Tentoonstelling SCHITTERING

Tentoonstelling SCHITTERING;

Een wereld van shimmer, rarrk en glitter

Schittering verleidt en trekt aan. Ook in de kunst. Is schittering in de kunst oppervlakkig of juist betekenisvol? Over deze vraag gaat de tentoonstelling Schittering. Zij voert u mee naar een wereld van shimmer, *rarrk *en glitter.

http://www.aamu.nl/assets/images/affiches/schittering.jpg

In de Australische Aboriginal kunst manifesteren voorouderlijke krachten zich in shimmer en rarrk. Shimmer is een vorm van schittering waarbij het beeld ogenschijnlijk beweegt. De reeks woestijnschilderijen van Emily Kame Kngwarreye toont overweldigende shimmer. *Rarrk *is een vorm van schittering die wordt verkregen door duizelingwekkende kruisarceringen op boombast. In de boombastschilderijen van John Mawurndjul is rarrk simpelweg subliem.

Schittering als glitter is aanwezig in het werk van de jonge Australische autochtone kunstenaar Christian Thompson. Zijn foto’s en installatie zijn een kritische beschouwing op de kunstwereld vol glitter en glamour*.* Ook de gevestigde Aboriginal kunstenares Brenda Croft haalt elementen uit de maatschappij waarin we leven. Met reflecterende verkeersborden uit zij haar kritiek op onze samenleving.

Sluitstuk van de expositie zijn de Law Poles die door Aboriginal gemeenschappen zijn vervaardigd en mét deze tentoonstelling aan het museum worden geschonken. Het tentoongestelde werk van de Nederlandse kunstenares Maria Roosen gaat een boeiende dialoog aan met deze wetpalen. De traditioneel ogende Law Poles zijn net zo hedendaags als Gewassen Bomen van Maria Roosen. Waar bij de Law Poles de aanwezigheid van schittering verwijst naar voorouderlijke krachten, lijken de glazen zwammen op Gewassen Bomen de oppervlakkige glitterwereld, parasiterend op de levenssappen van de bomen, letterlijk te weerspiegelen.

Aboriginal Art Museum
Oudegracht 176
3511 NP Utrecht

Het museum is gevestigd in hartje Utrecht, in het Museumkwartier. Te voet bent u er vanaf het Centraal Station in 10 minuten; buslijn 2 stopt bij halte Domplein, vlak achter het museum. Komt u met de auto, dan kunt u parkeren in de Springweg parkeergarage. Van daaruit is het 5 minuten lopen naar het museum.