman Jos Nijhuis koerst de luchthaven af op een record van 49 miljoen passagiers dit jaar.

Het bedrijf voorziet nu een groei in aantallen passagiers van ten minste acht procent in 2011. Eerder ging Schiphol uit van een toename van tussen de vier en zeven procent. “Dit heeft een gunstig effect op de opbrengst uit havengelden en de bestedingen op de luchthaven”, aldus Nijhuis.

Schiphol Group liet donderdag tevens weten in 2012 afscheid te nemen van financieel directeur Pieter Verboom. De CFO gaat volgend jaar op 62-jarige leeftijd met pensioen. Verboom is als sinds 1997 financieel directeur van Schiphol. Wie zijn opvolger wordt, is nog niet bekend.

(c) Reismedia / ANP